Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ruokahalu kasvaa

Kuntaministeri Henna Virkkusen ja koko hallituksen ruokahalu kasvaa syödessä. Perustuslakia murennetiin kesällä kuntarakennelakia hyväksyttäessä ja kun sille tielle on lähdetty, niin nyt perustuslaki aiotaan hylätä lopullisesti.

Hallitus ja eduskunta kävelivät perustuslain yli hyväksyessään kuntarakennelakiin kriisikuntien pakkoliitokset. Perustuslain mukaan kunnilla on itsehallinto, mutta maan ainoa perustuslakia valvova elin perustuslakivaliokunta salli nämä pakkoliitokset. Nyt hallitus aikoo kävellä uudelleen perustuslain yli ihan jalkansa pyyhkien.

Vain kaksi kuukautta täyttänyttä kuntarakennelakia aiotaan muuttaa syksyn aikana niin, että hallitukselle tulee mahdollisuus kuntien pakkoliitoksiin yhtenäisillä työssäkäyntialueilla. Samalla kuitenkin kuntaliitoksissa edellytettäisiin koko liitosalueen asukkaiden enemmistön tukea. Asukkaiden tahto voitaisiin selvittää kansanäänestyksellä.

Jos perustuslakivaliokunta hyväksyy tämänkin, niin se menettää viimeisetkin arvovaltansa rippeet ja paljastaa olevansa pelkkä hallituksen poliittinen käsikassara. Tällaista seudullista kansanäänestystä ei ole ennen kirjattu mihinkään lakiin. Se on vähän sama asia kuin jos Suomen ja Venäjän kansalaiset äänestäisivät Suomen liittämisestä Venäjään ja äänestäjien yhteenlaskettu enemmistö ratkaisisi asian.

– Kuntarakennelaissa on valtioneuvostolla jo nyt mahdollisuus tehdä niin sanottu pakkoliitos, jos kuntien talous on niin pahasti kriisiytynyt, että ne eivät voi järjestää asukkaidensa palveluja. Nyt haluttiin vielä niissä mahdollisissa tilanteissa, että alueilla ei löydy yhteistä ratkaisua, niin tietyissä rajatuissa tapauksissa antaa valtioneuvostolle mahdollisuus toimia, sanoo Virkkunen.

Virkkunen puhuu ikään kuin nämä tapaukset tulisivat olemaan jotain hyvin harvinaista. Siitä kertovat ilmaisut ”niissä mahdollisissa tilanteissa” ja ”tietyissä rajatuissa tapauksissa”. Hallituksen toimintatavat tuntien tästä tulisi kuitenkin ihan arkipäiväinen käytäntö yhdistää pakolla vastaan pullikoivia kuntia.

Odotan mielenkiinnolla perustuslakivaliokunnan kannanottoa laajennettuun pakkoliitosoikeuteen. Voihan tietysti olla, että hallitus ylimielisyyksissään ohittaa koko valiokunnan ja toteaa asian ratkaistun jo kesäkuussa aiemmassa lausunnossa. En ihmettelisi sitäkään, että valiokunta olisi hiljaa asiasta ja antaisi lakimuutoksen toteutua ottamatta sitä edes käsiteltäväkseen.

En arvosta perustuslakivaliokuntaa kovin korkealle. Se koostuu kansanedustajista, joista useimmilla  ei ole minkäänlaista juridista koulutusta. Valiokunta kuulee maan parhaita perustuslakiasiantuntijoita, mutta ei ole millään tavalla sidottu heidän lausuntoihinsa. Hallituspuolueiden edustajat äänestävät kiltisti käskyjen mukaan sanoivatpa asiantuntijat mitä tahansa.

Yleisen lainkunnioituksen katoaminen ei paljon ihmetytä. Kun hallitus ja perustuslakia valvova valiokunta viittaavat perustuslaille kintaalla, niin tavalliset kansalaiset tekevät saman muulle lainsäädännölle.