Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Heikoimman kimppuun

Entinen kansanedustaja Risto Kuisma linkitti tänä aamuna Facebookiin uutisen, jonka mukaan KHO oli määrännyt kunnan maksamaan paralympiatason ratsastajalle kuljetustukea harjoituksiin ja valmennuksiin talleille. KHO:n mukaan harjoittelu ja valmennus olivat rinnastettavissa työssäkäyntiin, koska kyseinen urheilija on sitoutunut pitkäjänteiseen ammattimaiseen valmennukseen. Hän on mm. EM-tason hopeamitalisti.

Kuisma kirjoitti linkin saatteeksi, että nyt on hyvinvointiyhteiskunta mennyt liian pitkälle. Tämänkin tuen maksavat veroina työttömät, eläkeläiset ja muut pienituloiset, jotka tarvitsisivat rahansa itse.

Tätähän tämä nykyisin on. Kun yhteiskunnan rahat loppuvat, niin köyhiä yllytetään tappelemaan rottalauman tavalla vähenevistä etuuksista. Aina löytyy jokin ryhmä, jolle ei pitäisi antaa yhtään mitään. Ja helpointa on tietysti käydä vielä itseäkin huonompisaattoisen kimppuun.

Ja kansahan tappelee. Joku haluaa ottaa kaikki tuet pois maahanmuuttajilta, joku toinen työttömiltä. Yhteistä kaikille on, että aina löytyy se jokin toinen porukka, joka saa liikaa eikä minulle onnettomalle köyhälle jää mitään. Nuo syövät juuri minun eväitäni.

Nämä samat keskenään tappelijat kyllä murisevat johtajien suurista bonuksista ja suuryritysten verosuunnittelusta. Se on kuitenkin hampaattoman koiran murinaa. Ne hampaat löytyvät vasta sitten, kun on mahdollisuus käydä vielä itseä köyhemmän kimppuun.

Yllyttäjiä riittää ja yhteistä kaikille yllyttäjille on, että heidän oma elämänsä on turvattu hyvällä palkalla tai eläkkeellä. Joskus tuntuu siltä, että nämä tappelemaan yllyttäjät oikeasti nauttivat nähdessään köyhien tappelevan verissäpäin pienistä murusista. Luultavasti he nauttivat ainakin siitä, että huono-osaiset eivät keskinäiseltä tappelultaan jouda katselemaan sinne oikeaan suuntaan. Siis sinne, missä sitä rahaa olisi otettavaksi.

Jos joku erehtyy vaikkapa eduskunnassa vihjaisemaan rikkaiden verotuksen kiristämisestä, niin hänet tyrmätään oitis. Monen kansanedustajan suulla todetaan, että Suomessa ei ole rikkaita ja jos onkin, niin heillä ei ole rahaa. Heitä ei siis kannata eikä voikaan verottaa. Lisäksi rikkaat suuttuisivat ja pakkaisivat laukkunsa ja siitä kärsisi kansainvälinen kilpailukyky.

Pentti Haanpää oli oikeassa sanoessaan, että köyhyys ei jalosta, vaan tekee ihmisestä tympeän ja vastenmielisen olion. Ne kaikkerin tympeimmät ja vastenmielisimmät oliot toimivat sitten tappeluun yllyttäjinä.