Osallistava sosiaaliturva

Eilisillan Ajankohtaisessa kakkosessa mies hoiti leppoisasti puutarhaa ja sanoi olevansa tyytyväinen. Hän oli jo neljättä vuotta samassa paikassa kuntouttavassa työtoiminnassa ja sanoi tekevänsä työtä neljä tuntia neljänä päivänä viikossa. Palkkaa hän ei tietenkään saa, vaan hänelle maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euroa kulukorvausta päivässä.

Sitten haastateltiin hymyilevää sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikkoa ja myös Susanna Huovinen pääsi ääneen. Risikko oli lieventänyt elokuun alun puheitaan ja puhui nyt vastikkeellisen sosiaaliturvan sijaan osallistavasta sosiaaliturvasta. Palkatta tehtävä työ ei siis ole enää mitään palkatonta pakkotyötä, vaan työttömälle annetaan peräti oikeus osallistua yhteiskunnan  toimintaan – tietenkin palkatta.

Kyseessä on täsmälleen sama asia kauniimmassa paketissa. Osallistavalla sosiaaliturvalla tarkoitetaan velvollisuutta palkattomaan työhön sosiaalietuuksien alentamisen uhalla.

Hallitusohjelman mukaan ”kehitetään työikäisille osallistavaa sosiaaliturvaa syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja työn kannustavuuden lisäämiseksi”.

Syksyllä 2013 laadittavassa toimenpideohjelmassa määritellään osallistavan sosiaaliturvan sisältö. Ohjelmassa selkeytetään lainsäädäntöä ja monipuolistetaan osallistumisen mahdollisuuksia hyödyntäen mm. sosiaalista ja muuta kuntoutusta, koulutusta sekä työvoimahallinnon keinoja.

Suunnitteilla on, että julkisten hankintojen arvosta jopa viisi prosenttia käytettäisiin työllistämiseen. Tässä kohtaa ei saa antaa puheen työllistämisestä hämätä. Työllistämisellä tarkoitetaan nykyisin lähes aina työvoimapoliittisia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on sijoittaa työtön palkattomiin töihin. Tämän suunnitelman sisällöstä ei ole tarkempaa tietoa, mutta mitä ilmeisimmin se tarkoittaa ilmaista työvoimaa valtiolle, kunnille ja yhdistyksille. Pahoin pelkään, että myös hankintakilpailun voittavat yritykset tulevat saamaan osansa, kunhan tarvittavat lakimuutokset on tehty.

Risikko ja Huovinen korostivat moneen kertaan, että nyt ei ole kyse mistään tempputyöllistämisestä, vaan ihan oikeista töistä. Palkasta he eivät kuitenkaan puhuneet mitään ja koko ohjelma kertoi vain ja ainoastaan osallistavasta sosiaaliturvasta. Tästä voi jokainen täysijärkinen päätellä, että näistä ministereiden oikeista töistä ei ole pienintäkään aikomusta maksaa palkkaa. Tekisi mieli päätellä myös, että ministerit suunnittelevat Rikoslaissa rangaistavaksi määriteltyä kiskonnantapaista työsyrjintää.

Kertoi Risikko sentään osallistumisesta tulevasta palkkiosta. Osallistujille sosiaalietuus maksetaan täysimääräisenä eli sitä ei nykyisestään leikata. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että pakkotöihin – anteeksi, osallistumaan – haluttomat ja kyvyttömät saavat rangaistuksen. Heidän etuuksiaan leikataan.

Kun pakkotyöstä tehdään riemulla vastaanotettava osallistumisen oikeus, niin ei palkasta tarvitse jatkossakaan puhua. Riittää, että muistaa mainita synkällä äänellä syrjäytymisen hirmuisen peikon, joka uhkaa iloisesta osallistumisesta kieltäytyjää. Lisäksi alennettu sosiaalietuus toimii tehokkaammin kuin ruoska.

Kommentit (15)
  1. Tällaisia sitä suunnitellaan sen sijaan että edes yritettäisiin saada asioita sille mallille, että työttömille löytyisi Oikeaa palkkatyötä.

  2. joopajoo – oottelen innolla osallistavaa eläketurvaa ( assan vessan kassalle ja silleen )

Kommentointi suljettu.