Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oman oksan sahaajat

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon suunnittelemaa osallistavaa sosiaaliturvaa kannattavat kaikkein kovimmalla äänellä ne, jotka pitävät omaa työpaikkaansa turvattuna. Heitä on yllättävän paljon varsinkin julkisella sektorilla. Varoitusmerkeistä huolimatta kuntien ja valtion palkkalistoilla olevat pitävät itseään ja työtään täysin korvaamattomina. Eihän nyt palkatonta työtä tekevä voi mitenkään uhata ammattitaitoista palkkatyövoimaa.

Vaan mikä on totuus? Otetaanpa ihan käytännön tilannekatsaus nykyhetken kuntatasolta. Useissa kunnissa käydään parhaillaan yt-neuvotteluja lomautusten takia. Kyse on tässä vaiheessa ihan vain viikosta tai kahdesta, mutta ammattijärjestöt vastustavat asiaa kovasti. Niin pitääkin.

Näissä yt-neuvotteluissa on pyydettävä ammattijärjestöiltä lupa käyttää lomautusten aikana palkkatuettua työvoimaa. Työt on hoidettava jotenkin. Käytännössä on kuitenkin ihan samantekevää mitä ammattijärjestöt sanovat. Sitä korvaavaa työvoimaa tulee joka tapauksessa koko ajan lisää ja he tulevat lomautusten aikana tekemään palkatun työvoiman työt.

Palkkatuetun työn ja palkattomien työllistämistoimien välinen ero tunnetaan huonosti. Kaikesta puhutaan nykyisin työllistämisenä, vaikka palkkaa maksetaan vain palkkatuella palkatuille. Käsitteitä sekoitetaan ihan tahallisen tuntuisesti. Suurin osa uudesta väestä on kuntouttavassa työtoiminnassa eikä heille makseta mitään palkkaa.

Kun kunta lomauttaa, niin lomautettujen työtä ei saa korvata palkkatuetulla työvoimalla ilman ammattijärjestöjen lupaa. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat eivät kuitenkaan ole työsuhteessa eivätkä saa palkkaa, joten heidän käyttämistään korvaavana työvoimana ei estä mikään laki. Laki päin vastoin velvoittaa kuntaa järjestämään kuntouttavaa työtoimintaa, jonka on lisäksi oltava järkevää tekemistä.

Jokaisessa kunnassa on paljon työttömiä eri alojen ammattilaisia, joita on helppo määrätä kuntouttavaan työtoimintaan lomautusten ajaksi. Kun tämän järjestelyn edullisuus selviää kunnille ihan konkreettisesti, niin kiusaus siirtyä lomautuksista irtisanomisiin tulee olemaan suuri.

Tämä on siis tilanne jo nyt. Jos ja kun osallistava sosiaaliturva tulee voimaan, niin ammattitaitoisen ilmaistyövoiman hankkiminen on vielä helpompaa. Samaan aikaan valtiovalta pitää huolen siitä, että kuntien talous kiristyy ja yt-neuvottelut tulevat jatkumaan. Tämän tosiasian pohjalta voi jokainen vetää ihan omia johtopäätöksiä.

Ehkä siellä kunnavirastojen kahvioiden pöydissä kannattaisi vähän miettiä onko osallistava sosiaaliturva sittenkään niin hirveän hyvä asia. Kun irtisanottu kunnan työntekijä tulevaisuudessa laitetaan tekemään omaa entistä työtään palkatta, niin tunnen varmasti suurta kiusausta sanoa jotain etukäteen miettimisen kannattavuudesta.

Vanha totuus pitää paikkansa: Jos luulet olevasi korvaamaton, niin tökkää sormi täysinäiseen vesiämpäriin. Jos veteen jää kolo, niin olet korvaamaton.