Narrinpeliä

Eräässä Pentti Haanpään novellissa kerrottiin miehestä, joka elätti itseään kiertelemällä savotoilla huvittamassa ihmisiä. Hän soitteli muutamaa gramofonilevyä ja väänteli naamaansa mitä kummallisimmilla tavoilla. Päänumero oli kuitenkin “kitapiljartti”. Hän avasi hämmästyttävän suuren suunsa ja maksusta sinne sai nakella taskuissa likaantuneita puisia pieniä palloja.

Touhu oli inhottavan näköistä. Jotkut sieluttomat heittelivät tahallaan kovia puupalloja tarkasti suuhun. Useimmat heittelivät löysästi ja jopa tahallaan ohi. Kerran yksi jätkä koki eräänlaisen herätyksen ja näki tämän ajanvietteen tavattoman irvokkuuden. Tällaista narrinpeliäkö elämä on? Syvän inhon vallassa hän maksoi, jotta mies lopettaisi kitabiljardin pelaamisen ainakin siltä illalta. Tämä Luojalta saaliiseen jäänyt työkyvytön komeljanttari teki itsestään narrin olosuhteiden pakosta.

Nykyisin jotkut tekevät ihan tahallaan itsestään klovnin ja samalla he muuttavat koko eduskunnan sirkukseksi. Kansanedustaja James Hirvisaaren vieraana eduskunnassa kävi 27.9. tamperelainen tunnettu nettihäirikkö Seppo Lehto. Miehet ovat hyviä ystäviä ja Hirvisaari on vaatinut Lehdon vuonna 2008 saaman tuomion kumoamista ja täysimääräisten korvauksien maksamista vankeusajalta.

Lehto tuomittiin 2 vuoden 4 kuukauden vankeuteen peräti yhdestätoista törkeästä kunnianloukkauksesta. Hirvisaari on jo kauan nähnyt Lehdon profeettana, sankarina ja oikeusmurhan uhrina: profeetta-lehto Eduskuntavierailunsa aikana Lehto polkaisi näyttävästi käyntiin Jussi Halla-ahon eurovaalikampanjan. En osaa sanoa miten Halla-aho kampanjaan suhtautuu tai onko hän edes tietoinen siitä. Hirvisaaren on vieraan isäntänä kuitenkin pakko tietää asiasta, koska tämä reipashenkinen kuva on otettu vierailun aikana:

heil-halla-aho En ihmettele yhtään, että Lehto käyttäytyy tuolla tavalla vierailullaan Arkadianmäellä. Hirvisaaren toimintaa minä ihmettelen. Hän on koko kansanedustajakautensa ajan keskittynyt tuottamaan irvokkaita sirkushuveja kansanedustajan palkalla ja puoluejohto tuntuu olevan hänen tekemisilleen täysin sokea.

Nyt tarvittaisiin joku Haanpään novellin tervejärkinen lopettamaan näytelmä sopimattomana.

Hirvisaari vaati eilen facebookin poliitikkosivullaan Lehdon tuomioiden mitätöimistä ja korvausten maksamista. Uteliaana kysyin Hirvisaarelta miten hän aikoisi toteuttaa tämän käytännössä. Jos lakia muutettaisiin jälkikäteen, niin aiemman lain aikana annetut, lainvoiman saaneet ja jo kärsityt rangaistukset pysyvät. Ei niitä muuteta jälkikäteen. Ainoa keino olisi saada tuomioistuimet purkamaan tuomionsa, mutta siihen vaaditaan jo paljon. Lehdon tuomiot annettiin törkeää kunnianloukkausta koskevan pykälän nojalla. Kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan lainkohdan kumoaminen ei vaikuttaisi millään tavalla kenenkään aiempiin tai tuleviin kunnianloukkaustuomioihin.

Ainoa keino olisi poliittinen päätös, mutta se on täysin mahdoton vallan kolmijako-opin nojalla. Poliittisilla päätöksillä ei komennella riippumattomia tuomioistuimia. Hirvisaari ei ainakaan vielä ole vastannut kysymyksiini ja vaikeaa se asiallisesti onkin.

Helpompi on jatkaa narrinpeliä.

Kommentit (11)
  1. Mä en voi sille mitään, että vaikka Seppo Lehto todennäköisesti loukkasi joitakuita ihmisiä naurettavilla ja toisinaan törkeän mauttomilla tekeleillään, niin minusta hänen laittamisensa tiilenpäitä lukemaan oli virhe. Varaan itselleni siis vapauden olla eri mieltä oikeuden kanssa. 2 vuotta ja 4 kuukautta on muuten juuri sen rajan yli, jolloin tuomio täytyy antaa ehdottomana.

    Monesta törkeästä rikoksesta annetaan ehdollisia, mutta sikamuhamettien piirustelusta ehdotonta?

    Tuo kieltämättä hyvin mauton kuvakin kertonee enemmän tekijästään kuin nyt sitten vaikkapa Halla-ahosta. Miksi sananvapautta tulisi rajoittaa? Minusta kaikenmaailman hullut saakoot kuvataideterapiansa toteuttaa. Heille voi nauraa, jonka oletan olevan tehokkaampaa kuin erilaisten tuomioiden jakamisen.

    Sinäkin tunnut kovasti viettävän aikaasi netissä tuomitsemassa ihmisiä. Tuomittavaa taatusti löytyy, mutta saattaa elämä samalla muuttua aika ikäväksi ja ikävännäköisyys tarttua tulevaisuuteenkin. Saattaisi olla hyvä idea sulkea netti vaikka viikoksi itse kullakin niin kaikki tuntuisi ehkä suhteellisemmalta.

    Minä en pelkää Seppo Lehtoja. On paljon pahempia ihmisiä eivätkä he käytä aikaansa tuhriakseen pilakuvia uskonnon pyhinä pitämistä asioista vaan he tappavat.

  2. sakutimonen
    2.10.2013, 18:32

    En minä tuomitse ketään. Minä vain näytän mitä tässä maassa parasta aikaa tapahtuu. Samille sanon sitten jonain päivänä, että mitäs minä sanoin.

Kommentointi suljettu.