Toimittajaopiskelija hakoteillä

Tänään törmäsin netissä Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden verkkojulkaisuun nimeltään Tuima.fi. Jutussa kerrottiin 26-vuotiaasta Tatusta, joka elelee mukavasti Helsingin keskustan yksiössään sosiaalituilla. Töitä hän ei tee eikä haluakaan tehdä, koska sosiaalitoimi maksaa hänen asuntonsa ja pakollisten kulujen jälkeen hänelle jää vielä 400 euroa käyttörahaa. Ne hän käyttää uusien pelien hankkimiseen ja pelailee yökaudet.

Tietenkin Tatu on jo nuorena käyttänyt huumeita. Niistä irti päästyään hän on ollut Siwassa töissä, mutta hän ei kestänyt työn vastuullisuutta. Kun Tatu pakotettiin kerran ihan omin päin avaamaan kauppa, niin hän sai tarpeekseen ja heittäytyi yhteiskunnan elätiksi.

Tämän jutun täytyy olla vitsi. Jos ei ole, niin sitten se on työttömyysetuuksista mitään tietämättömän toimittajaopiskelijan mielikuvituksen tuotetta. Perustiedot on hankittu sosiaalisessa mediassa kiertävistä jutuista eikä mitään ole tarkistettu.

Erityisesti pisti silmiini mystinen ja mihinkään lakiin perustumaton 1 100 euron toimeentulotuki. Summa on peräisin Osmo Soininvaaran väärästä laintulkinnasta, mutta jostain syystä siitä on tullut epävirallinen totuus.

Toimeentulotuen perusosa on 477,26 euroa kuukaudessa ihan kaikkialla Suomessa. Tuo 1 100 euron summa on täyttä fiktiota, joka pohjautuu löyhästi mahdollisuuteen saada vuokraan asumistuen lisäksi toimeentulotukea. Työmarkkinatuesta ei koko jutussa puhuttu mitään, vaikka Tatun sanottiin ilmoittautuvan TE-toimistossa “silloin tällöin”.

Toimeentulotuki on tarkoitettu jokapäiväiseen elämiseen ja sillä on hankittava ruoka, vaatteet, pesuaineet, bussikortit – yleensä ihan kaikki. Tuki ei todellakaan ole kaikkien pakollisten menojen päälle annettua huvittelurahaa, jolla voi ostella tietokonepelejä.

Kirjoittajan täydellinen tietämättömyys paljastui erityisen selvästi kursseja koskevasta kappaleesta. Tatu kuulemma selviää tukien alentamisuhasta ilmoittautumalla sosiaalitoimiston järjestämille kursseille mutta jättämällä menemättä niille.

Ei niille kursseille mene kukaan mukaan. Sosiaalitoimistot eivät järjestä työttömille mitään kursseja. TE-toimisto järjestää, ja jos joku ei ilmoittautumisen jälkeen kurssille mene, niin ihan varmasti tieto kulkee sosiaalitoimistoon ja tuki alenee 20 %. Toistuvasti saman tempun tekevälle alennus on 40 %.

Toimittajaopiskelija siis luultavasti tekaisi jutun omasta päästään ja epäilen, että Tatua ei ole olemassakaan. Moni muu ei epäile. Esimerkiksi työttömien valtakunnallisen yhdistyksen puheenjohtaja Lea Karjalainen jakoi juttua eteenpäin syvästi paheksuen. Hän ei siis huomannut summissa tai koko jutussa mitään outoa. Niin siinä käy, kun oma asema ja työpaikka ovat varmalla pohjalla.

Linkittäisin mielelläni koko tämän tilaustyön tai vitsin tai huonon journalismin mallityön tai mikä se nyt sitten onkaan, mutta valitettavasti se ei käy. Kun kirjoitin sivun kommenttikenttään pienen osan näistä epäilyistäni, niin viisi minuuttia myöhemmin pääsyni sivulle estettiin.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (75)
  1. Aleksi Blomster
    8.10.2013, 16:05

    http://tuima.fi/archives/6426#comments tämä vai? aika tosiaankin epäilyttävää on kyllä.

  2. Tommi Nieminen
    8.10.2013, 16:06

    Taitaa olla koko sivusto otettu alas, koska niiin tuima.fi kuin http://www.tuima.fi’kin palauttavat kumpikin ”403 Forbidden” -ilmon.

Kommentointi suljettu.