Kulissien takana

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon ajama osallistava sosiaaliturva on hyvä esimerkki siitä, miten kaiken entisen mullistavaa uudistusta valmistellaan. Tarkoituksena on hankkeen työrukkasena toimivan Rauman sosiaalijohtaja Antti Parpon sanojen mukaan muuttaa sosiaaliturvan paradigmaa. Suomeksi tämä tarkoittaa työn tekemistä sosiaaliturvaa vastaan.

 

Elokuussa Risikko avasi keskustelun ja sen jälkeen on nähty näyttäviä kokoomuksen ulostuloja. Löydettiin sosiaalituilla elävä työtä vieroksuva Tatu, jota sitten eduskunnassakin kauhisteltiin. Tämän mielenmuokkauksen innoittamia puheenvuoroja on sen jälkeen nähty vähän siellä sun täällä.

Hankkeesta on järjestetty myös julkisia tiedotustilaisuuksia, joissa on annettu ymmärtää hankkeen olevan jo pitkällä. Muun muassa työttömien valtakunnallisen yhdistyksen TVY:n puheenjohtaja Lea Karjalainen on kertonut julkisuudessa olleensa mukana työryhmissä ja kannattavansa osallistavaa sosiaaliturvaa. Hän oli ensimmäisiä Tatun tapauksesta kertovan lehtijutun kauhistuneita ja moralisoivia jakajia.

Tosiasiassa mitään työryhmää ei ole vielä asetettu, vaan valmistelu etenee puhtaasti virkamiestyönä. Köyhyysaktivistiksi itseään sanova Juha Keltti kertoi tänään Facebookissa selvittäneensä asiaa ministeriöstä. Valtiosihteeri Pia Pohjan mukaan työryhmä asetaan marraskuun puolivälissä. Kaikki tähänastiset valikoidun väen kokoukset ovat olleet vain ”pyöreän pöydän istuntoja”, joissa asioista on keskusteltu.

Juha Keltin sanojen mukaan valmistelu siis etenee näin:

Sosiaaliturvan paradigmaa muuttavaa uudistusta valmistellaan niin, että sektoriministeri puhuu sen välttämättömyydestä, sumpleeraa mallin Rauman sosiaalijohtajan kanssa, puhuu julkisuudessa ikään kuin asia olisi perusteiltaan ratkaistu ja sen yksityiskohdat jo valmistelussa. Tosiasiassa on pidetty vain epävirallisia palavereja, joiden tarkoitus on varmistaa hankkeen sujuva läpimeno.

Hankkeen suunnitteluun on ilmeisen moni luullut osallistuvansa. Oikeasti heitä on vain käytetty härskisti hyväksi antamaan ulospäin sellainen kuva, että laajoja kansalaispiirejä kuullaan. Tosiasiassa ministeriö lienee Risikon ja Parpon johdolla koko ajan suunnitellut ihan ikiomaa malliaan, joka sitten tullaan syöttämään viralliselle työryhmälle sellaisenaan. Kaikki tähän asti osallistuneensa luulleet joutuvat nielemään sen myös ja vieläpä puolustamaan sitä, koska muuten he joutuvat noloon tilanteeseen.

Ovathan he koko ajan olleet mukana pyöreän pöydän istunnoissa ja antaneet hankkeelle tukensa. Tosiasiassa heitä on käytetty hyväksi ja heistä tehdään vain syntipukkeja.

Kommentit (0)
  1. Kulissien takana | Uuninpankkopoika Saku Timonen ← ETVK
    13.11.2013, 18:39

    […] Ovathan he koko ajan olleet mukana pyöreän pöydän istunnoissa ja antaneet hankkeelle tukensa. Tosiasiassa heitä on käytetty hyväksi ja heistä tehdään vain syntipukkeja.Kulissien takana | Uuninpankkopoika Saku Timonen. […]