Alatyyliä ja uhkailua

Meille on kerrottu, että rikos on rikos Facebookissakin tehtynä. Nettipoliisit ovat jo kauan valistaneet, että laittomat uhkaukset ja kunnianloukkaukset otetaan vakavasti. Tällä varoittelulla on pyritty suitsimaan välillä villiintyvää keskustelua.

Mikä on sitten käytäntö vaikkapa laittomien uhkausten suhteen? Rikoslain 25 luvun 7 § sanoo näin: Joka nostaa aseen toista vastaan tai muulla tavoin uhkaa toista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, laittomasta uhkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Kesällä perustimme muutamien fb-kavereiden kanssa verkkosivun Paljastettu. Sen tarkoituksena on paljastaa ja tuoda kaikkien nähtäväksi suvaitsemattomuutta ja muukalaisvihaa ympäristössämme aivan sen raadollisimmissa muodoissaankin. Lisää voitte lukea täältä.

Sivun tueksi perustettu fb-yhteisö on kaadettu ilmiannoin kaksi kertaa, joten nykyisin sivu löytyy Facebookista nimellä Paljastettu 3. Meistä ei siis erityisemmin tietyissä piireissä pidetä. Närkästyneiden luonteenlaatua kuvannee parhaiten se, että pahin törkyposti lähetetään ylläpitäjien ainoalle naiselle. Tämä omalla sivullaan kaikenlaista natsiroinaa ja aseita ihaileva sankari uhkaa tehdä häneen ilmareiän: chrissen uhkaus 1

Vaihdettuaan fb:ssä nimeään sama mies antaa toisaalla kaikille ”oikeiston miehille” ihan luvan hakata ja laittaapa vielä kuvankin mukaan tunnistamisen helpottamiseksi. Syvässä raivossaan tämä jonkinlaiseksi johtajaksi itsensä kuvitteleva nähtävästi erehtyi ja antoi luvan hakata eräs sivulle kommentoinut mies.

chrisse uhkaus 3

Uhkaus ilmareiän tekemisestä sai Christinin ottamaan yhteyttä poliisiin ja tekemään esitutkintapyynnön. Siinä kävi näin:

chrissen uhkaus 2

Esitutkintapyynnön mukana lähetetyt kuvakaappaukset uhkauksista ovat siis poliisin mielestä pelkkä väite rikoksen tapahtumisesta, joten rikosta ei ole tapahtunut. Facebookissa uhkaavaan sävyyn luvattu ilmareiän tekeminen ei todennäköisesti merkitse vaaraa.

Kyseessä on siis poliisin selvän tulkinnan mukaan pelkästään alatyylinen kirjoittelu ilman hengen tai terveyden vaaraa. Olkoon sitten niin, kaipa poliisi sen tietää. Mietityttää vain, että millainen mahtaisi olla poliisinkin mielestä selkeä laiton uhkaus? Pitäisikö ampumisella uhkaajan ilmoittaa ampumisen päivämäärä ja kellonaika? Pitäisikö uhkaajan esiintyä selkeästi omalla nimellään ja laittaa alle vielä osoitteensa ja puhelinnumeronsa?

Muistan hyvin parin vuoden takaa, kuinka kirjailija Jussi K. Niemelää uhattiin nylkemisellä. Poiliisin mielestä kyse ei ollut laittomasta uhkauksesta eikä nimimerkin takana lymyävää henkilöäkään olisi löytynyt, vaikka oikea nimi kerrottiin poliisille selkeästi.

Alatyylin ja laittoman uhkauksen välinen raja on epäselvä. Uhkaus tulkitaan uhkaukseksi helpommin silloin, kun uhataan julkisuuden henkilöä. Tavalliset kansalaiset saavat kuitata uhkailut alatyyliksi ja lukita ovensa. Tai sitten heidän on lopetettava äärioikeiston sanallinen arvostelu. Siihenhän tällä uhkailulla pyritään.

Palomäen kaltaisten sananvapauskäsitys on sellainen, että heillä on oikeus uhkailla ja käyttäytyä kaikin tavoin moukkamaisesti. Kenenkään sanavapauteen ei heidän mielestään kuulu sanoa sitä käytöstä moukkamaiseksi, tai tulee ilmareikiä. Toivottavasti ei oikeasti tule.

Kommentit (7)
  1. Jos vastaavanlaisen uhkauksen kirjoittaisi jonkun kansanedustajana tai ministerin fb-sivulle, saattaisi jutun käsittely edetä toisella tavalla.

  2. Vääpeli Matala
    14.11.2013, 20:19

    Sanattomaksi vetää. (Tampereen) poliisi tunnustaa väriä. Tulihan se jo selväksi Jussi K. Niemisen ja ”Leon Degrellen” tapauksessa.

Kommentointi suljettu.