Yksityisyys ja kunnia

Jotkut ihmiset luulevat, että jos laintulkinta kerran on heidän puolellaan, niin se on sitä aina. Kun heistä tehty esitutkintapyyntö kerran jätetään tukimatta, niin he kuvittelevat voivansa jatkaa valitsemallaan linjalla ja käydä jopa entistä röyhkeämmiksi.

Kerrataanpa tapahtumien kulkua. Ensin Carl Walther Palomäeksi Facebookissa itsensä nimennyt henkilö lähetti terveisensä Fb-yhteisö Paljastetun täysin julkiselle sivulle: chrissen uhkaus 1

Sitten hän vaihtoi nimeä ja antoi omalla avoimella Fb-sivullaan oikein luvan hakata Paljastetun sivulle kommentoinut henkilö:

chrisse uhkaus 3

Näistä uhkauksista tehtiin esitutkintapyyntö, mutta poliisi totesi kyseessä olleen pelkkä alatyylinen kirjoittelu ilman rikosta.

chrissen uhkaus 2

Kun kirjoitin tähän asti tapahtuneesta blogiini ja juttu julkaistiin myös Paljastetun blogissa, niin sain tällaisen yksityisviestin:

hans-jurgen 2

Tämä Hans-Jurgen osoittautui samaksi henkilöksi kuin alkuperäiset uhkaukset lähettäneet molemmat Carl Waltherit. Hän oli taas kerran vain vaihtanut saman Fb-profiilin nimeä. Hänen oikeasta nimestään minulla ei ole mitään tietoa eikä edes halua sitä tietää.

Mikäli Sakarius Timoskan nimellä Facebookissa esiintyvää  Klaus Elovaaraa on uskominen, niin Paljastetun kahdesta ylläpitäjästä on tehty esitututkintapyyntö. Nimikkeenä näyttäisi olevan Rikoslain 24 luvun 8 §:n mukainen yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja Elovaara vaikuttaisi ilakoinnistaan päätellen olevan jollain tapaa osallinen tutkintapyynnön tekemiseen.

klasu-palomäki-oikeus

Juridisesti tässä esitutkintapyynnössä on kaksi hyvin vakavaa ongelmaa.

Ensinnäkin jutusta puuttuu asianomistaja eli se henkilö, jonka yksityiselämää loukkaavaa tietoa väitetään levitetyn. Carl-Walther-Hans-Jurgen Palomäki-Bauer-von Arnimia ei ole olemassakaan, vaan hän on virtuaalihahmo samalla tavalla kuin Elovaaran taannoinen palkkasoturi Muovi-Aatu. Tietenkin takana on joku oikea ihminen, mutta hän on täysin tuntematon. Virtuaalihahmolla ei ole lain suojelemaa yksityiselämää eikä hänen kunniaansa voi loukata.

Toiseksi tästä jutusta puuttuu rikos. Virtuaalihahmolla ei siis ole suojeltavaa yksityiselämää ja lisäksi hän on kirjoittanut nämä yksityiselämäkseen väittämänsä tarinat täysin julkisesti Facebookiin. Jos joku haluaa pitää Facebookissa jotain salassa, niin on viisainta olla kirjoittamatta sitä sinne kaikkien nähtäville. Erityisesti on syytä välttää kirjoittamasta Paljastetun ylläpitäjiin kohdistettuja reiäntekolupauksia suoraan Paljastetun julkiselle sivulle.

Facebookissa julkaistu on julkista silloinkin, kun se on julkaistu omalla sivulla. Jos haluaa pitää täysin salaista profiilia, niin silloin ei kannata hankkia yhtään kaveria, vaan pitää kirjoittaa vain itselleen. Lisäksi yksityisasetukset pitää säätää sellaisiksi, että jutut eivät leviä koko maailmalle.

Facebookin yksityisviesteihin taas pätee sama kuin kirjesalaisuuteen. Viestin tai kirjeen saaja voi julkaista sen kysymättä lähettäjän lupaa. Jos tämä esitutkintapyyntö jostain käsittämättömästä syystä johtaisi esitutkintaan, niin ensimmäisessä kuulustelussa teen Carl-Walther-Hans-Jurgeniä koskevan esitutkintapyynnön Rikoslain 15 luvun 6 §:n mukaisesta väärästä ilmiannosta. Hänen motiivinaan on pelkkä halu aiheuttaa hankaluuksia ja hänen olisi pitänyt tietää edellä mainitsemani juridiset ongelmat.

Samalla aion pyytää poliisia tutkimaan myös Klaus Elovaaran osuuden väärän ilmiannon tekemiseen eli onko hän mahdollisesti toiminut rikokseen yllyttäjänä. Hän on ollut kovin innostunut aiheesta, kuten ylempänä olevasta kuvastakin näkyy. Lisäksi pyydän selvittämään sen, onko lupaus tulla henkilökohtaisesti parin tutun kanssa oikeuspaikalle laiton uhkaus.

Samassa kuulustelussa teen viimeinkin lupailemani esitutkintapyynnön Elovaarasta myös kunnianloukkauksen osalta. Hän on jo kauan nimitellyt minua vastoin totuutta ja loukkaamistarkoituksessa homoseksuaaliksi. Näin taas kerran tämänkin jupakan yhteydessä: klasu homo 15.11. Jos joku luulee voivansa käyttää lakia mielivaltaisesti omien kaunojensa välineenä, niin hän erehtyy. Vielä pahemmin erehtyy se, joka valitsee kiusanteon kohteeksi juristin. Tavataan sitten oikeudessa, jos niin haluatte.

 

Kommentit (3)
 1. Joni Pelkonen
  17.11.2013, 20:48

  Klaus Elovaaran kaveri, hyvin tuntemamme salolainen varavaltuutettu kehuskeli minulle tekemällään tutkintapyynnöllä. Eiköhän tämä ole kyseisen heppulin touhuja.

  1. Pidetäänpä mielessä.

 2. Vihreä radikaalidemari
  20.11.2013, 15:08

  Miten jotkut uskaltaa olla tekemisissä noiden hullujen kanssa? Eihän ne yleensä lähde 200-500 km päähän muiluttamaan ketään, mutta joku paikallinen tapaus voi milloin tahansa vapautua linnasta ja olla 2 viikon ryyppyputken ja amfetamiinipsykoosin seurauksena hyvinkin vaarallinen. Itse en poistuisi kotoa ilman kättä pidempää jos olisin ko. herroja julkisesti arvostellut.

Kommentointi suljettu.