Vastaanottoraha ja kotoutumistuki

Jos joku on päättänyt ruveta ns. maahanmuuttokriitikoksi, niin hänhän on sellainen piittaamatta tippaakaan tosiasioista. Kun hänelle tarjoaa lakiin kirjatut tosiasiat, niin hän sivuuttaa ne sujuvasti, koska hänellä mielestään on parempaa tietoa. Käyttäytymistutkija saisi hyvää materiaalia seuraamalla jonkun omien oikeuksiensa puolustajan muuttumista maahanmuuttajien kiihkeäksi vastustajaksi.

Ihan näppitutuntumalta ja ilman tieteellistä asiantuntemusta olen havainnut kuvion menevän usein näin:

Tavallinen kansalainen kokee saaneensa viranomaislta väärää kohtelua. Väärässä kohtelussa voi olla perää tai voi olla olemattakin; sillä ei ole merkitystä. Myöskään viranomaisella ei ole merkitystä. Se voi olla työvoimavirkailija, sosiaalityöntekijä, poliisi tai ihan mikä tahansa virallinen instanssi.

Vääryyttä kokenut tutkii asiaa aikansa ja perehtyy alan lainsäädäntöön. Sosiaalisessa mediassa hän nostaa tapaustaan jatkuvasti esille ja nopeasti laajentaa arvostelunsa koskemaan ihan kaikkea viranomaistoimintaa. Ennen kuin hän itse huomakaan, niin hän on ruvennut pitämään koko virkakoneistoa jättimäisenä salaliittona häntä itseään ja kaikkia muitakin tavallisia kansalaisia vastaan.

Kun oma asia ei edisty, niin vääryyttä kokenut huomaa maahanmuutajien olemassaolon ja  tapahtuu  lopullinen ns. kämyyntyminen eli maahanmuuttokriitikoksi muuttuminen. Kaikki kauna kohdistuukin täysin syyttömiin maahanmuuttajiin, joiden kanssa koko virkakoneisto on salaliitossa.

Sitten alkaa tulla tällaisia fb-päivityksiä:

Juuri äskettäin sain tietää että valtio houkuttelee kuntia jatkossa tukiaisilla ottamaan entistä enemmän pakolaisia. Itse pakolaisethan saavat Suomessa myös isompaa toimeentulotukea kuin kantasuomalaiset. Lähes jokaiselle pakolaiselle myönnetään ns. harkkinnanvaraisena tukena tuhansia euroja kuussa ylimääräistä toimeentulotukea milloin minkäkin asian ostoon ja lisäksi tulee vielä Kelasta kotoutumistuki. Ja samaan aikaan vähävaraiset suomalaiset kärsivät nälkää ja kulkevat rikkinäisissä vaatteissa. Onko tämä oikein?

Tällaiseen tunnen aina tarvetta vastata asiallisesti vaikkapa näin:

Turvapaikanhakijoihin sovelletaan lakia kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta. Sen 20 § sanoo näin:

Vastaanottorahan perusosa kuukautta kohti on:

1) yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 290 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 85 euroa;

2) muulla kuin 1 kohdassa tarkoitetulla 18 vuotta täyttäneellä 245 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 70 euroa;

3) perheensä kanssa asuvalla lapsella 185 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 55 euroa.

Vastaanottorahaa hakevan ja hänen perheensä tulot ja varat otetaan huomioon vastaanottorahaa myönnettäessä toimeentulotuesta annetussa laissa säädetyllä tavalla.

Turvapaikanhakijat saavat siis toimeentulotuen perusosaa vähemmän.

Muualla kuin vastaanottokeskuksissa asuviin sovelletaan lakia kotoutumisen edistämisestä ja sen 19 § sanoo näin:

Kotoutumistuki on maahanmuuttajalle kotoutumissuunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin osallistumisen aikaisen toimeentulon turvaamiseksi tarkoitettu tuki.

Kotoutumistuki ei ole erillistä ja ylimääräistä rahaa, vaan kotoutumistukena maksetaan työmarkkinatukea tai toimeentulotukea. Oikeus työmarkkinatukeen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus kotoutumistukeen toimeentulotukena toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

He siis saavat täsmälleen saman verran kuin syntyperäinen suomalainenkin saa. Ja se toimeentulotuen perusosahan on 477,26 euroa kuukaudessa. Harkinnanvaraista toimeentulotukea myönnetään tai ollaan myöntämättä kaikille hakijoille samojen periaatteiden mukaan.

Vastaus onkin sitten suunnilleen ennalta arvattavissa:

Faktahan se on. Tiedän kaiken harkinnanvaraisesta toimeentulotuesta jota sossut jakelee mamuille, ne voi myöntää sitä ihan OMAN HARKINTANSA mukaan ja heitä on jopa ohjeistettu, että mamuille pitää sitä rahaa antaa kaikkeen mitä ne vaan pyytää. Jos mamu tarvitsee uudet huonekalut asuntoon, niin ne järjestyy, jos uuden television ja tietokoneen, niin sama juttu. Samaan aikaan tuhannet suomalaiset perheet elää köyhyydessä, kokien nälkää joka päivä. Ihmeellistä, että sinä moisen hyväksyt.

Kanta on siis lyöty lukkoon ja jostain maahanmuuttokriitikko on saanut täydellisen tiedon toimeentulotuen myöntämisen perusteista. Sosiaaliviranomaiset eivät välitä heitä sitovasta lainsäädännöstä, vaan heillä on omat salaiset ohjeensa, joiden mukaan maahanmuuttajille annetaan ihan kaikki pyydetty. Kaikki tämä on tietenkin pois suomalaislta köyhiltä, joita viranomaiset tahallaan sortavat maahanmuuttajien kustannuksella.

Tässä vaiheessa keskustelua ei kannata enää jatkaa, vaan kyseessä on henkiseen mustaan aukkoon pudonnut henkilö. Hän uskoo vain omia väitteitään ja vahvistaa niitä samanhenkisillä kirjoituksilla.

Hänestä on tullut täysiverinen maahanmuuttokriitikko, joka elää omassa maailmassaan. Sinne ei järkipuhe kuulu.

 

Kommentit (4)
 1. tauno lehtonen
  27.11.2013, 19:56

  Kun nämä “kriitikot” tietävät noinkin tarkasti miten ja missä viranomaiset rikkovat noin törkeästi lakia, niin luulisi edes jonkun heistä tekevän rikosilmoituksen viranomaisen menettelystä. Myös kuntien valtuustoihin, hallituksiin ja lautakuntiin on valittu näitä asioista tietäviä “kriitikoita” joten sieltäkinkäsin voisi noita laittomuuksia selvittää.

  Enpä vaan ole kuullut yhdenkään näistä, asiasta tietävän, puuttuneen tilanteeseen.

 2. Aarno Karjalainen
  28.11.2013, 00:16

  Harrastan pubivisoja Tampereella ja juttelen paljon ihmisten kanssa. Kannattaa kysyä niinkin päin asiaa: Paljonko Suomen sosiaaliturva paranee, jos ei olis yhtään maahanmuuttajaa? Toinen on numerot, eli eurot, jotka pakolaisille tulee alennettuina!

Kommentointi suljettu.