Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kaikki on mamujen syytä

Jos enää jotain ihmettelisin, niin ihmettelisin niin sanottujen maahanmuuttokriittisten ajatuspolkuja. Heidän maailmassaan ihan kaikki ongelmat ovat poikkeuksetta jollain tavalla kytköksissä maanhanmuuttoon. Jos maahanmuutto ei suoranaisesti näitä ongelmia aiheuta, niin ainakin se niitä pahentaa. Otetaanpa tästä urautuneesta ajattelusta muutama esimerkki. Eräs kansanjohtajaksi jo kauan pyrkinyt julistaa näin:

anun logiikka Tästä julistuksesta puuttuu kaikki logiikka eikä kirjoittaja selvästikään tiedä toimeentulotuen myöntämisestä mitään. Pakolaisille tai muille maahanmuuttajille myönnettävä toimeentulotuki ei millään tavalla vähennä muiden saamaa toimeentulotukea. Kyseessä ei ole asetelma, jonka mukaan jonkun saama tuki on joltain toiselta pois.

Toimeentulotuki on lakisääteinen viimesijainen tukimuoto ja jos lain asettamat edellytykset täyttyvät, niin tukea on myönnetävä ja kunnalla on oltava siihen rahaa. Kenenkään tukea ei voida evätä sillä perusteella, että määrärahat ovat loppuneet.

Jos joku laskee viidenkymmenen pakolaisen vievän tuet pois 120 syntyperäiseltä, niin häneltä on logiikan ja juridiikan lisäksi hukassa myös matematiikka. Niillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä silloin, kun maahanmuuttokriittinen julistaa. Tarvittaessa hän seuraa hyvinkin monimutkaisia ajatuspolkuja päästäkseen haluttuun lopputulokseen. Ja se lopputuloshan on, että kaikki ongelmat johtuvat maahanmuutosta.

Yleensä maahanmuttokriittinen ei ajattele näin monimutkaisesti, vaan hän etsii suorimman oikotien. Hyvä esimerkki tästä on kansanedustaja Olli Immonen, joka eilen ehätti selittämään Pisa-tutkimuksen huonot tulokset maahanmuuttajien viaksi. Immonen ei suoraan sanonut, että maahanmuuttajat ovat tyhmiä, mutta tämä ajatus siinä selvästi oli takana.

Uskon kyllä, että maahanmuuttajilla on ongelmia kielen kanssa, joten se selittänee osaltaan huonoa Pisa-tulosta. Lisäksi tutkimusaineistoon oli jostain syystä valittu 15 % maahanmuuttajia, vaikka heidän todellinen määränsä lienee jossain kymmenen prosentin tienoilla. Maahanmuuttokriittinen populisti ei kuitenkaan mieti tällaisia asioita, koska hänelle on tärkeintä päästä tuomaan esille sitä ainoaa ajatustaan. Kaikki on mamujen syytä.

Mielestäni  olisi syytä olla enemmän huolissaan siitä tutkimustuloksesta, että pojat ovat lukutaidon suhteen tyttöjä jäljessä  kaksi vuotta. Yksioikoinen ajattelu pistää epäilemään, että opetus on jo kauan mennyt pieleen. Kaikki on opetettu auttavasti lukemaan ja kirjoittamaan, mutta ajattelemaan opettaminen on jätetty vähemmälle.

Tämä ajatus tulee mieleen viimeistään silloin, kun maahanmuuton vastustaja vastustaa mustikoiden tuomista Perusta sillä perusteella, että velkaisella valtiolla ei ole varaa muokata mieliä maahanmuuttomyönteisiksi tuomalla mustikoita Perusta.