Pala palalta

Fortum myy Suomen sähköverkon 2,55 miljardilla eurolla yhtiölle, josta valtaosan omistavat ulkomaalaiset sijoitusrahastot. Australialainen First State Investments ja kanadalainen Borealis Infrastructure Managements omistavat siitä kumpikin 40 % ja loput 20 % jakavat kotimaiset Keva ja LähiTapiola Eläkevakuutus.

Maamme haliitus seurasi kaupantekoa katseella. Osa ministereistä pikkuisen paheksui elintärkeän toiminnan myymistä ulkomaille, mutta ainakin pääministeri Jyrki Katainen ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori pitävät asiaa kerrassaan erinomaisena. Yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömien toimintojen myyminen sijoittajille sopii hyvin heidän puolueensa ideologiaan.

Kuluttaja ei kuulemma huomaa muutosta muuten kuin laskun lähettäjän nimestä. Sähköverkkotoiminta on monopoliluonteestaan huolimatta kuulemma niin tarkasti laissa säänneltyä, että Energiamarkkinavirasto määrittelee toiminnan tuoton eli käytännössä siirtohinnan.

Saahan tämänkin halutessaan uskoa. Tällä hetkellä siirtohinta ei vielä jatkuvasta nousustaan huolimatta ole maksimissa, mutta epäilenpä kohta olevan. Uudet omistajat haluavat saada omansa pois eli nostavat hintaa. Kun hintakatto on saavutettu, niin sitten se ylitetään muuttamalla lakia. Omistajalla on kaikki valtit käsisään. Suursijoittaja sanoo, että jos hintaa ei saa nostaa, niin sitten saatte kantaa sähkön vaikka selkärepussa pirttiinne. Pääomalle omatunto on vieras käsite ja lainsäädäntö vain pieni hidaste.

Muistellaanpa vähän menneitä:

Digita Oy omistaa kaikki radio- ja televisioverkot, mastot ja lähetysasemat. Digita oli osa Yle:n organisaatiota vuoteen 2000, jolloin päätettiin paikata rahapulaa myymällä omaisuutta. Vuonna 2000 myytiin 49 % Digitasta ranskalaiselle France Telecomille. Kaupasta saadut rahat lämmittivät niin mukavasti, että myyntiä jatkettiin vähitellen ja vähin äänin. Vuoteen 2005 mennessä koko Digita oli myyty ja silloinen Ylen pääjohtaja rehvasteli julkisesti, kuinka valtavasti rahaa saatiin.

Nykyisin Digitan omistavat Texas Pasific Group (USA), AXA (Ranska), Charterhouse (Iso-Britannia) ja Caisse des Depots (Ranska). Yle maksaa näille yhtiöille lähetystensä siirtämisestä kotivastaanottimiin kovaa vuokraa. Jo syksyyn 2009 mennessä vuokrana oli maksettu takaisin kaikki kaupoista aikoinaan saadut rahat.

Entä miten kävi tiedonsiirtoverkon myymisen kanssa? Valtio sen aikoinaan käytännössä rakensi ja sitten se myytiin. Kun tiedonsiirto muuttui yksityisten ylläpitämäksi, niin sen luotettavuus viranomaistoiminnassa loppui. Valtio joutui rakentamaan uuden tiedonsiirtoverkon salassa pidettävää viranomaistoimintaa varten.

Näin se menee nykyisin. Valtio rahoittaa yhteiskunnalle välttämättömiä toimintoja ja kun ne on saatu kuntoon, niin ne myydään. Voitot jaetaan osinkoina ja bonuksina. Sitten nostetaan hintaa, jotta osingot ja bonukset eivät pääse pienenemään. Joku hävytön voisi puhua kiristyksestä, mutta liiketoimintaahan se vain on.

Suomea on jo kauan myyty ja myydän edelleen pala palalta suursijoittajille. Digita oli aikoinaan pikkujuttu, mutta nyt ovat myynnissä ehdottoman välttämättömät toiminnat, ihan perustarpeet. Mitä menee seuraavaksi? Maantiet? Pohjavedet?

Ne varmaan annetaan ilmaiseksi samaan tapaan kuin maaperän mineraalivarat on annettu kaivosyhtiöille.

Kommentit (9)
  1. Fortumin verkko siirtää sähköä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Elenian verkko Kanta-Hämeessä,Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kummatkin verkkoyhtiöt ovat pääosin ulkolaisessa omistuksessa.
    Sähkönsiirron hintaa säännellään laeilla,mutta perusmaksut ovat vapaata riistaa,jotka nousevat koko ajan jopa kymmeniä prosentteja kerrallaan. Säästeliäs haja-asutusalueen asukas maksaa sähkölaskustaan jopa neljänneksen näitä veroluontoisia perusmaksuja.
    Mielestäni säkönsiirtobisnes on hyvinkin kannattavaa toimintaa. Olisi ollut järkevää,että valtio ja kunnat omistaisivat suurimman osan sähkönsiirtoverkostosta.

  2. Eeva-Liisa Broman
    14.12.2013, 01:01

    Keskustapuolue vastusti kauppaa. Ja mitäs puoluetta se Ailus edustikaan? KEVA on yksi suuromistajista.

Kommentointi suljettu.