Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suhteellista

Päivän lehden mukaan käräjäoikeus tuomitsi liperiläismiehen petoksesta 30 päivän vankeuteen. Hän oli erehdyttänyt Kelaa maksamaan aiheettomasti työttömän peruspäivärahaa viiden kuukauden ajan. Rikoksella saatu hyöty 3 264 euroa on jo aiemmin peritty takaisin hallinnollisella päätöksellä. Summan suuruus aiheutti sen, että sakon ei katsottu riittävän rangaistukseksi.

Syksyllä uutisoitiin, että useampikin miljonääri oli tallettanut ulkomaisille pankkitileille huomattavia summia verottajalta piiloon. KKO:n kesällä tekemän ennakkopäätöksen mukaan asiasta ei voi nostaa rikossyytettä, koska verottaja oli jo määrännyt teoista rangaistusluontoisen veronkorotuksen. Korotus oli muistaaksen jotain yhden prosentin luokkaa. Piilotettujen rahasummien suuruudella ei laintulkinnassa ollut mitään merkitystä.

Molemmat tapaukset menivät ihan lain mukaan. Veronkiertäjien tapauksessa veronkorotus katsottiin rangaistukseksi, joten ne bis in idem -periaatteen mukaan asiaa ei voi edes tutkia rikoksena. Samasta teosta ei voi tuomita kahdesti, joten asia on selvä.

Valetyöttömän tapauksessa rikoshyödyn takaisinperintä ei ole rangaistus, vaan pelkkä hallinnollinen toimenpide. Siksi se ei estä asian tutkimista ja tuomitsemista rikoksena. Jos takaisin olisi peritty saatu hyöty prosentin murto-osalla korotettuna, niin silloin olisi pitänyt soveltaa ne bis in idem –periaatetta.

Mitenkäs se menikään se köyhän miehen suhteellisuusteoria? Jos joku työntää nenänsä toisen persieen, niin molemmilla on nenä persiessä, mutta toisella on suhteellisesti tukalammat oltavat.