Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pimeyden ytimessä

Mitä saadaan aikaan silloin, kun yhdistetään muukalaisviha, salaliittoteoriat ja täydellinen ymmärtämättömyys kunnan toiminnasta ja päätöksenteosta? Silloin saadaan facebookiin ryhmä nimeltä Lieksan mamu-keskustelu.

Seurasin kuukauden päivät keskustelua tuossa suljetussa ryhmässä, johon minut ilmeisen vahingossa hyväksyttiin. Kun viimein avasin suuni, niin minut poistettiin ryhmästä kahden kommentin jälkeen. Perään huudettiin, että olen alinta paskaa.

Tämä porukka ei halua kuulla faktoja eikä oppia mitään. Se haluaa vahvistaa omia ennakkoluulojaan samanmielisten kesken.

Ryhmää kiinnosti kaupungin viime kesänä yksityiselle Lipinkartano Oy:lle myymä tyhjillään pari vuotta seisonut entinen Pielisjärven sairaalan rakennus. Yrityksen toimialana on lastenkotitoiminta ja palvelujen tarjoaminen ongelmanuorille. Nyt tämän yksityisen firman rakennuksissa oli nähty maahanmuuttajia. Fb-ryhmän ylläpitäjällä oli aikaa ja mielenkiintoa käydä ihan paikan päällä tutkimassa asiaa. Lieksa 1

Ryhmän nettietsivät selvittivät mysteeriä innokkaasti ja saivat selville, että ainakin toinen autoista kuului terveydenhoitajalle. Tästä päästiin kehittelemään mahtava salaliittoteoria, jonka mukaan kaupunki ja erityisesti sen sosiaalijohtaja ovat perustamassa salaista pakolaisten vastaanottokeskusta ohi kaiken virallisen päätöksenteon.

Näissä keskusteluissa kävi ilmi koko ryhmän täydellinen tietämättömyys kaupungin organisaatiosta ja päätöksenteosta. Sosiaaliljohtajaa luultiin yleisillä vaaleilla valituksi päättäjäksi, joka toimii salassa kaiken kontrollin ulkopuolella. Edes hallintoelinten pöytäkirjoja ei osata lukea, vaikka niitä ryhmään ahkerasti linkitetäänkin. Lipinkartanon sosiaalilautakunnalle lähettämää ja lautakunnan pelkästään tiedoksi merkitsemää yhteistyötä tarjoavaa kirjettä mahdollisesti otettavien syyrialaispakolaisten suhteen pidettiin päätöksenä perustaa vastaanottokeskus. Lautakunnan pöytäkirjamerkintää käydystä yleisestä pakolaiskeskustelusta pidettiin ilman muuta salaisena keskuksen perustamispäätöksenä.

Ryhmässä ei ymmärretty sitäkään, että somaleita vuokra-asuntoihin majoittava Kiinteistö Oy Lieksan vuokratalot on täysin kaupungin omistama yhtiö, joka hoitaa kaupungin vuokra-asuntokantaa. Yhtiöllä on ennen somaleiden vastaaottamista ollut asuntoja tyhjillään pahimmillaan 120 ja asuinrakennuksia on jopa jouduttu purkamaan asukkaiden puutteen takia.

Ryhmän jäsenten mielestä yhtiön pitäisi pitää asunnot tyhjillään tai purkaa ne mieluummin kuin antaa niitä ulkomaalaisille vuokralle. Vuokrauksessa nähtiin hämäriä kytköksiä bisnesmaailman ja sosiaalijohtajan kesken. Ei siis tajuttu, että yhtiö on kaupungin oma.

Ei tajuttu, että käytännössä valtio maksaa pakolaisista maksettavina valtionosuuksina vuokrakulut ja rahat jäävät piristämään Lieksan liike-elämää. Ilmeisesti kenelläkään ei ole aavistustakaan siitä, että Lieksa saa muutenkin melkoisen osan tuloistaan valtionosuuksista. Ne rahat kelpaavat, mutta pakolaisista saadut rahat ovat kauhistus.

Kun yritin selittää näitä asioita, niin minut poistettiin ryhmästä. Ei siinä mitään, ylläpitäjät valikoivat ryhmän jäsenet mielensä mukaan. Alimmaksi paskaksi nimittämisestä en erityisemmin tykännyt. Ihan siitä hyvästä siteeraan Markku Pölösen elokuvan Emmauksen tiellä päähenkilön luonnehdintaa entisestä kotikunnastaan:

– Puolet porukasta pyörii ympyrää kettingillä kiinni silmät eri korkeudella päässä.

Tämän ryhmän jäsenet viettävät paljon aikaa netissä ja heillä olisi mahdollisuus hankkia oikeaa tietoa äärettömästi. Sitä he eivät halua tehdä, vaan pyörivät mieluummin ympyrää kettingillä kiinni ennakkoluuloissaan ja päähänpinttymissään.

Päivitys klo 22.45 Juttuhan oli kuulemma otettu ryhmässä vastaan odotetusti: lieksa laki

Tuosta lakipuolesta sanon sen verran, että en katso ryhmän jäsenten vielä tällä keskustelulla astuneen lain ulkopuolelle. Yksi kommentti on kyllä siinä rajoilla, mutta joulun kunniaksi en viitsi siihen puuttua. Minähän en millään tavalla riko tässä lakia, koska kaikki facebookiin laitettu on julkista ja sitä saa julkaista edelleen. Ryhmän julkisuudella tai salaisuudella ei ole mitään merkitystä. Jos haluatte pysyä piilossa ja pitää ryhmänne yhtä puhtaana kuin Lieksan ulkomaalaisista, niin tarkkailkaa ryhmänne jäseniä. Joku heistä saattaa olla vaikka salainen agentti, joka pitää kovaa ääntä ihan vain hämätäkseen muita.