Paradigman muutos

Salassa valmisteltava osallistava eli vastikkeellinen sosiaaliturva tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että saadakseen työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea työttömän pitää tehdä töitä vähintään kaksi tuntia päivässä. Jos joku ei siihen suostu, niin hänen minimitoimeentulonsa määritellään uudelleen. Se on tulevaisuudessa nykyinen minimitoimeentulo miinus 40 prosenttia.

Tässä on tiivistettynä ministeri Paula Risikon työrukkasena asiaa valmistelevan Antti Parpon tarkoittama sosiaalipolitiikan paradigman muutos. Asiaa siis valmistellaan julkisuudelta piilossa.

Kaikki tähänastiset muistiot ovat ministeri Risikon päätöksellä salassa pidettäviä. Ne muistiot ovat epävirallisten ”pyöreän pöydän keskustelujen” tuloksia ja näihin keskusteluihin on osallistunut myös työttömien valtakunnallisen yhdistyksen TVY:n puheenjohtaja Lea Karjalainen. Hän onkin puhunut tämän Parpon mallin puolesta julkisesti joko tietämättömyyttään tai sitten hänet on höynäytetty mukaan.

Saattaa olla niinkin, että hän on aikoja sitten unohtanut, että hänen järjestönsä pitäisi olla työttömien puolella sen sijaan että se toimii valtiovallan sätkynukkena. Höynäyttämisen puolesta puhuu se, että Karjalainen on julkisesti sanonut osallistumisen voivan olla vaikkapa kuorolaulua. Karjalainen oli myös ensimmäisiä, joka syksyllä julkisesti kauhisteli tämän erään laiskan Tatun saamia etuuksia.

Tatu olikin osa paradigman muutoksen valmistelua. Hänet kaivettiin koko kansan kauhisteltavaksi ja niin saatiin monen mieli täyttymään pyhällä vihalla laiskoja vapaamatkustajia kohtaan.

Mieliä muokataan koko ajan. Yle julkaisi mielipidemittauksen, jonka mukaan sekä suuri-  että pienituloiset ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että sosiaaliturva passivoi. Köyhimmiltä työttömiltä ei ilmeisesti kysytty mitään, kuten ei yleensäkään kysytä. Hehän ovat niitä passivoituneita, jotka pitää saada aktivoitua yhteiskunnan hyödyllisiksi jäseniksi. Parin tunnin risusavotta päivässä vaikkapa 80 kilomerin päässä kotoa aktivoi varmasti johonkin, mutta en nyt rupea arvuuttelemaan mihin.

Osallistavaa orjatyötä siis valmistellaan koko ajan, mutta siitä ei puhuta. Kaikki informaatio on kaivettava erilaisista vihjeistä. Yksi hyvä vihje on tulossa oleva toimeentulotukilain soveltamisohje, jolla aiotaan avoimesti rikkoa voimassa olevaa lakia. Sitäkin valmistellaan piilossa julksuudelta.

Kaikki tämän salaisen valmistelun tulokset tullaan kevään kuluessa syöttämään päättäjille ja hyvän pohjustuksen ja mielipidemuokkauksen ansiosta ne niellään silmää räpäyttämättä. Luultavasti myös SDP:n ja Vasemmistoliiton ministerit ja kansanedustajat tulevat kehumaan, että työ ilman palkkaa on työttömälle parasta lääkettä.

Jos jokin asia on valmisteltava salassa, niin ei se yleensä päivänvaloa kestäkään.

Kommentit (17)
 1. Pitänee viedä ihmisoikeustuomioistuimeen orjuuteen pakottamisesta.
  Itse ainakin aion nostaa mekkalan, mikäli yritetään palkattomiin töihin pakottaa.
  Jos töitä haluavat tarjota, niin varmasti myös maksavat TES:in mukaisen palkan, vaadin minä. Sosiaaliturva ei ole palkkaa, vaan tarkoitettu minimitoimeentulon turvaamiseksi, jotta voisi hakea töitä. Oikeita sellaisia.
  Mökää pönttöön asian puolesta!
  Hyvä Saku, kun tuot asian esille ymmärrettävässä muodossa,
  kuten mainitsit, virkamiesten ja poliitikkojen puheista saa aivan toisenlaisen kuvan.

 2. Risikko siteeraa väärin lausetta ”Työ on parasta sosiaaliturvaa”, jos työstä ei saa palkkaa jolloin sosiaaliturvaa ei tarvittaisi. Se on pakkotyötä ja sosiaaliturvaa.

Kommentointi suljettu.