Rikas puhuu

Kun rikas puhuu, vaikenevat kaikki, ja hänen sanansa kohotetaan pilviin asti. Kun köyhä puhuu, sanotaan: ”Kuka hän on?” Ja jos hän kompastuu, hänet vielä survaistaan kumoon.

Nämä Jeesus Siirakin kirjan 13 luvun sanat tulivat taas mieleeni eilisaamuisesta TV 1:n Ykkösaamusta ja etenkin sitä seuranneesta uutisoinnista. Lähes jokaisesta Björn Wahlroosin lauseesta tehtiin jossain tiedotusvälineessä uutisotsikko. Mahtoi siis rikkaalla miehellä olla todella painavaa sanottavaa.

Eipä ollut, vaan hän puhui ihan sitä samaa kuin on puhunut jo vuosia. Työn teettäminen on liian kallista, joten palkkoja on alennettava. Investointien turvaamiseksi on pääomatuloverotusta alennettava. Yleensäkin työtä on tehtävä enemmän ja työttömyysturvaa on heikennettävä työhön kannustamiseksi. Opiskeluaikoja on lyhennettävä tiukentamalla opintotuen ehtoja. Sanalla sanoen: tehkää enemmän työtä, jotta minä saan enemmän rahaa.

Työtä pitää siis tehdä enemmän pienemällä palkalla tai mieluummin kokonaan ilman palkkaa. Näin tulee tapahtumaan, jos ministeri Paula Risikon ajama vastikkeellinen sosiaaliturva jostain syystä toteutuu. Sen avulla luodaan rinnakkaiset palkattoman työn markkinat, jotka pienellä viiveellä alentavat kaikkia palkkoja. Ei kukaan maksa palkkaa, jos työttömistä saa ilmaisia työntekijöitä.

Wahlroosin puheista kävi aika selvästi ilmi, että Risikon ajatukset eivät ole hänen omiaan, vaan ylempää annettuja. Tarkoituksena on ihan selkeästi ajaa hyvinvointivaltio kokonaan alas friedmanilaisen talousajattelun hengessä.

Kaiken huipuksi Wahlroos vielä kehtasi sanoa, että nykyinen hallitus harjoittaa vasemmistolaista poltitiikkaa. Wahlroosilla näyttää olevan jonkinlainen privilegio puhua ihan mitä tahansa ilman että yksikään toimittaja uskaltaa sanoa suoraan, että tuohan on täyttä hölynpölyä. Kun rikas puhuu, vaikenevat kaikki…

Siirakin kirjan 4 luvusta löytyy myös varoituksen sanoja köyhien kyykyttäjille eikä sanojen painoarvo ei ole pariin tuhanteen vuoteen muuttunut yhtään.

Älä pidätä köyhältä hänen elatustansa, äläkä anna anovaisten silmien kauan odottaa.

Älä murehduta isoavaa sielua, äläkä ärsytä vihaan miestä, joka on ahdingossa.

Vihaan ärtynyttä sydäntä älä kiihoita, äläkä anna tarvitsevaisten kauaa odottaa.

Hätääntynyttä anelijaa älä aja pois, äläkä käännä kasvojasi pois köyhästä.

Älä käännä silmääsi pois pyytäjästä, äläkä anna kenellekään aihetta kirota sinua.

Sillä jos joku katkeralla mielellä sinut kiroaa, niin hänen Luojansa kuulee hänen rukouksensa.

Kommentit (4)
 1. Viisaita viestejä yli 2000 vuoden takaa.

 2. Jatkan raamatun tekstillä:
  Evankeliumi Luukkaan mukaan 18

  22. Kun Jeesus sen kuuli, sanoi hän hänelle: ”Yksi sinulta vielä puuttuu: myy kaikki, mitä sinulla on, ja jakele köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaissa; ja tule ja seuraa minua”.
  23. Mutta tämän kuullessaan hän tuli kovin murheelliseksi, sillä hän oli sangen rikas.
  24. Kun Jeesus näki hänen olevan murheissaan, sanoi hän: ”Kuinka vaikea onkaan niiden, joilla on tavaraa, päästä Jumalan valtakuntaan!
  25. Helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.”
  26. Niin ne, jotka sen kuulivat, sanoivat: ”Kuka sitten voi pelastua?”
  27. Mutta hän sanoi: ”Mikä ihmisille on mahdotonta, se on Jumalalle mahdollista”.

  Tätä Wahlroos ei taida noudattaa… 😀

Kommentointi suljettu.