Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kansanryhmä ja puolue

– Kun arvopohja puuttuu, voidaan yhtäkkiä olla rasistisia ja fasistisia.

Näin sanoi ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) perussuomalaisista Helsingin Sanomien haastattelussa ja nopeasti farssiksi muuttunut mediamylläkkä oli valmis. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen teki rikosilmoituksen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Jostain merkillisestä syystä monet perussuomalaiset pitävät puoluettaan rikoslain tarkoittamana kansanryhmänä ja puolueen tai sen jäsenten arvostelua pidetään kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Ei se niin ole. Rikoslain 11 luvun 10 § sanoo näin:

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Yksikään puolue tässä maassa ei täytä lain määritelmää kansanryhmästä. Mikään puolue ei ole muodostunut rodun, ihonvärin, syntyperän eikä kansallisen tai etnisen alkuperän perusteella. Perussuomalaisessa puolueessa on tietääkseni jäseninä myös muita kuin valkoihoisia ja syntyperäisiä suomalaisia eikä puoleen säännöissä puhuta jäsenyyden rajaamisesta näillä perusteilla.

Perussuomalaisuus ei myöskään liene mikään uskonto tai siihen rinnastettava muu vakaumus. Jos on, niin silloin saman pitää päteä kaikkiin muihinkin puolueisiin. Minä pidän itseäni vakaumuksellisena sosialidemokraattina, mutta ei se mikään uskonnollinen vakaumus ole. Se on tapa katsoa maailmaa ja jokaisen katsantokanta saattaa muuttua ajan myötä.

Minkään puolueen jäsenyys ei myöskään ole seksuaalinen suuntautuminen tai vamma. Tähän saavat halukkaat sanoa sosialidemokratian olevan vamma eikä sen sanominen ole kiihottamista kansanryhmää vastaan. Se on vain pöhkösti ilmaistu laillinen mielipide.

Puolueen kannattajien uhriutuminen sorrettuna kansanryhmänä on ikävää luettavaa ja vielä ikävämpää on, että tätä uhriutumista harjoittavat myös jotkut oikein hyvin lakipykälän sisällön tuntevat. He hämmentävät tahallaan laista tietämättömien mieliä.

Kokonaan toinen asia ovat sitten kunnianloukkaukset ja laittomat uhkaukset. Jos jonkun henkilökohtaista kunniaa loukataan tai häntä uhataan väkivallalla minkä tahansa puolueen jäsenyyden takia, niin sitten sovelletaan näitä koskevia lainkohtia. Silloin kyseessä saattaa olla jopa poliittisten toimintavapauksien estäminen, josta on säädetty erikseen.

Jos kansanedustaja Turunen haluaa puolueelleen kansanryhmän aseman, niin tehköön aloitteen lain muuttamiseksi. Pitää kuitenkin muistaa, että sitten se muutettu laki koskee ihan kaikkia puolueita.