Tilastoa ja tutkimusta

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli joulukuussa 205 000. Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan työttömien työnhakijoiden lukumäärä oli joulukuussa 330 000, mikä on eniten lähes 13 vuoteen.

Vuoden 2012 joulukuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi lähes 48 000:lla.

Pitkäaikaistyöttömiä oli joulukuussa 83 700, mikä on 16 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli 44 200 eli 9 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Jos työttömien työnhakijoiden lukumäärään lisätään palkattomissa työllistämispalveluissa sekä työttömyyseläkkeellä olevat, niin työttömiä on noin 420 000.

Kuitenkin eilen ja tänään on uutisoitu pelkästään Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta, jonka mukaan työttömiä oli joulukuussa vain 205 000. Yleensäkin aina uutisoidaan tämä kauniimpi luku, koska todellisuus on ilmeisesti liian rumaa katseltavaa.

Mistä tämä ero sitten johtuu? Se johtuu siitä, että Tilastokeskuksen julkaisemat tiedot ovat täyttä humpuukia ja perustuvat haastatteluun. Näin Tilastokeskus kertoo itse verkkosivullaan:

Työvoimatutkimus (Labour Force Survey) kerää tilastotietoja 15–74-vuotiaan väestön työhön osallistumisesta, työllisyydestä ja työttömyydestä sekä työvoiman ulkopuolisten toiminnasta. Työvoimatutkimuksen tiedonkeruu perustuu Tilastokeskuksen väestötietokannasta kahdesti vuodessa satunnaisesti poimittuun otokseen. Kuukausittainen otos on noin 12 000 henkeä ja tiedot kerätään tietokoneavusteisilla puhelinhaastatteluilla. Vastaajien antamien tietojen pohjalta luodaan kuva koko 15–74-vuotiaan väestön toiminnasta.

Tilastokeskuksen tutkimus ei siis oikeastaan olisi uutisoinnin arvoinen. Tutkijat poimivat väestötiedoista satunnaisesti 12 000 henkilöä teini-ikäisistä vanhuksiin ja kysyvät heiltä työssäolosta. Tulos kertoo tietenkin juuri kyseisten henkilöiden työllisyystilanteen edellyttäen, että he eivät valehtele tutkijalle ihan vain huvikseen.

Koska nuo Tilastokeskuksenkin luvut ovat huolestuttavassa nousussa, niin kohta varmaan keksitään uusi tapa kaunistaa tilastoja. Tai oikeastaan se on jo keksitty tilastoimalla palkattomassa työssä olevat työllisiksi. Kunhan osallistava sosiaaliturva saadaan runnottua läpi, niin silloin maassa vallitsee virallisesti täystyöllisyys.

Sitten Katainen voikin sanoa samoin kuin sanoi ennen lamaa ollessaan valtiovarainministeri:

– Tämä hallitus on taannut sen, että jokaiselle suomalaiselle on työpaikka. Jos joku ei sitä työpaikkaa huoli, niin syyttäköön itseään. Tämä hallitus ei elätä laiskureita.

Kommentit (2)
  1. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/65889-suomalaiset-pam-kyselyssa-alipalkka-rikos

    “82 prosenttia suomalaisista aikuisista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä, että tilanteet, joissa maksetaan työntekijälle alan työehtosopimuksen määräykset alittavaa palkkaa, tulisi kriminalisoida ja maksaja tuomita rikoksesta.”

    TMT+9e/pv kuuluisi kyllä tähän samaan kastiin..

  2. Köyhä poika
    26.1.2014, 00:11

    Minulle ei ole koskaan soitettu ja kysytty työttömyydestä. Eihän prepaideihin tule roskapostia eikä köyhä saa muunlaista liittymää. En näy tuossa toisessakaan tilastossa vaikka olen ollut kauan työtön. Minut siivottiin pois listalta ”työvoiman ulkopuolella olevat”-kastiin 138 000 muun mukana.

Kommentointi suljettu.