Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tästä ei sitten puhuta

– Nämä tehtävät eivät tule syrjäyttämään työtehtäviä. Tulee avustavia tehtäviä. Esimerkiksi läheteille, kuljettajille ja sairaala-apulaisille apulaisia. Sanotaan nyt rumasti. Kuntapuolella aina sanotaan, että yksi kaivaa ja neljä katsoo vierestä. Laitetaan viides seisomaan siihen viereen.

Näin luonnehtii osallistavaa sosiaaliturvaa ministeri Paula Risikon työrukkasena valmisteleva Antti Parpo tässä haastattelussa.

Osallistavan  sosiaaliturvan tavoitteena on se, että kaikille työttömille  löytyy velvoittavia tukitöitä. Tällaisia tehtäviä olisivat kunnan, seurakuntien, yritysten ja järjestöjen töiden lisäksi esimerkiksi puistojen kunnossapito, yksinasuvien vanhusten pihatyöt ja vammaisten auttaminen käymällä heidän puolestaan kaupassa.

Myös artikkelin linkit kannattaa lukea. Niistä nimittäin käy ilmi, että julkisuuteen ei ole annettu kaikkia työryhmän pohjana olevia muistioita. Sieltä on siistitty pois yksi tulenarka kohta: työryhmän pitäisi ratkaista, voivatko yritykset työllistää työttömiä työehtosopimuksen alittavilla palkoilla.

-Tämä oli vain yksi avaus, mutta jos lähdemme keskusteluun minipalkan alittavasta palkasta, tämä karahtaa kiville aika nopeasti.

Lisäksi muistion työversiossa todetaan, että osaa työttömistä on mahdotonta työllistää avoimille työmarkkinoille. Tämäkin kohta on siivottu pois julkaistusta muistiosta.

Työttömien palkatonta pakkotyötä siis suunnitellaan osaksi sammutetuin lyhdyin. Heikki Hiilamo on sitä mieltä, että työryhmä tarvitsee työrauhan ja kaiken tuen.

Niin aina. Jos jokin asia on valmisteltava salassa, niin ei se päivänvaloa kestäkään. Hiilamokin paheksuu kovasti työttömien valtakunnallisen yhdistyksen TVY:n puheenjohtaja Lea Karjalaisen saamia uhkauksia. Karjalainen on yksi työryhmän jäsen ja hänen saamansa ”uhkaus” kuului sanasta sanaan näin:

– Mutta pian kyrvähtää Karjalaisen ym duunit jos antaa piiruakaan periksi sossutyöryhmässä- uskokaa huviksenne, nyt olette suurennuslasin alla…ei mikroskoopin alla.

Tuon saa väännetyksi rikoslain tarkoittamaksi laittomaksi uhkaukseksi vain sellainen, joka haluaa estää asiasta käytävää keskustelua.

Näyttää aika selvältä, että ”sosiaalipolitiikan paradigman muutosta” suunnittelevat tietävät itsekin tekevänsä jotain ennenkuulumattoman moraalitonta eli suunnittelevansa palkatonta pakkotyötä. Tarkoituksena näyttää olevan jopa ihan tahallinen kiusanteko. Työttömälle osoitetaan halveksuntaa laittamalla hänet vaikka tyhjänpantiksi seisomaan työpaikalle ja sanomalla seisottamista osallistumiseksi.

Ei ihme, että työryhmä haluaa tehdä työnsä rauhassa, tulla ulos komerosta valmiin esityksen kanssa ja väittää sen olevan yleisesti hyväksytty.

Pakkohan sen on hyväksyttyä, koska soraäänien kuuluminen on estetty.