Tästä ei sitten puhuta

– Nämä tehtävät eivät tule syrjäyttämään työtehtäviä. Tulee avustavia tehtäviä. Esimerkiksi läheteille, kuljettajille ja sairaala-apulaisille apulaisia. Sanotaan nyt rumasti. Kuntapuolella aina sanotaan, että yksi kaivaa ja neljä katsoo vierestä. Laitetaan viides seisomaan siihen viereen.

Näin luonnehtii osallistavaa sosiaaliturvaa ministeri Paula Risikon työrukkasena valmisteleva Antti Parpo tässä haastattelussa.

Osallistavan  sosiaaliturvan tavoitteena on se, että kaikille työttömille  löytyy velvoittavia tukitöitä. Tällaisia tehtäviä olisivat kunnan, seurakuntien, yritysten ja järjestöjen töiden lisäksi esimerkiksi puistojen kunnossapito, yksinasuvien vanhusten pihatyöt ja vammaisten auttaminen käymällä heidän puolestaan kaupassa.

Myös artikkelin linkit kannattaa lukea. Niistä nimittäin käy ilmi, että julkisuuteen ei ole annettu kaikkia työryhmän pohjana olevia muistioita. Sieltä on siistitty pois yksi tulenarka kohta: työryhmän pitäisi ratkaista, voivatko yritykset työllistää työttömiä työehtosopimuksen alittavilla palkoilla.

-Tämä oli vain yksi avaus, mutta jos lähdemme keskusteluun minipalkan alittavasta palkasta, tämä karahtaa kiville aika nopeasti.

Lisäksi muistion työversiossa todetaan, että osaa työttömistä on mahdotonta työllistää avoimille työmarkkinoille. Tämäkin kohta on siivottu pois julkaistusta muistiosta.

Työttömien palkatonta pakkotyötä siis suunnitellaan osaksi sammutetuin lyhdyin. Heikki Hiilamo on sitä mieltä, että työryhmä tarvitsee työrauhan ja kaiken tuen.

Niin aina. Jos jokin asia on valmisteltava salassa, niin ei se päivänvaloa kestäkään. Hiilamokin paheksuu kovasti työttömien valtakunnallisen yhdistyksen TVY:n puheenjohtaja Lea Karjalaisen saamia uhkauksia. Karjalainen on yksi työryhmän jäsen ja hänen saamansa ”uhkaus” kuului sanasta sanaan näin:

– Mutta pian kyrvähtää Karjalaisen ym duunit jos antaa piiruakaan periksi sossutyöryhmässä- uskokaa huviksenne, nyt olette suurennuslasin alla…ei mikroskoopin alla.

Tuon saa väännetyksi rikoslain tarkoittamaksi laittomaksi uhkaukseksi vain sellainen, joka haluaa estää asiasta käytävää keskustelua.

Näyttää aika selvältä, että ”sosiaalipolitiikan paradigman muutosta” suunnittelevat tietävät itsekin tekevänsä jotain ennenkuulumattoman moraalitonta eli suunnittelevansa palkatonta pakkotyötä. Tarkoituksena näyttää olevan jopa ihan tahallinen kiusanteko. Työttömälle osoitetaan halveksuntaa laittamalla hänet vaikka tyhjänpantiksi seisomaan työpaikalle ja sanomalla seisottamista osallistumiseksi.

Ei ihme, että työryhmä haluaa tehdä työnsä rauhassa, tulla ulos komerosta valmiin esityksen kanssa ja väittää sen olevan yleisesti hyväksytty.

Pakkohan sen on hyväksyttyä, koska soraäänien kuuluminen on estetty.

 

 

Kommentit (5)
 1. Heikki Karhu
  24.1.2014, 17:40

  No nyt ainakin yksi ”pakkotyöllistäjä” poistuu, kun jatkuvasti noin 250 -300 vaikeasti työllistyvää työllistänyt tai kuntouttamispaikan tarjonnut Työ & Toiminta ry on ajautumassa konkurssiin.

  Niitä velvoitepaikkoja järjestetään varmasti normaali työmarkkinoille, koska välityömarkkinoilla ei juuri työllistäjiä ole tai niiltä puuttuvat edellytykset työllistää.

  Ei löytynyt auttajaa Työ & Toiminta ry:lle. Eikä kyse ollut siitä, ettemmekö olisi pyytäneet ja kertoneet tilanteesta. Kesästä lähtien olemme vaikeutemme julkituoneet. Tai oikeastaan jo vuosi sitten kun palkka- ja kansallisten tukien maksatukset viipyivät kuukausitolkulla ELY – ja TE -toimistojen uudelleen järjestelyjen vuoksi.

  Varmasti joku tai jotkut ovat nyt tyytyväisiä. Itsellä, 53 v, ainakin toivoton urakka löytää työtä. Toivottavasti löytyisi pian vaikka velvoitetyötä! 9 euroa ansiosidonnaisen päälle on edes jotain jos vaihtoehtona on pelkkä työttömyys!

  1. Nahkurin orsille
   25.1.2014, 01:53

   9 euron töihin saa mennä jos haluaa. Otetaan toisenlainen esimerkki; 36-vuotias karenssilainen (vuodesta 2005) Pohjanmaalta syrjäkylästä. Pitäisi mennä bussilla ensin kunnan keskustaan, 3,60 euroa, toisella naapurikuntaan työpajaan, suunnilleen sama hinta. Illalla takaisin eli 3,60*4=14,40 euroa. Jään häviölle 14,40-9=5,40 euroa päivässä, vaihtoehtona 20 tai 40% pois.

 2. Vellu Heino
  24.1.2014, 20:33

  Siis koko homman takana vain logiikkaa käyttämällä on riittävän pelotteen tekeminen nyt työssäkäyville. Se syy miksi sellainen pitää saada aikaiseksi on ilmeinen..palkkojen pitää tippua ja eivät tipu ilman riittävää pelotetta työttömyydestä. Björn W. eli Nalle kertoi lähes suoraan tämän asian viimeisessä haastattelussaan sanoilla,että passiiviväestön tuet ovat liian suuret.

  Kun nämä pelotteet on saatu aikaiseksi,niin alkaa todellinen sisäinen devalvaatio..nyt pitää vain saada palikat kohdalleen sitä varten. Harmi sinänsä,että oikeastaan kaikki eduskuntapuolueet tukevat tätä toimintaa ja kyyti tulee olemaan sen mukaista.

  1. Olen myös tehnyt yhden 3 kuukauden pätkän ilmaistyötä – työmatka yhteen suuntaan 60km. Tein aivan samaa työtä kuin muutkin työntekijät, kunnallinen palvelutyö. Koulutustani ja työkokemustani vastaava työ. Erona oli vain palkka, joka minulla oli 9 euroa/pvä. Sattui niin somasti vielä, että samaan aikaan ansiosidonnainen työttömyysturvani päättyi ja odotin 2 kuukautta Kelan päätöstä työmarkkinatuesta (oli kesälomat). Toimeentulotuen hakemiseen ei riittänyt aika eikä voimavarat. Onneksi lähimmäiset auttoivat. En olisi muuten voinut matkustaa töihin. Miinukselle jäin.

   Alussa oli sana, propaganda. Kuten kaikissa julmuuksiin ja inhimilliseen kärsimykseen tuottaneissa yhteiskunnissa on ollut. Niin syntyi valhe ja viholliskuvat. Näiden viholliskuvien tuottamiseen osallistui poliittinen johto, kuten meillä nyt. Ikävä kyllä istuvista kansanedustajistamme osa tuottaa julmaa ihmiskuvastoa, propagandaa.

   Propagandalla saadaan syntymään pelko, viha ja inho, joka kohdistuu ”niitä” kohtaan, jotka eivät enää ole kanssaihmisiä vaan ainoastaan ihmisryhmä jonka edustajia saa kohdella julmasti ja epäoikeudenmukaisesti. Orjayhteiskunnalla kuvitellaan ratkaistavan valtion talousongelmat.

   Sosiaaliturva on siitä jännä juttu, että se näkyy, muuttuu näkyväksi vasta (ja vain) silloin kun ihminen on ahtaimmillaan ja joutuu turvautumaan sosiaaliturvan perälautaan. Minimiin. Veneessä turvaliiveihin pukeutuneet istujat hyötyvät kaikkein eniten sosiaaliturvaetuuksista ja tulonsiiroista, mutta hakkaisivat mielellään perälaudassa roikkuvilta sormet irti.

   Eivät ota huomioon sitä, että hyvästä ja toimivasta sosiaaliturvasta hyötyy jokainen, se on yhteinen etu. Eivätkä sitäkään, että viimesijaisten sosiaalietuuksien alikäyttöä on paljon enemmän kuin niiden todellista väärinkäyttöä.

Kommentointi suljettu.