Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lautamies vai poliitikko?

Käräjäoikeuksien lautamiehet valitsee kunnanvaltuusto ja sen takia jotkut lautamiehet saattavat luulla olevansa poliittisessa luottamustoimessa, jossa mielipiteitä voi esittää suhteellisen vapaasti arkaluontoisissakin asioissa.

Lautamiehen tehtävä ei kuitenkaan ole poliittinen, vaan lautamies on maallikkotuomari. Hänen äänellään on sama painoarvo kuin virassa olevalla tuomarilla. Oikeudessa on tavallisesti paikalla yksi ammattituomari ja kolme lautamiestä. Kokoonpano voi vaihdella, mutta äänestystilanteissa pätevät ihan normaalit äänestyssäännöt. Enemmistön kanta voittaa.

Lautamiesten asema tuomioistuimissa on siis erittän tärkeä ja suurin osa lautamiehistä ymmärtää tämän. Pätevyysvaatimukset eivät kuitenkaan ole kummoiset. Käräjäoikeuslain 6 §:n mukaan lautamiehen tulee olla käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa kunnassa asuva Suomen kansalainen, joka ei ole konkurssissa, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jota on pidettävä sopivana toimimaan lautamiehenä.

Koska lautamiehet toimivat tuomareina, niin he vannovat tuomarinvalan. Siitä säädetään Oikeudenkäymiskaaren 1 luvun 7 §:ssä näin:

Tuomari vannokoon tämän valan: Minä N. N. lupaan ja vannon Jumalan ja hänen pyhän evankeliuminsa kautta, että minä parhaan ymmärrykseni ja omantuntoni mukaan kaikissa tuomioissa tahdon tehdä ja teen oikeutta niin köyhälle kuin rikkaallekin ja tuomitsen Jumalan ja Suomen lain ja laillisten sääntöjen mukaan: etten koskaan minkään varjolla lakia vääristele enkä vääryyttä edistä sukulaisuuden, lankouden, ystävyyden, kateuden ja vihan tahi pelon tähden taikka lahjan ja antimien tahi muun syyn takia, enkä syytöntä syylliseksi taikka syyllistä syyttömäksi tee. Minä en myöskään ennen tuomion julistamista enkä sen jälestä ilmaise oikeutta käyville enkä muille niitä neuvotteluita, joita Oikeus suljettujen ovien takana pitää. Kaiken tämän tahdon täyttää ja täytän uskollisesti, rehellisenä ja totisena tuomarina, ilman kavaluutta ja juonia, niin totta kuin Jumala minua auttakoon ruumiin ja hengen puolesta. Älköön kukaan tuomarinvirkaan ruvetko, ennenkuin on näin vannonut.

Yllä olevan valossa voitte arvata ajatukseni, kun törmäsin facebookissa Helsingin käräoikeuden lautamiehen kommenttiin päivän töistä:   lautamies

Jos tuon sanoisi kunnallispoliitikko, niin nykyisen nettikultturin turruttamana en siihen edes reagoisi. Kun sen sanoo käräjäoikeuden maallikkotuomari työstään lautamiehenä, niin asiaa ei voi ohittaa olankohautuksella.

Jokainen ns. maahanmuuttokriittisten nettikieltä vähänkään tunteva tietää, että ”kulttuuria rikastuttava koneinsinööri´” tarkoittaa maahanmuuttajaa. Useimmiten se tarkoittaa Afrikasta ja erityisesti Somaliasta tullutta turvapaikanhakijaa tai oleskeluluvan saanutta.

Onko lautamies Käräjäoikeuslain 6 §:n mukaisesti sopiva toimimaan lautamiehenä? Muistaako hän vannoneensa, että hän ei vääristele lakia tai edistä vääryyttä vihan tai pelon tai minkään muun syyn takia? Näihin muihin syihin kuuluu myös ennakkoluulo, vaikka sitä ei suoraan valan kaavassa sanotakaan. Se sisältyy lupaukseen tehdä kaikille oikeutta tasapuolisesti. Tässä tapauksessa herää vakava epäilys lautamiehen ja koko oikeudenkäynnin puolueettomuudesta.