Lieksa ja Halla-aho

”Tähän liittyen suosittelen tutustumista Lieksan kaupungin vuoden 2011 tilintarkastuskertomukseen. Tilintarkastajat esittivät vastuuvapauden eväämistä johtavalta sosiaalityöntekijältä Tarja Lehdolta ja sosiaalijohtaja Soile Syrjäläiseltä maahanmuuttajien toimeentulotukiasioita koskevien epäselvyyksien vuoksi.”

Näin kirjoitti kansanedustaja Jussi Halla-aho blogiinsa. Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläisen mukaan Halla-aho levitti väärää tietoa ja Syrjäläinen on aikonut tehdä asiasta esitutkintapyynnön.

Asioiden oikea kulku on helppo selvittää ihan vain lukemalla Lieksan kaupunginvaltuuston 18.9.2012 asiasta tekemä päätös.

Jos joku ei osaa lukea tällaista täydentyvää pöytäkirjaa, jossa kaikki asian aiemmat käsittelyvaiheet ovat näkyvissä, niin tässä vielä lyhyt selostus:

Tilintarkastajien lausunnon ensimmäiseen versioon 21.6.2012 sisältyi huomio siitä, että päätöksentekoon ja toimintaan pakolaisten toimeentulotukiasioissa sisältyi epäselvyyksiä. Tämän johdosta tilintarkastajat esittivät, että tili- ja vastuuvapautta ei tältä osin myönnettäisi.

Halla-aho levitti monien muiden tavoin blogissaan tätä ensimmäistä versiota, joka ei koskaan päätynyt valtuuston käsiteltäväksi. Jo 24.6.2012 tarkastuslautakunta totesi, että asiasta on lain mukaan hankittava asianosaisten selvitys ja päätti pyytää sitä.

Kokouksissaan 28.8. ja 30.8.2012 tarkastuslautakunta totesi selvitysten perusteella, että ”pakolaisten maahanmuuton laajuus ja kaupungin sosiaalitoimen henkilöstöresurssit huomioiden menettely toimeentulotukiasioissa on ollut hyväksyttävissä ja  sosiaali- ja terveyslautakunta on 28.2.2012 hyväksynyt lainsäädännön lisäksi paikallisen ohjeistuksen toimeentulotuen maksamisesta.”

Näilla perusteilla tarkastuslautakunta esitti tili- ja vastuuvapauden myöntämistä ja valtuusto myönsi sen selvin äänin 28 – 3.

Näin helposti siis selvisi, että Halla-aho levitti tahallaan tai tietämättään perätöntä tietoa. Kun asia hänellekin valkeni, niin olisi voinut olettaa hänen myöntävän virheensä ja pahoittelevan. Vaan eikö mitä. Tuon Uuden Suomen uutisen kommenttiosiossa hän antaa ymmärtää, että tili- ja vastuuvapaus olisi hankittu hyväveli-verkoston avulla mahdollisesti jopa rikollisin keinoin:

”* Lieksan kaupunki on tilintarkastustoimisto Audiator oy:n maksava asiakas.

* Arvioinnin kohteena ollut sosiaalityöntekijä Tarja Lehto on Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehdon vaimo.

* Asiasta lausunnon antanut professori Juhani Lehto on kaupunginjohtaja Lehdon serkku.

Päätelkää siitä, miksi vastuuvapaus päätettiin toisella kierroksella myöntää.”

Kansanedustaja astelee heikoilla jäillä ja takaisin kääntymisen sijaan hän porskuttaa vielä pitemmälle. Perätön väite jonkun syyllistymisestä rikokseen on oppikirjaesimerkki kunnianloukkauksesta.

Tosin eihän Halla-aho mitään sellaista väitäkään, vaan hän luottaa kannattajiinsa. He vetävät Halla-ahon vihjeestä suorasukaiset johtopäätöksensä ja julistavat korruptiota ja rikollisuutta. Halla-aho itse hykertetelee tyytyväisisenä. Hän tietää, että hänen kannattajansa eivät tiedä asioiden oikeaa laitaa eivätkä välitä ottaa siitä selvää. He eivät sitä usko vaikka se heille kerrotaan. Heille Halla-ahon sana on ehdoton totuus, jota vastaan pullikoiminen on pyhäinhäväistys.

Nämä maahanmuuttajien toimeentulotuilla ratsastajat eivät koskaan ole viitsineet selvittää toimeentulotukimenojen osuutta kunnan kokonaismenoista vaikka vaativat kovasti avoimuutta. Minkä tahansa kunnan talousarvioon tutustuminen osoittaisi, että menot ovat 1-2 prosentin luokkaa kokonaismenoista. Siihen siis sisältyvät ihan kaikkien saamat toimeentulotuet.

Ja sitten he kuvittelevat, että poistamalla maahanmuuttajien tuet saadaan kuntien talous pelastettua.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (11)
 1. Heikki Karhu
  13.2.2014, 14:26

  Aika paljon tuntuu olleen sukulaisuuksia tai muita yhteyksiä; eikös tuossa nyt jossakin kohtaa olis jonkun pitänyt jäävätä ittensä.Ainakin kaupunginjohtajan esittelijänä vaimoaan koskevassa asiassa ( siis jos oikeasti oli kyse vaimosta) ja onko lausunto ollut päätöksen perustena ja lausunnon antaja todella kaupunginjohtajan serkku? Mulla ei ole päätökseen mitään kantaa mutta paljon on ollut kytköksiä!

  1. sakutimonen
   13.2.2014, 14:37

   Kuten linkittämästäni valtuuston pöytäkirjasta näkyy, niin mm. kaupunginjohtaja on jäävännyt itsensä.

   1. Myönnän tässä vaiheessa suoraan että en ole kovin hyvin kunnallisesta päätöksenteosta, mutta eikös se tapa yleensä ole että kun vastuuvapauksia myönnetään niin henkilöt joita asia koskee eivät osallistu äänestykseen vaan ovat suoraan jääviä. Lisäksi kai se hyviin tapoihin kuuluu että kokoukseen ei edes osallistuta niiltä osin missä muut puivat tarkemmin sitä tilinpäätöstä vaan poistutaan huoneesta siten että ollaan kumminkin kuuloetäisyydeltä josta voidaan hakea valaisemaan jotain yksitäistä asiaa.

    Mutta siis oikeasti mitä olen ymmärtänyt kunnallispolitiikasta, niin melko kummalliselta on se , että erinäistä kähmintää tuntuu sillä rintamalla olevan eikä syväkurkkuja tai Snowdeneita löydy mistään puolueesta. Varsin kummallista että vaikka jokainen väittää olevansa rehellinen niin milloinkaan kukaan kunnanvaltuutettu ei kirjoita tai kerro korruptiosta vaikka voisi luulla että heillä saattaisi olla sisäpiiritietoa tai jotain hajua aiheesta. Tästä syystä olen pitänyt perussuomalaisten nousua positiivisena asiana, koska kaikki heistä eivät ole valmiiksi imeneet sisäänsä maantapaa, muutoin tosin olen heidän kanssaan lähes kaikesta eri mieltä vaikken nyt ihan fanaattisesti jaksa joka heittoon sieltä suunnalta suhtautua. Esimerkiksi tuo Halla-ahon havainto sukulaissuhteista ja taloudellisista suhteista on merkittävä. Olkoonkin että paskakirjoituksensa pakolaisista ovat sitten silkkaa huttua.

    1. sakutimonen
     13.2.2014, 16:46

     Valtuuston kokoukset ovat yleisöllä avoimia, joten myös päätöksenteosta itsensä jäävännyt tai jopa asianosainen voi olla paikalla yleisönä.

     1. Joo ei kai tarkoitus ollut sanoa että joku moista kieltäisi tarkoitus nyt oli vaan puuttua tuohon sanomaasi siitä että ihmiset ovat jäävänneet itsensä kun tuo jääviys taitaa olla se automaatio joka ei suinkaan tarkoita että henkilö olisi jotenkin ruhtinaallisesti luopunut oikeudestaan olla äänestämättä asiasta kokouksessa johon on jo käsittääkseni automaattisesti jäävi. Vähän vain alleviivasin lisäksi niitä käytöntöjä ja hyviä tapoja joihin itse olen törmännyt. Hyviä tapojahan kenenkään ei luonnollisesti tarvitse noudattaa mutta jotkut tekee niin.

 2. Joni Pelkonen
  13.2.2014, 14:45

  Mistä Halla-aho on tietonsa saanut? Tuskin hän seuraa Lieksan kaupungin päätöksentekoa, kun ei näy olevan kiinnostunut enimmältä osin edes Helsingin kaupungin päätöksenteosta, ainakaan kommentointia kaavoitus- ym. oikeasti tärkeistä asioista häneltä ei ole kuulunut vuosiin. Ensin hän väitti seuraajilleen vasta opiskelevansa päätöksentekoa, sittemmin ei ole viitsinyt keksiä uusia tekosyitä.

  Tietolähde lienee lieksalaiset puoluetoverit. Ovatko he niin osaamattomia että levittelevät totuutena vanhentunutta asiakirjaa ja vielä vääristelevät sen merkitystä? Tapana on ollut että jos ei tiedä, sopii kysyä. Toki mikäli fanatismi on niin ankaraa ettei luota muuhun kuin omiin vainoharhoihinsa on jälki hyvnkin tuon näköistä.

  1. Olisiko lähteenä suuri salapoliisi J. Lokka?

Kommentointi suljettu.