Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lieksa ja Halla-aho

”Tähän liittyen suosittelen tutustumista Lieksan kaupungin vuoden 2011 tilintarkastuskertomukseen. Tilintarkastajat esittivät vastuuvapauden eväämistä johtavalta sosiaalityöntekijältä Tarja Lehdolta ja sosiaalijohtaja Soile Syrjäläiseltä maahanmuuttajien toimeentulotukiasioita koskevien epäselvyyksien vuoksi.”

Näin kirjoitti kansanedustaja Jussi Halla-aho blogiinsa. Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläisen mukaan Halla-aho levitti väärää tietoa ja Syrjäläinen on aikonut tehdä asiasta esitutkintapyynnön.

Asioiden oikea kulku on helppo selvittää ihan vain lukemalla Lieksan kaupunginvaltuuston 18.9.2012 asiasta tekemä päätös.

Jos joku ei osaa lukea tällaista täydentyvää pöytäkirjaa, jossa kaikki asian aiemmat käsittelyvaiheet ovat näkyvissä, niin tässä vielä lyhyt selostus:

Tilintarkastajien lausunnon ensimmäiseen versioon 21.6.2012 sisältyi huomio siitä, että päätöksentekoon ja toimintaan pakolaisten toimeentulotukiasioissa sisältyi epäselvyyksiä. Tämän johdosta tilintarkastajat esittivät, että tili- ja vastuuvapautta ei tältä osin myönnettäisi.

Halla-aho levitti monien muiden tavoin blogissaan tätä ensimmäistä versiota, joka ei koskaan päätynyt valtuuston käsiteltäväksi. Jo 24.6.2012 tarkastuslautakunta totesi, että asiasta on lain mukaan hankittava asianosaisten selvitys ja päätti pyytää sitä.

Kokouksissaan 28.8. ja 30.8.2012 tarkastuslautakunta totesi selvitysten perusteella, että ”pakolaisten maahanmuuton laajuus ja kaupungin sosiaalitoimen henkilöstöresurssit huomioiden menettely toimeentulotukiasioissa on ollut hyväksyttävissä ja  sosiaali- ja terveyslautakunta on 28.2.2012 hyväksynyt lainsäädännön lisäksi paikallisen ohjeistuksen toimeentulotuen maksamisesta.”

Näilla perusteilla tarkastuslautakunta esitti tili- ja vastuuvapauden myöntämistä ja valtuusto myönsi sen selvin äänin 28 – 3.

Näin helposti siis selvisi, että Halla-aho levitti tahallaan tai tietämättään perätöntä tietoa. Kun asia hänellekin valkeni, niin olisi voinut olettaa hänen myöntävän virheensä ja pahoittelevan. Vaan eikö mitä. Tuon Uuden Suomen uutisen kommenttiosiossa hän antaa ymmärtää, että tili- ja vastuuvapaus olisi hankittu hyväveli-verkoston avulla mahdollisesti jopa rikollisin keinoin:

”* Lieksan kaupunki on tilintarkastustoimisto Audiator oy:n maksava asiakas.

* Arvioinnin kohteena ollut sosiaalityöntekijä Tarja Lehto on Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehdon vaimo.

* Asiasta lausunnon antanut professori Juhani Lehto on kaupunginjohtaja Lehdon serkku.

Päätelkää siitä, miksi vastuuvapaus päätettiin toisella kierroksella myöntää.”

Kansanedustaja astelee heikoilla jäillä ja takaisin kääntymisen sijaan hän porskuttaa vielä pitemmälle. Perätön väite jonkun syyllistymisestä rikokseen on oppikirjaesimerkki kunnianloukkauksesta.

Tosin eihän Halla-aho mitään sellaista väitäkään, vaan hän luottaa kannattajiinsa. He vetävät Halla-ahon vihjeestä suorasukaiset johtopäätöksensä ja julistavat korruptiota ja rikollisuutta. Halla-aho itse hykertetelee tyytyväisisenä. Hän tietää, että hänen kannattajansa eivät tiedä asioiden oikeaa laitaa eivätkä välitä ottaa siitä selvää. He eivät sitä usko vaikka se heille kerrotaan. Heille Halla-ahon sana on ehdoton totuus, jota vastaan pullikoiminen on pyhäinhäväistys.

Nämä maahanmuuttajien toimeentulotuilla ratsastajat eivät koskaan ole viitsineet selvittää toimeentulotukimenojen osuutta kunnan kokonaismenoista vaikka vaativat kovasti avoimuutta. Minkä tahansa kunnan talousarvioon tutustuminen osoittaisi, että menot ovat 1-2 prosentin luokkaa kokonaismenoista. Siihen siis sisältyvät ihan kaikkien saamat toimeentulotuet.

Ja sitten he kuvittelevat, että poistamalla maahanmuuttajien tuet saadaan kuntien talous pelastettua.