Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Silmänlumetta

Erilaisista tempputyöllistämisistä uutisointi on poikkeuksetta erittäin positiiviselta kuulostavaa. Viime vuoden lopussa Joensuussa päättynyt ja nyt jatkoa saanut Työtä ja tukea arkeen – hanke vaikuttaa sanomalehti Karjalaisen uutisen perusteella hienolta jutulta. Pitkäaikaistyöttömät saavat työtä ja koulutusta ja vähävaraiset vanhukset voivat ostaa edullisesti kotiapua seitsemän euron tuntihintaan.

Totuus on kuitenkin ikävämpi. Hanketta pyörittää SPR:n Savo-Karjalan piiri ely-keskuksen ja Joensuun kaupungin avustuksella. Varsinaisen suorittavan työn eli avustamisen kodin töissä tekevät pitkäaikaistyöttömät pääosin työkokeiluna eli ilman palkkaa. Vain harvat onnelliset pääsevät osallisiksi palkkatuetusta työstä eli heille maksetaan työstä oikeaa palkkaa.  Kuvaavaa on, että näissä uutisissa ei koskaan kerrota palkkatuettujen ja palkattomien työntekijöiden määriä. Kaikki on sitä iloista ja kannatettavaa työllistämistä.

Ely-keskus on myöntänyt hankkeelle avustusta 95 000 euroa vuodelle 2014 ja sen hurskaana tavoitteena on, että 40 prosenttia hankkeeseen osallistuvista pääsisi kokeilujakson jälkeen työhön tai koulutukseen. Toive on pahasti yläkantissa, koska tutkimusten mukaan vain noin 1 prosentti palkattomaan työhön osallistuvista työllistyy kokeilujakson jälkeen oikeasti.

Projekti siis myy kotiapua vähävaraisille vanhuksille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille työkyvyttömyyseläkeläisille seitsemän euron tuntihintaan. Se raha menee suoraan SPR:n kassaan ja kotiorja saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Lisäksi SPR saa Kelalta 10,09 euroa päivässä jokaisesta ”työllistämästään” pitkäaikaistyöttömästä.

Kotiapua ostava maksaa siis seitsemän euroa tunnilta ja se apulainen saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä.

Toimintaa on tarkoitus pyörittää avustusrahoilla, tällä 10,09 euron Kela-korvauksella ja palvelujen myynnistä saatavilla tuloilla. Raha riittää todennäköisesti projektikoordinaattorin ja työvalmentajien palkkoihin ja he siis työllistyvät oikeasti. Varsinainen suorittava työ on tarkoitus teettää palkatta.

Niinhän se aina menee. Perustetaan juhlavia työllistämisprojekteja, joihin saadaan yhteiskunnan avustuksia. Luvataan koulutusta ja työtä ja niiden lisäksi vielä vanhuksista välittämistä eli nykyään niin muodissa olevaa yhteisöllisyyttä.

Tosiasiassa homma ei pyörisi päivääkään ilman yhteiskunnan avustuksia ja työttömien palkatonta työpanosta. Koko järjestelmä on rakennettu sen varaan, että suorittavan työn tekijä on ilmainen. Kaikki raha menee hankekoordinaattorien ja työnohjaajien palkkoihin. Kyseessä on järjestöjen bisnes.

Nyt joku tulee taas moittimaan minua tämänkin hankkeen arvostelusta ja yleisestä negatiivisesta asenteesta. Hyvässä lykyssä lehti tekee uuden jutun, jossa iloinen pitäaikaistyötön kehuu tekevänsä mieluummin palkatonta työtä kuin makaavansa kotisohvalla.

Ei se mitään. Pienellä taivuttelulla löytyisi varmaan sellainenkin, joka sanoisi ottavansa mielellään selkäänsä, kunhan vain ei tarvitse jouten olla.