Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Omaa oksaa sahaten

Taisi olla kiteeläinen fb-kaverini ja bloggaaja Auvo Rouvinen, joka jossain yhteydessä valotti suorasukaiseen tapaansa kansanjoukkojen massapsykologiaa. Sanatarkasti en muista, mutta ajatus meni näin:

Otetaan vaikkapa tuhatpäinen joukko sosiaalietuuksien saajia ja kerrotaan heille, että te syötte maan talouden kuralle ja siksi teidät pitää määrätä orjatyöhön. Joukko vastustaa äänekkään yksimielisesti tällaista sanelua, joten sanoja muuttaa taktiikkaa.

Hän osoittaa joukosta kaksi tummaihoista kerjäläispoikaa ja sanoo, että nuo kaksi ovat syypäitä sekä maan että teidän köyhyyteenne. Määrätään heidät orjatyöhön. Tähän sama joukko suhtautuu innostuneesti eikä tajua, että seuraavaksi valitaan taas kaksi orjaa ja näin jatketaan, kunnes jäljelle jääneet harvat eivät enää pysty vastustamaan mitään.

Tämä tuli mieleeni lukiessani tätä Arto Kivimäen blogitekstiä. Ensin Kivimäki vastustaa ansiokkaasti ja hyvin perustein vastikkeellista sosiaaliturvaa, mutta sanoo sitten, että se pitäisi ottaa käyttöön vain maahanmuuttajia koskevana. Perusteluina hän esittää juuri sitä samaa järkevän tekemisen tarpeellisuutta, jolla vastikkeellisuutta yleensä puolustellaan.

Näin vastikkeellisuuden vastustajat sahaavat kivasti omaa oksaansa ja toimivat juuri tarkoitetulla tavalla. He suostuvat ilomielin siihen, että ne kaksi kerjäläispoikaa voidaan määrätä orjiksi, koska eihän se ihan vielä meitä syntyperän perusteella sosiaalietuutemme ansainneita koske.

Vakavasti puhuen blogiteksti saa taas kerran huolestumaan lakitietämyksen tason surkeudesta. Diplomi-insinööriksi kouluttautunut ei tiedä, että Perustuslain mukaan kaikki ihmiset ovat samanarvoisia lain edessä. Suomen lait koskevat kulloinkin kaikkia Suomen alueella oleskelevia eikä lakeja voi säätää koskemaan vain tiettyjä ihmisryhmiä.

Kirjoitetaan vielä auki Perustuslain 6 §:n 1-2 momentit:

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Suomessa ei siis voi säätää samaa sosiaalietuutta vastikkeelliseksi laillisesti maassa oleskelevalle tummaihoiselle afrikkalaiselle ja vastikkeettomaksi maassa syntyneelle vaaleatukkaiselle oululaiselle. Ei ole olemassa mitään sellaista hyväksyttävää perustetta, jolla tämä oliksi mahdollista.Tämä pitäisi oppia jo peruskoulussa.