Työvoima vaihtoon

Maamme päättäjät ovat heitä ohjaavien ns. talousviisaiden neuvomina jo kauan julistaneet, että työpaikkoja syntyy lisää luonnonlain tavalla, kun työvoimaa on tarjolla riittävästi. Ehtona tietenkin on, että työvoimakustannusten on oltava tarpeeksi alhaisia, jotta työvoimaa kannattaa palkata.

Ihanteellinen työntekijä olisi varastossa säilytettävä syömätön ja sontimaton hyödyke, joka voitaisiin ottaa käyttöön tarvittaessa. Käytön jälkeen hänet voitaisiin palauttaa takaisin varastoon.

Koska sellaista ei ole keksitty, niin on muutettava nykyiset työntekijät halvemmiksi. Se onnistuu kahdella eri tavalla ja molempia toteutetaan samanaikaisesti.

Irtisanomisuutisia kuulee joka viikko. Viimeksi Itella ilmoitti irtisanovansa 500 työntekijää. Samaan aikaan palkatonta työntekoa koko ajan edistävä ministeri Paula Risikko kehui, että nyt on työttömän 300 euron hankintamahdollisuuteen jäänyt virhe korjattu. Myös mainosten jakajat ja muuta valvomatonta työtä tekevät voivat ansaita sen 300 euroa kuukaudessa ilman tukien menetystä. Risikon mielestä tämä on erinomaista tienestiä.

Kohta Itella ottaa irtisanomansa postinkantajat takaisin mainosjakajien kolmen euron tuntipalkalla. Sehän on käräjäoikeuden mukaan ihan käypä palkka jakelusta, koska sen on neuvotellut valtakunnallisella tasolla työnantaja itse itsensä kanssa perustamalla välikädeksi ammattiliiton.

Näin halpenee nykyinen työvoima. Toinen keino on pitää nykyiset työttömät työttöminä niin kauan, että he suostuvat tekemään ihan mitä tahansa ihan mihin tahansa hintaan. Työ- ja elinkeinoministeriö jätti viime vuonna käyttämättä peräti 200 miljoonaa euroa työllistämiseen budjetoitua rahaa. Isoa vahinkoa ei tule siitä, että pilipalikoulutusta järjestävät konsulttifirmat jäävät nuolemaan näppejään, mutta tuolla summalla olisi maksanut palkkatukea monelle työttömälle.

Ei haluttu työllistää, koska työvoima on saatava halvemmaksi. Sitä kävivät viime viikolla julistamassa IMF:n edustajat, jotka vaativat palkkojen leikkausta kautta linjan sekä ”ruhtinaallisten” työttömyyskorvausten rajua alentamista. Näin saataisiin työttömät hakeutumaan aktiivisesti työmarkkinoille, joilla siis maksettaisiin nykyistä huomattavasti alempia palkkoja.

Näin on jo käynyt mm. Espanjassa, jossa 700 euron kuukausipalkat ovat arkipäivää.

Näin luodaan tavallisten työmarkkinoiden rinnalle halpatyön markkinat ja halpatöiden määrä kasvaa koko ajan. Sitä kasvatetaan tahallaan palkattomilla työkokeiluilla, kuntouttavalla työtoiminnalla ja koko ajan suunnitteilla olevalla osallistavalla sosiaaliturvalla.

Kun talousviisaiden neuvoja noudattaen on saatu riittävästi halpatyövoimaa, niin nykyistä palkkatyötä tekevät korvataan halvemmilla. Se tietää joko suostumista nälkäpalkkaan tai pakolla suostumista nälkäpalkkaan potkujen ja uudelleenpalkkauksen avulla. Saattaa se tietää myös täysin palkatonta työtä, kunhan nykyisiä säädöksiä hiukan rukataan osallistavan sosiaaliturvan nimissä.

Vapise keskiluokka, pääsi on jo pölkyllä.

 

 

Kommentit (10)
 1. Jätit mainitsematta kaikkein tuhoisimman keinon, jota on käytetty suomalaisten työmarkkinoiden rapauttamiseen: halpa- ja orjatyövoiman tuonnin ulkomailta.

  1. Vääpeli Matala
   17.3.2014, 10:26

   Ihanko totta, kerro toki lisää!

 2. Työssäkäyvien, niiden joilla on vielä työpaikka, kannattaisi miettiä miten tämä kaikki vaikuttaa nykyisiin ja myös tuleviin työehtoihin. Se koskee aivan jokaista. Työttömillä ei ole enää mitä menettää, mutta työssäkäyvillä on.

  Ne jotka yhä tuntevat halua potkia ”luusereita ja lusmuilijoita” kannattaa ehkä suunnata kiukkunsa toiseen suuntaan mikäli haluaa että työnteosta maksetaan edes kohtuullinen palkka. Työttömän kun voi laittaa tekemään sinunkin työsi, halvalla tai jopa täysin ilman palkkaa.

Kommentointi suljettu.