Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vähenikö köyhyys?

Päivän ilouutinen on, että pienituloisten määrä on vähentynyt 70 000 henkilöllä. Etenkin lapsiperheet pääsivät ulos köyhyysansasta. Nyt hallitus voi paukutella henkseleitään ja kehua onnistuneensa loistavasti. Talouselämä kirjoitti asiasta mm. näin:

Pienituloisten henkilöiden määrä kokonaisuudessaan oli 635 000, mikä on noin 70 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pienituloisten määrä on ollut vuosina 2007–2011 noin 700 000 vuosittain, ja pienituloisten osuus väestöstä on vaihdellut 13,2 ja 13,9 välillä. Vuonna 2012 pienituloisuusaste oli 11,9.

Silmät auki kulkeva kyynikko epäilee aina tällaisia uutisia. Työttömyys lisääntyy koko ajan ja hinnat nousevat, joten mikä on vähentänyt pienituloisten määrää? Onko syynä ruhtinaallinen yleinen 20 euron palkankorotus vai työttömien oikeus ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman työttömyysetuuden menettämistä?

Vastaus on, että ei siihen ole mitään syytä. Pienituloisten määrä on oikeasti kasvanut koko ajan. Pienituloisuuden raja on sidottu mediaanituloon ja kun mediaanitulo laskee, niin myös köyhyysraja laskee. Suomalaisten mediaanitulo putosi vuonna 2012 edellisvuodesta 55 euroa, ja sen rinnalla pienituloisuusraja noin 33 euroa.

Uusi köyhyysraja on  13 990 euroa vuodessa eli 1 170 euroa kuukaudessa.

Jos raja olisi pysynyt samana kuin aiemmin, niin pienituloisten määrä olisi noin 642 000 eli  7 000 henkilöä enemmän kuin muuttuvalla rajalla laskettuna. Tämä totuus selviää Taloussanomista.

Näin meitä narrataan tilastoilla. Kun köyhiä näyttää olevan liikaa, niin lasketaan köyhyysrajaa. Koko köyhyys voitaisiin varmaan poistaa alentamalla köyhyysrajaa tarpeeksi. Koska köyhyysraja on sidottu mediaanituloon, niin alentamalla kaikkien palkkoja roimasti saadaan köyhyys poistettua kokonaan

Pienellä tilastokikkailulla enemmän köyhiä onkin vähemmän köyhiä.