Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Visionääri

– Mun huomio ei ole mikään eugenistiikkakannanotto vaan ihan perus taloustiedettä: Sitä mitä tuetaan saadaan lisää. Mun mielestä hyvä lähtökohta olisi se että lapsia tekevät ne, joilla on edellytykset tarjota lapselleen hyvä elämä. Mielestäni on moraalitonta tai ainakin harkitsematonta yhteiskunnan taholta lisätä syrjäytyneitä, huostaanotettuja, alkoholistivanhempien lapsia ja muita joille ei voida tarjota hyvää lapsuutta. Tästä voi varmasti olla montaa mieltä, mutta minun arvoissani lapsen oikeus kunnolliseen, ihmisarvoiseen lapsuuteen menee vanhemman etuoikeuden kasvattaa lapsia yhteiskunnan varoilla edelle.

Näin täsmensi loka-marraskuun vaihteessa 2012 silloinen kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak tätä lapsilisien poistamista koskevaa yksityisajatteluaan:

saul s lapsil

Metelihän siitä nousi ja Schubak joutui jättämään kokoomusnuorten varapuheenjohtajuuden.

Toissailtaisen hallituksen kehysriihipäätöksen valossa näyttää siltä, että Schubak teilattiin turhaan. Hallitus päätti leikata lapsilistä 7 euroa kuukaudessa ja säästää näin 110 miljoonaa euroa. Schubak osoittautui visionääriksi, jonka kunnia hallituksen päätöksellä tavallaan palautettiin.

Hallitus ei tietenkään perustele päätöstään samalla tavalla kuin Schubak, mutta pelkkä päätös kertoo tarpeeksi. Lapsilisiä on yli puoluerajojen pidetty sellaisena asiana, johon ei kosketa. Ennen viime eduskuntavaaleja jopa Kokoomuksen linja kaikkein heikoimmilta leikkaamiseen oli selvä:

paremminvointi 2011

Kokoomus ei tietenkään tehnyt yksin kehysriihen päätöksiä ja jokainen mukana oleva puolue selitelköön ihan itse omat tekemisensä. Minulta ei hirveästi heru ymmärrystä sille, että näihin talkoisiin hyväosaisimmat osallistuvat 35 miljoonan euron veronkorotuksin ja huono-osaisimmat 310 miljoonan euron leikkauksin.

Mietin vain Schubakin puolentoista vuoden takaisen ajattelun potentiaalista vaikutusta päätöksiin. Periaatteessa on ihan mahdollista, että ihan mahdottomalta ja jopa törkeältä vaikuttava ajattelu jäi sittenkin muhimaan jonnekin päättäjien takaraivoon ja putkahti vähän jalostuneempana ja sivistyneemmän kuuloisena ulos ajan ollessa kypsä. Jos näin on, niin nykyinen nettikirjoittelu antaa eväitä ihan mille tahansa tulevaisuuden ratkaisulle.

Aika jalostaa hurjimmatkin ideat toteuttamiskelpoisiksi.