Lypsykarja lihoiksi

Pentti Haanpään pienoisromaanissa Kolmen Töräpään tarina takatalven yllättämä isäntä tekee vappuaamuna hirmuisen teon. Hän teurastaa koko nelikymmenpäisen, talven näännyttämän lypsykarjansa ja tajuaa vasta työnsä tehtyään sen kauheuden. Siihen meni sukupolvien elämäntyö, kuolema tai ainakin kerjäläisen keppi odottivat.

Talouden takatalven yllättämänä maamme hallitus näyttää nyt tekevän tämän Töräpään isännän tempun. Kehysriihessä päätettiin hankkia rahaa purkamalla valtion eläkerahastoa ja valtiontakuurahastoa sekä myymällä valtion osakeomistusta. Samaan aikaan siis ollaan sekä huolissaan tulevien eläkkeiden maksukyvystä että tuhotaan sitä maksukykyä rahastoja pienentämällä. Osakeomistusta myymällä hävitetään tuottava tulonlähde.

Kaikki nämä toimet tarkoittavat tasaisesti tuottavien arvopapereiden myymistä ja rahojen käyttämistä valtionvelan lyhentämiseen. Ihan samalla tavalla Töräpään isäntä sai monta tiinullista nälän näivettämää lihaa syötäväksi, mutta siinä olikin sitten kaikki.

Vielä paremmaksi panisi Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, joka ilmoitti olevansa valmis myymään ihan kaikki valtion omistukset yrityksissä.

Totta tietysti on, että julkisen vallan ydintehtäviin ei kuulu ei-strategisten liikeyritysten osakeomistus. Sillä saadaan kuitenkin rahaa kattamaan valtiolle kuuluvia menoja. Tällä hetkellä valtio saa näille nyt tuloutettaville varoille parempaa tuottoa kuin mitä se itse maksaa korkoa omasta velkarahoituksestaan.

Kyseessä on ideologinen valinta tai mielenhäiriö. Saattaa tietysti olla kyse molemmista.

Haanpään opettavaisen tarinan mukaan tolkkuihinsa tullut isäntä yritti siitä paikasta hirttää itsensä marhamintaan, mutta renki ennätti hätiin katkaisemalla nahkahihnan. Siitä isäntä raivostui ja vaati renkiä korvaamaan uuden marhaminnan pilaamisen.

Samana iltana isäntä kuitenkin kuoli järkyttyneenä omasta tyhmyydestään. Kuolinvuoteellaan hän vaati poikaansa omistamaan elämänsä tehdyn virheen korjaamiselle.

Ihan samalla tavalla hallitus näyttää jättävän eläkevarojen ja osakeomistuksen palauttamisen tulevien sukupolvien tehtäväksi. Ehkä työn aloittavat ne viisi uutta avustajaa, jotka säästösyistä kompensoivat kahden ministerin eroa.

Hallituksen toiminta näyttää nyt tältä hirttäytymisyritykseltäkin. Ei kannata mennä katkaisemaan sitä marhamintaa, koska luultavasti hallitus vaatisi auttajaa korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kommentit (5)
  1. Ehkäpä kyseessä on tilanne, ettei nykyinen vallassa oleva sukupolvi halua jättää tuleville senttiäkään tai mitään hyvää perinnöksi, mistä itse ovat nauttineet. Tätä ajatusta vasten monet päätökset tuntuvat tolkuilta, muuten ei. Olipa kyse ilmastonmuutoksesta, eläkkeistä, sosiaaliturvasta ja muustakin.

  2. Olen syvästi huolestunut suomalaisten, tai ainakin päättäjiemme, järjen juoksusta!

Kommentointi suljettu.