Tyhjän hosumista

Eilisen uutisen mukaan hallitus päätti kehysriihessään patistaa työttömiä ottamaan vastaan mitä tahansa työtä myös oman ammattialan ulkopuolelta kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen. TE-toimistoja paimennetaan tarjoamaan näitä töitä aktiiviisemmin ja työstä kieltäytymisestä seuraavia rangaistuksia tullaan soveltamaan kaikkiin työttömiin nykyistä säntillisemmin. Tämä kerrottiin ikään kuin tulossa olisi jokin mullistava muutos voimassaolevaan lakiin.

Suurin osa toimittajista ei ole tehnyt kotiläksyjään. Ammattitaitosuoja kestää jo nykylain mukaan vain kolme kuukautta.

Työttömysturvalain 2a luvun 8 § sanoo näin:

Henkilöllä on kolmen kuukauden aikana työttömäksi työnhakijaksi rekisteröitymisestä tai tätä myöhemmästä päätoimisten opintojen päättymisestä lukien pätevä syy kieltäytyä työstä, joka ei vastaa hänen koulutukseensa ja työkokemukseensa perustuvaa ammattitaitoaan.

Lakia siis ei tarvitse muuttaa, mutta tarkoitus näyttääkin olevan antaa työttömille enemmän rangaistuksia. TE-toimistoilla ei ole niitä työpaikkoja tarjottavaksi yhtään enempää kuin ennenkään, mutta enemmän pitää tarjota.

Tässä tulee käymään niin, että samaa työpaikkaa tullaan tarjoamaan yhä useammalle työttömälle. Työnantajat tulevat tukehtumaaan yhteydenottoihin, joista suurin osa ei voi johtaa työsuhteen syntymiseen. Mitä muka ovat nykymaailmassa sellaiset työt, joita ihan kuka tahansa voi ruveta tekemään ilman vaadittavaa koulutusta tai muuten hankittua pätevyyttä?

Ei sellaista työtä käytännössä olekaan. TE-toimistot tulevat kuitenkin tottelemaan nöyrästi hallitusta ja lähettävät työpaikkatarjouksia pilvin pimein sellaisille työttömille, joilla ei käytännössä ole pienintäkään mahdollisuutta saada näitä tarjottuja töitä.

Kaikki tietävät tilanteen mahdottomuuden. Tai ehkä hallitus ei tiedä, mutta sekä TE-toimistot että työttömät tietävät sen varmasti. TE-toimistot ohittavat tämän tiedon ja lähettävät ilmoituksia työttömille, jotka tietävät saavansa tyhjän pyytämättäkin ja jättävät hakematta mahdotonta työtä.

Sitten päästäänkiin pääasiaan eli rankaisemiseen. Tarjotun työpaikan hakematta jättäminen on työstä kieltäytymistä ja siitä seuraa automaattisesti työttömyysetuuden menetys kahdeksi kuukaudeksi. Siitä taas seuraa säästöjä työttömyysetuuksissa ja lisämenoja kuntien toimeentulotukimenoissa. Toimeentulotukiluukulle joutunutta työtöntä rangaistaan vielä sielläkin alentamalla tukea 20 % kieltäytymisen takia.

Koko touhu on siis sokeaa tyhjän hosumista, jossa epätoivoinen hallitus käskee vasallejaan ruoskimaan työttömiä kovemmin. Ja vasallithan tottelevat.

Tällaista on nykyinen työvoimapolitiikka.

Kommentit (16)
  1. Ihan hölmöläisten hommaa tämä on!

  2. matti christensen
    5.4.2014, 09:57

    mun käsitykseni hölmöläisistä on, että he ovat vaan hölmöjä – mutta tässä asiassa on mukana silkka pahuus

Kommentointi suljettu.