Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lieksan työpaikkakiusaajat

Sanomalehti Karjaisen nettiversion lyhyen uutisen mukaan Lieksan kaupungin maahanmuuttotyön toimijat kokevat, että kaupungin hallintokoneisto ei heitä tue ja että jotkut luottamushenkilöt suorastaan kiusaavat heitä.

Tällaisen nettiuutisen sivuuttaisi helposti, mutta lehden paperiversio oli paljon kammottavampaa luettavaa. Työntekijät sanovat, että heidän työtään häiritään jo tarpeeksi sähköpostissa tulevilla ja keskustelupalstoilla esiintyvillä uhkailuilla ja solvauksilla. Sen lisäksi eräät kaupungin luottamushenkilöt harjoittavat suoranaista vainoamista ja urkintaa.

Nämä usein ihan toisella puolella Suomea asuvat uhkailevat ja solvaavat netin omatekoiset Lieksa-asiantuntijat ovat minullekin tuttuja. Heidän toimintaansa leimaa puhdas ilkeys ja täydellinen tietämättömyys kunnallishallinnosta. He ovat nettimaailman pohjasakkaa eikä heidän mölinästään kannata piitata.

Paljon vakavampi juttu ovat sitten nämä oman asemansa väärin käsittäneet kaupungin omat luottamushenkilöt. Lehden mukaan vastaamista edellyttävien selvityspyyntöjen virta on jatkuva ja pyynnöt koskevat aina maahanmuuuttajien saamia sosiaalietuuksia. Samat ihmiset lähettävät jatkuvasti selvityspyyntöjä samoista asioista, joten he eivät edes halua tietää faktoja. He eivät ole näkevinään jo annettuja selvityksiä, vaan sysäävät yhä uudelleen ja uudelleen samanlaisia selvityspyyntöjä.

He mitätöivät työntekijöiden toimintaa, levittävät huhuja ja juoruja, mustamaalaavat ja kaikin puolin vaikeuttavat maahanmuuttotyön toimijoiden työtä ilmeisen tahallaan ja tarkoitushakuisesti. Heitä voi ihan syystä sanoa työpaikkakiusaajiksi.

Nämä ihmiset ovat ihan oikeasti vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä, jotka ovat valinneet tahallaan työpaikkakiusaajan roolin. Tukea he saavat paikallisilta maahanmuuttajien autojen rekisterikilpien bongaajilta ja huoltoaseman roskakorien tonkijoilta. Onpa tukea tullut ihan eduskunnasta asti Jussi Halla-ahon käytyä julistamassa sanaansa paikan päällä.

Nämä asemansa väärin ymmärtäneet luottamushenkilöt ovat ymmärtäneet väärin myös Kuntalain mukaisen luottamushenkilön tietojensaantioikeuden. Siitä Kuntalain 43 § sanoo näin:

Luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan viranomaisilta tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, joita hän toimessaan pitää tarpeellisina, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Tietojensaantioikeus on laaja, mutta ei rajaton. Luottamushenkilöllä ei ole mitään oikeutta saada tietoonsa yksittäisiä asiakkaita koskevia sosiaalitoimen päätöksiä. Jos hän jostain syystä sattuisi sellaisia näkemään, niin ehdoton salassapitovelvoillisuus siirtyy myös hänelle. Mitään salassapidettäviä asioita ei kerrota yhtään kenellekään.

Asennevamma on ilmeisen syvällä. Luottamustoimiin on valittu niihin sopimattomia henkilöitä, jotka luulevat luottamushenkilön olevan äänestäjien edustaja käytäessä yhteistä vihollista eli omaa virkamieskuntaa vastaan. He ovat kuin rakkikoiria, joita heidän oma kannattajakuntansa usuttaa viranhaltiojiden kimppuun. He eivät ole ymmärtäneet, että viranhaltijat eivät ole vihollisia, vaan yhteistyökumppaneita hoidettaessa kunnan asioita.

Lieksan ylimmän luottamushenkilö- ja virkamiesjohdon on syytä havahtua. Työpaikkakiusaaminen on laissa kiellettyä ja kaupungin maine on muutenkin horjunut avoimen rasismin takia

Älkää antako pienen joukon terrorisoida.