Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Martin ja Martti

– Jos Martille ja hänen perheelleen maksetaan peruspäiväraha, lapsilisät ja kotihoidon tuki 500 päivän ajan, Martin perhe saa noin 30 000 euroa.

Näin voisi muuttaa kuulumaan Ajankohtaisen kakkosen eilisiltaisen kauhistelun virolaisen Martinin Suomesta mahdollisesti saamista sosiaalietuuksista. Ainoa ero on, että virolaisen Martinin tilalla on suomalainen Martti.

Tätä voivat miettiä kaikki ne suomalaisia etuuksia nauttivat, jotka sosiaalisessa mediassa ovat kauhistelleet virolaisen, Suomessa työtä tekevän ja tänne veronsa maksavan saamia etuuksia. He kuvittelevat paheksuvansa Suomen avokätisiä sosiaalietuuksia ulkomaalaisille, mutta käytännössä he paheksuvat koko sosiaalietuusjärjestelmää. He siis ovat oikeistolaispolitiikan ja uusliberalismin parhaita puolustajia.

Kuten tuossa linkittämässäni jutussa todetaan, niin Suomen sosiaaliturvajärjestelmä perustuu asumiseen Suomessa. EU-lainsäädännön perusteella suomalaisten sosiaaliturvaetuuksien piiriin voi kuitenkin päästä, vaikka ei asuisi Suomessa.

Sama toimii myös toiseen suuntaan. Toiseen EU-maahan töihin menevä suomalainen pääsee osalliseksi työntekomaan sosiaalietuuksista, vaikka ei asuisi siinä maassa. Liikenne on kuitenkin esim. Viron suhteen melko yksisuuntaista ihan siitä syystä, että Viro on vienyt uusliberalimin paljon pitemmälle kuin Suomi.

Viron palkat ovat matalat, koska ay-liikettä ei käytännössä ole. Sosiaalietuudet ovat lähestulkoon olemattomat, koska uusliberalismi edellyttää sitä. Matala tasaverotus pitää huolen siitä, että sosiaalietuudet eivät koskaan pääse nousemaan ja korkea työttömyysaste huolehtii halvan työvoiman jatkuvasta saatavuudesta.

Ei siis mikään ihme, että liikenne toisesta EU-maasta Suomeen on yksisuuntaista. Viron työttömyys ja matalat palkat pakottavat ottamaan työtä vastaan Suomesta usein alle työehtosopimusten. Vaikka se on laitonta, niin silti se on tavallista. Työnantajat käyttävät härskisti hyväkseen Suomen sosiaalietuuksia jopa mainostamalla niitä. Näin työnantajat saavat halpatyövoimaa valtion kustannuksella ja ns. maahanmuutokriittiset pääsevät vaatimaan rajojen sulkemista. Televisionkatsoja järkyttyy kuvitteellisen Martinin mahdollisesti saamista etuuksista ja äänestää ns. maahanmuuttokriittisiä kuvitellen heidän sulkevan rajat.

Eivät sulje ns. maahanmuuttokriittiset rajoja, koska heillä ei ole eikä tule olemaan siihen valtuuksia. Siitä pitävät huolen Suomen jäsenyys EU:ssa ja vapaan liikkuvuuden takaava Schengen-sopimus. Ns. maahanmuuttokriittiset eivät siis voi tehdä mitään muuta kuin repiä päätänsä ja lietsoa ulkomaalaisvastaisuutta. Ainakaan ohjelmassa haastatellulla Jussi Halla-aholla ei ollut tarjota mitään muuta lääkettä kuin rajojen sulkeminen tai sosiaalietuuksien poistaminen ulkomaalaisilta.

Rajoja ei voi sulkea ja Suomessa noudatetaan Suomen lakia myös sosiaalietuuksien osalta. Jos maksaa Suomeen veroja, niin silloin pääsee osalliseksi Suomen sosiaalietuuksista.

Virolainen Martin saa siis saman kuin suomalainen Martti, mutta nähtävästi Ajankohtaisen kakkosen, ns. maahanmuutokriittisten ja monen kansalaisen mielestä näin ei saisi olla. Virolaisen Martinin pitäisi siis tulla Suomeen tekemään työtä ja maksamaan veroja. Hänellä olisi vain velvollisuuksia, mutta ei oikeuksia. Työn loputtua hänen pitäisi palata takaisin kotiinsa niine hyvineen. Viimeinkin olisi löydetty se työntekijä, joka käy tekemässä työt halvalla ja poistuu kuvasta työn loputtua. Uusia saadaan tarpeen mukaan.

Kun kansalaismielipide saadaan tällaisilla jutuilla hyväksymään työntekijöiden eriarvoisuus ja sosiaalietuuksien poistaminen joiltain ihmisryhmiltä, niin sitten onkin helppoa ottaa etuudet pois kaikilta. Onhan se ihan kamalaa, että työttömän suomalaisen Martin perhe kuittaa 30 000 euroa ihan tuosta vain, tekemättä mitään.

Mutta sehän on ihan asia, niinkö sanotte? Ei se ole. Omia sosiaalietuuksianne te siinä paheksutte. Miettikää tätä päissänne.