Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ruuveja pussiin

Kuntoutussäätö tekee yrityksille alihankintana esimerkiksi kokoonpano-, pakkaus‐ ja postitustöitä. Työn tekevät Kuntoutussäätiön työkeskuksen kuntoutujat, joilla tavoitteena on elämänhallintataitojen kehittäminen.

Näin mainostaa toimintaansa Kuntoutussäätiö tarjoten yrityksille pussitus-. pakkaus- ja postituspalveluja kilpailukyiseen hintaan. Hinta on taatusti kilpailukykyinen, koska työ on kuntoutukseksi naamioitua orjatyötä. Työntekijät eivät ole kuntoutuksen tarpeessa sanan varsinaisessa merkityksessä, koska heidän ainoa ”vammansa” on yli 500 päivää kestänyt työttömyys.

Työntekijät ovat kuntouttavassa työtoiminnassa ja saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa ylläpitokorvausta päivässä. Kuntoutussäätiö saa ilmaiset työntekijät ja sen lisäksi kunta ohjaa valtiolta saamansa kuntoutusrahan 10,09 euroa/päivä/henkilö suoraan Kuntoutussäätiölle. Toiminta siis kannattaisi jopa ilman niiden ruuvien pussittamista. Kaikki myyty alihankintatyö on sitten puhdasta voittoa suoraan säätiölle eikä kukaan pysty kilpailemaan ilmaista työvoimaa käyttävän kanssa.

Rikoslain kiskonnan tapaista työsyrjintää koskeva pykälä on omituinen. Tai itsessään pykälä on selvä, mutta sitä ei sovelleta kuntouttavaan työtoimintaan. Jos joku teettää kiinalaisilla kivimiehillä töitä parin kympin päiväpalkalla, niin hän on heti oikeudessa kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.  Samoin käy jokaiselle, joka palkkaa työntekijöitä huomattavasti alle työehtosopimuksen määrittelemän alimman palkan. Nämä kuntouttavan työtoiminnan hoksanneet sen sijaan porskuttavat ja repivät rahaa sekä työntekijöiden ottamisesta että heidän työpanoksellaan tuottamistaan palveluista.

Tästähän olen kirjoittanut monta kertaa ennenkin. Kerran aiemmin olen antanut ohjeen siitä, miten työtön voi välttyä kuntouttavalta työtoiminnalta. Lienee aika kertoa se uudelleen.

TE-toimistossa tehdään työttömälle kahdenlaisia suunnitelmia. Työllistymissuunnitelma tehdään yhteistyössä silloin, kun työtön ensimmäisen kerran ilmoittautuu työnhakijaksi. Tämä suunnitelma päivitetään ja allekirjoitetaan aina ilmoittautumisen yhteydessä.

Jos työnhakija ei tässä vaiheessa pidä varaansa, niin työllistymissuunnitelmaan kirjataan automaattisesti myös kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuus. Tietyn ajan kuluttua laaditaan aktivointisuunnitelma, joka konkretisoi työllistymissuunnitelmaaan kirjatut toimet. Jos työllistymissuunnitelmaan sisältyy kuntouttava työtoiminta, niin kieltäytyminen aktivointitoimista ei ole mahdollista ilman sanktioita. Työtön löytää itsensä joko pussittamassa ruuveja ilman palkkaa tai menettää työttömyysetuutensa.

Nyt sitten se neuvo. Kun seuraavan kerran ilmoittaudutte TE-toimistossa, niin lukekaa tarkasti teille tarjottava työllistymissuunnitelman päivitys. Jos siellä on mukana kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuus, niin vaatikaa se poistettavaksi. Se on silloin pakko poistaa, koska suunnitelma on tehtävä yhteistyössä. Sitä ei TE-toimisto voi sanella.

Tämä nöyryyttävä orjatyö jatkuu niin kauan kuin työttömät antavat sen jatkua. Selväksi on tullut jo kauan sitten, että suurin osa kanasanedustajista ei joko piittaa asiasta tai luulee kuntouttavan työtoiminnan olevan ihan oikeaa työllistämistä. He ovat uskoneet kauniita sanoja kuntoutukseksi naamioidun orajatyön jalostavasta vaikutuksesta.