Pilottia pukkaa

Ministeri Paula Risikon lempilapsi osallistava sosiaaliturva kasvaa ja kehittyy kovaa vauhtia. Nyt STM:n asettama työryhmä etsii kuntia ja järjestöjä kokeilemaan tätä palkattoman työnteon uutta muotoa, jossa työtä tehdään sosiaalietuuden vastineeksi.

Pilottihankkeita ruvetaan toteuttamaan sekä kunta- että järjestölähtöisesti. Kuntalähtöisissä hankkeissa on kaksi eri tapaa teettää työtä ilman palkkaa. Kuntouttavan työtoiminnan toimintamallissa noudatetaan kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia. Tässä mallissa työtä tehdään työmarkkinatuellla ja Kelan maksamalla päivittäisellä yhdeksän euron ylläpitokorvauksella. Kunta saa 10,09 euroa päivässä jokaisesta toiminnassa mukana olevasta ja vapautuu työmarkkinatuen kuntaosuuden maksuvelvoillisuudesta.

Tässä orjatyön muodossa ei siis ole mitään uutta. Uutena tulevat kuntalähtöisen mallin vapaaehtoinen osio ja järjestölähtöinen pilotointi. Näissä ei noudateta mitään lakia eikä makseta edes sitä yhdeksän euron ylläpitokorvausta. Työ tehdään täysin ilman palkkaa, vain työttömyysetuutta tai toimeentulotukea vastaan.

Nyt toteutuu viiimeinkin monen elättelemä haave pakottaa työttömät risusavottaan, lumitöihin tai keräämään koirankakkoja ilman minkäänlaista lain tarjoamaa suojaa. Osallistuminen tähän lainsuojattomaan toimintaan on työttömille periaatteessa vapaaehtoista ja ohjeiden mukaan se pitäisi myös selkeästi kertoa. Kieltäytyminen ei saa aiheuttaa minkäänlaisia sanktioita. Nähtäväksi sitten jää miten tätä noudatetaan.

Kunnat siis tulevat saamaan kuntouttavassa työtoiminnassa olevien lisäksi paljon ”vapaaehtoisia” ilmaistyöntekijöitä. Heillä voi teettää käytännössä ihan mitä tahansa, koska he ovat muodollisesti vapaaehtoisia. Heille voidaan kunnan harkinnan mukaan myös maksaa jotain tai vaikkapa tarjota ateria, mutta enpä usko tämän vaihtoehdon kiinnostavan kuntia.

Uutta on järjestölähtöinen pilotointi. Nyt siis täysin palkattomia työntekijöitä annetaan myös erilaisille kansalaisjärjestöille käytettäväksi mihin tahansa työhön. Tässäkään mallissa ei noudateta mitään lakia eikä mitään korvausta makseta muuten kuin vapaaehtoispohjalta.

Tämä avaakin tien laajalle orjatyövoiman käytölle, joka vääristää kilpailua. Monet kansalaisjärjestöt myyvät erilaisia palveluja markkinahintaan, joten ne tulevat saamaan näistä ”vapaaehtoisista” työntekjöistä merkittävän kilpailuedun. Ajatellaanpa vaikka ihan vain tavallista kahvilatoimintaa. Yksityinen yrittäjä maksaa työntekijöilleen palkan ja sen sivukulut. Viereisen pilottihankkeeseen osallistuvan järjestön kahvilassa työntekijät ovat täysin ilmaisia. Kumman arvelisitte menestyvän markkinoilla paremmin?

Vajaa neljä vuotta sitten TE-toimistot yhdessä verottajan kanssa kaatoivat lukuisia työttömien yhdistysten ylläpitämiä kahviloita uudella laintulkinnalla. Toiminta tulkittiin  markkinoita vääristäväksi yritystoiminnaksi ja tämän takia yhdistyksille ei enää voitu myöntää täyttä palkkatukea.

Nyt odottelen mielenkiinnolla mikä tulee olemaan tulikinta palkattomia työntekijöitä käyttävien yritystoimintaa harjoittavien yhdístysten suhteen. Katsotaanko toiminta kilpailua vääristäväksi vai joko viimeinkin otetaan käyttöön Rikoslain kiskonnan tapaista työsyrjintää koskeva lainkohta? Vai hurrataanko onnistuneelle työllistämispolitiikalle?

Veikkaan sitä hurraamista.

Pilottihanketta esitellään tarkemmin täällä.

Kommentit (4)
  1. Kun yrittäjäkin voi saada toimeentulotukea, niin mitenkänkäs yrittäjä, jonka pitäisi kuitenkin huononakin aikana koettaa työtönsä myydä, niin sitten tekee sen vastikkeellisen työn ja miten se verottaja siihen suhtautuu? Ja onko yrittäjä sitten yrittäjästatuksella maksellen yelliä vai pakottaako laki sitten laittamaan pillit pussiin ja heittäytymään kokonaan työttömäksi yhteiskunnan elätiksi tekemään sitä omaa työtä orjatyönä?

    Hyvä idea, nyt kun kunnat ovat kusessa ja pakkolomaa pukkaa! Irtisanotaan kaikki ja palkataan ne sitten 9 euron orjiksi! Irtisanotaan kaikki, koko Suomi ja kaikki orjiksi, mikä säästö! Risikolle kenkää!

  2. Haluatko osallistua työelämään? Tästä on sinulle ihan varmasti hyötyä jatkossa!

    Milläkähän korulauseella ne näitä huippuduuneja sitte meinaavat markkinoida työkkärissä. Todennäkösesti pakkoa pukkaa monelle ja innokkaimmat osallistujat pääsee Kokoomuksen lehtiseen haastatteluineen/kuvineen.

Kommentointi suljettu.