Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oppirahoja

Kaksi vuotta sitten kerroin kuinka pohjoiskarjalainen Rääkkylän kunta yritti ulkoistaa ja yksityistää koko sosiaali- ja terveystoimensa Attendolle. Yksityistämisinnossaan kunta ei ymmärtänyt, että julkisen vallan käyttämistä koskevaa päätöksentekoa ei voi yksityistää. Tällaisia päätöksiä ovat vaikkapa lasten huostaanotot ja päihdehuoltolain mukaiset pakkohoitopäätökset.

Kunta yritti kiertää lakia nimeämällä yksityisen palveluksessa olevia henkilöitä viranhaltijoiksi siksi aikaa, kun he käyttävät julkista valtaa. Kuvaannollisesti sanoen yksityisen palveluksessa oleva henkilö olisi painanut päähänsä virkamiehen lakin siksi aikaa, kun hän allekirjoittaa virallisen päätöksen.

Valvira ei hyväksynyt menettelyä, mutta kunta ei uskonut. Se valitti Valviran päätöksestä hallinto-oikeuteen ja vielä KHO:lle asti. Ennustin jo tuolloin, että kunta tulee ottamaan turpiinsa vielä KHO:ltakin. Kävi kuten ennustin. Sanomalehti Karjalainen kertoi tänään pikku-uutisessaan, että KHO oli todennut kunnan menettelyn lainvastaiseksi.

Päätös on paljon merkttävämpi kuin uutisen koosta voisi päätellä. Päätös kertoo selkeää kieltään siitä, että mitä tahansa ei voi yksityistää. Yksityistäminen on ollut viime aikoina niin vauhdikasta, että lainsäädäntö ei millään ole ennättänyt siihen mukaan. Lisäksi jotkut kunnat ovat Rääkkylän tavoin jotenkin kummallisen sokeita voimassolevan lainsäädännön asettamille rajoituksille. Ne joutuvat oppimaan kantapään kautta.

Ottakoot Rääkkylän päättäjät opikseen. Juuan kunnan tilanteesta minulla on positiivista kerrottavaa. Me olemme ottaneet opiksemme. Muutaman vuoden ajan terveydenhoito oli ulkoistettu ensin Coronarialle ja sitten Attendolle. Se tuli kalliiksi. Kulut nousivat koko ajan ja vastaavasti palvelu heikkeni. Kunta joutui antamaan useita huomautuksia ja määräämään jopa sopimussakkoja, koska lääkäreitä ei aina ollut sovittua määrää eikä heidän koulutuksensa vastannut sovittua.

Lisäksi Attendo teki kunnalle aika ikävän tempun. Ulkoistamisen alkaessa hoitohenkilökunta siirtyi Attendon palvelukseen vanhoina työntekijöinä ja heille maksettiin samaa palkkaa kuin minkä kunta maksoi. Tämä oli tietenkin ihan oikein. Jossain vaheessa Attendo sitten nosti palkkoja ohi kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen. Ei se tietenkään tinkinyt omista voitoistaan, vaan laskutti kaiken täysimääräisesti kunnalta.

Attendo siis paransi omaa mainettaan hyvänä työnantajana ottamalla rahat suoraan kunnan taskusta. Nyt se positiivinen asia. Juuka palautti hammashuollon omaksi toiminnakseen keväällä ja heinäkuun alusta myös terveydenhoito siirtyy takaisin kunnan omaksi palveluksi. Oppirahat on maksettu ja puoluekantaan katsomatta kaikki ovat sitä mieltä, että se matokuuri muistetaan kauan.