Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suhteutetaanpa vähän

– En tiedä kumpi tulee Suomelle kalliimmaksi. Se, ettei ihmisillä ole töitä vai se, että maksetaan soskusta rahaa hirveät määrät. Juuri sosiaali- ja terveysmenothan ovat kunnissa kamalan isot.

Tämä Facebookissa silmiini sattunut viaton lausahdus sai minut taas kerran ajattelemaan ihmisten yleistä tietämystä kuntien taloudesta. Kun kansalainen kuulee sanan sosiaalitoimi, niin hän ajattelee automaattisesti toimeentulotukea. Se on se sosku, joka maksaa tukena hirveät määrät rahaa ja romauttaa kuntien talouden.

Ensi viikolla Juuan kunnanvaltuusto käsittelee vuoden 2013 tilinpäätöksen. On ihan totta, että sosiaali- ja terveyspuolen menot ovat suuret. Miettikää kuitenkin itse mitä kaikkea muuta kuin toimeentulotuki niihin menoihin sisältyy.

Niihin sisältyvät mm. perusterveydenhoito, erikoissairaanhoito, hammashoito, päivähoito, kehitysvammahuolto, vanhuspalvelut ja lastensuojelu, jotka eivät liity millään tavalla toimeentulotukeen. Sisältyy niihin paljon muitakin sellaisia menoja, joita en jaksa luetella. Etsikää netistä minkä tahansa kunnan tilinpäätös ja tutkikaa lisää, minä valotan nyt Juuan kunnan toimeentulotukimenoja suhteessa kokonaismenoihin.

Kunnan kokonaismenot vuonna 2013 olivat pyöristettynä 53 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveystoimi haukkasi tästä leijonanosan eli 29 miljoonaa euroa. Toimeentulotuen menot olivat 990 000 euroa eli 1,9 % kunnan kokonaismenoista ja 3,4 % sosiaali- ja terveystoimen menoista. Tukea saavia kotitalouksia oli 300 ja tuen menot/asukas olivat 130 euroa.

Tämäkö romauttaa kunnan talouden? Entä ne hirveät rahamäärät, joita soskusta jaellaan? Laitetaan taas kerran näkyville toimeentulotuen määrät tällä hetkellä:

totu määrä1.1.14

Kaikille toimeentulotukimenoja kauhisteleville sanon yhteisesti, että miettikää nyt helkutissa edes vähän ja ottakaa asioista selvää ennen kuin lauotte vuorenvarmoja mielipiteitänne. Tai vaihtoehtoisesti voitte tietenkin jättää nykyisen työnne ja ruveta nauttimaan näistä kadehtimistanne hirveistä rahamääristä.

Mitä tuohon alkuperäiseen pohdintaan tulee, niin nyt se näyttää kummalliselta. Työttömyys ja toimeentulotuen määrien kasvu kulkevat tietenkin käsi kädessä ja tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Kuitenkin puhutaan alle kahden prosentin osuudesta kuntien kokonaismenoista.