Mölkkyjä orjatyönä

Suomessa kehitetyn heittopeli mölkyn suosio on maailmalla rakettimaisessa nousukiidossa, kertoi Helsingin Sanomat jutussaan eilen. Tänä vuonna mölkkypelejä valmistuu yhteensä noin 220 000 eli reilu kolmannes enemmän kuin viime vuonna.

Päijät-Hämeen koulutuskonserniin kuuluvan Tuoterenkaan pajoissa aitoja mölkkyjä tekevät muun muassa pitkäaikaistyöttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat. Alkuvuonna ongelmaksi muodostui, että Tuoterenkaalla ei riittänyt työvalmennettavia kaikkien tehtävien tekemiseen. Nämä kaksi lausetta kertovat kaiken oleellisen näiden ns. työntekijöiden asemasta.

He eivät ole työsuhteessa, eivät saa palkkaa eikä heille kerry eläkettä. Heistä ei edes pitäisi puhua työntekijöinä, koska he ovat virallisesti palvelua saavia asiakkaita. Työpanoksestaan he saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä ylläpitokorvausta.

Tuoterenkaan mukaan koko ajan tarvitaan lisää väkeä. Koska toiminta kuitenkin näyttää perustuvan kuntouttavaan työtoimintaan ja työkokeiluun, niin lisäväen rekrytointi tapahtuu TE-toimiston kautta. Tuoterengas ilmoittaa TE-toimistoon tarvitsevansa enemmän sekä kuntoutettavia että työkokeiluun velvoitettavia ja TE-toimisto laatii tarpeen mukaan aktivointisuunnitelmia. Näihin suunnitelmiin otetaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi kuntouttava työtoiminta tai työkokeilu ja työnhakija ohjataan Tuoterenkaalle sorvin ääreen. Tilastot kaunistuvat ja kaikki paitsi varsinaisen työn tekijät ovat tyytyväisiä.

Mölkky on Tuoterenkaan oma, 1980-luvun lopulla tekemä keksintö, jolle on myönnetty tavaramerkki vuonna 1998. Tuoterenkaan johtajan mukaan ongelmia aiheuttavat ulkomaiset halvat kopiot.

Tämä on jo lähinnä huvittavaa, koska tämän halvemmalla ei enää missään voi tuottaa mölkkyjä eikä mitään muutakaan. Itse asiassa tällä konseptilla ei edes tarvitse tuottaa mitään, koska jokainen kuntoutettava ja työkokeilija tuottaa toiminnan järjestäjälle 10,09 euroa päivässä. Sen verran valtio maksaa jokaisesta tukea kunnalle, joka poikkeuksetta ohjaa tuen toiminnan järjestäjälle.

Tuoterengas saa siis varmaa voittoa jo pelkästään itse toiminnasta. Kaikki myynnistä saatava liikevoitto on ylimääräistä tuloa, jota ainakaan tuotantokustannukset eivät rasita. Ja sitten johtaja kehtaa vielä paheksua maailmalla toimivia halpatuottajia.

Tuoterengas ei tule koskaan saamaan kilpailijoita. Yksikään normaalisti toimiva yritys ei voi kilpailla sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakustannuksia, vaan joka saa tuloa jopa työntekijöiden ottamisesta. Jos joku ihan palkkaamalla palkkaisi työntekijöitä työmarkkinatuen suuruisella summalla lisättynä yhdeksän euron päiväkorvauksella, niin hän olisi välittömästi oikeudessa kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.Jos tämä ei ole kilpailun vääristämistä, niin sitten en tiedä mikä sitä on.

Kommentit (37)
  1. Näinköhän joku on tosiaan keksinyt ikiliikkujan. Muistan lapsuudestani sellaisen ”ikiliikkujan” joka oli paperilappu, jonka molemmilla puolilla lukee ’käännä’.

  2. Tässä alkaa ihan kiehua raívosta, kun tätä lukee: voittoa ilmaistyövoiman avulla! Miksei tämä vääryys mene kansalaisten tajuntaan. Se että orjatyö on väärin – myös Suomessa.

Kommentointi suljettu.