Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Arveluttavaa työvoimapolitiikkaa

Työttömillä teetettävä palkaton työ lisäntyy koko ajan ja toiminta käy yhä härskimmäksi. Erilaiset työpajat, työkokeilut ja kuntouttava työtoiminta tuottavat jatkuvasti palkatonta työvoimaa yrityksille. Näin siitä huolimatta, että kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 6 §  kieltää yksiselitteisesti kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen yrityksiltä. Sitä saavat järjestää vain kunnat, yhdistykset, säätiöt ja seurakunnat.

Aiemmin tätä säännöstä kierrettiin niin, että yritys perusti yhdistyksen tai säätiön ja ohjasi TE-toimistosta lähetetyt työttömät niiden kautta palkattomaan työhön yrityksen omalle tuotantolinjalle. Nykyisin lakia ei edes viitsitä yrittää kiertää.

Varkautelainen Warkop Oy tuottaa erilaisia saunatarvikkeita ja palkattoman työvoiman rekrytointia varten se on perustanut  Warkop Training Centerin. Se kertoo itsestään nettisivullaan näin:

Training Center on tuottanut vuodesta 1995 alkaen kuntoutus-, koulutus- ja työhönvalmennuspalveluja Etelä- ja Pohjois- Savossa. Training Center on osa vuonna 1983 perustettua Warkop Oy:n toimintaa. Yhteistyökumppaneitamme ja palvelun tilaajia ovat Varkauden kaupunki, lähikunnat, Kela, työ- ja elinkeinotoimisto, vakuutusyhtiöt ja yritykset.

Se on siis selkeästi osa isompaa tuotannollista yritystoimintaa. Työtoiminnan järjestämisestä se kertoo näin:

Sosiaalihuollollinen työtoiminta on kunnan järjestämää sosiaalipalvelua, jonka tavoitteena on ehkäistä asiakkaan syrjäytymistä ja ylläpitää sosiaalista, psyykkistä sekä fyysistä toimintakykyä. Sosiaalihuollolliseen työtoimintaan osallistuvilla keskeisessä osassa on tuettu työskentely palvelun tuottaja organisaation työpisteissä sekä avotyötoiminta yrityksissä. Työtoimintaa ohjaa sosiaalihuoltolaki 27 a §.

Training Center ei ole seurannut erityisen hyvin oman alansa lainsäädännön kehitystä, koska Sosiaalihuoltolain 27a § on kumottu jo joulukuussa 2005. Nykyisin toimintaa säätelee Laki kuntouttavasta työtoiminnasta.

Myös työkokeilu sujuu näppärästi saman firman toimipisteissä:

Työkokeilun avulla selvitetään asiakkaan työelämävalmiuksia, työkykyä ja soveltuvuutta alalle. Käytännön työtehtävät toteutetaan palvelun tuottajan työpisteissä.

Warkopilla on epäilemättä paljon myös palkattua työvoimaa. Lisää väkeä saadaan TE-toimistoista ja osa työkokeiluun ja kuntouttavaan työtoimintaan lähetetyistä saattaa aikanaan saada ihan oikean työpaikan.

Sen toivossa työtön tekee palkatonta työtä pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päiväkorvauksella. Hänelle ei kartu eläkettä eikä kerry lomaa. Vieressä toinen tekee samaa työtä täydellä palkalla saaden kaikki työsuhteen edut. Yriykselle palkaton työvoima on varmasti kannattavaa, mutta jostain syystä tätä pidetään myös onnistuneena työvoimapolitiikkana.

Jotkut ovat riittävän hyviä tekemään markkinoilla menestyviä tuotteita, mutta eivät tarpeeksi hyviä saamaan työstään palkkaa.