Veronkierrosta verosuunnitteluksi

Yhteisen kansan hyöty on paras laki, ja sen tähden mikä havaitaan yhteiselle kansalle hyödylliseksi, se pidettäköön lakina, vaikka säädetyn lain sanat näyttäisivät toisin käskevän.

Tämä Olaus Petrin tuomarinohjeiden 13. kohta käväisi mielessäni, kun uutisissa tänään kerrottiin KHO:n merkittävästä ratkaisusta. KHO:n mielessä tuomarinohje ei tainnut käydä, koska päätös laillistaa verottajan tähän asti veronkiertona pitämän toiminnan. Kansainväliset suuryhtiöt ja niiden osakkeenomistajat kiittävät ja verottaja sekä yhteinen kansa nuolevat näppejään.

Tapaus oli se tavallinen veronkierron – anteeksi, nyt siis verosuunnittelun – muoto, jossa Suomessa toimiva tytäryhtiö ottaa lainaa ulkomaalaiselta emoyhtiöltä tarvitsipa se sitä tai ei. Velan korot vähennetään verotuksessa kokonaan, joten korko sovitaan mahdollisimman suureksi. Lisäksi velkaa ei voi edes maksaa takaisin muuten kuin emoyhtiön vaatimuksesta.

Suomalainen tytäryhtiö oli saanut pääomistajaltaan luxemburgilaiselta yhtiöltä 15 miljoonan euron suuruisen lainan. Tytäryhtiö oli ilmoittanut elinkeinotoiminnan tulosta vähennettäväksi 1 337 500 euroa lainalle kertyneitä korkoja. Laina oli vakuudeton ja eräpäivätön. Lainan kiinteä vuosittainen korko oli 30 prosenttia ja korko lisättiin lainan pääomaan. Laina voitiin maksaa takaisin vain emoyhtiön vaatimuksesta. 

Verottajan mielestä laina oli oman pääoman ehtoinen sijoitus, jolloin korot eivät ole vähennyskelpoisia. Minustakin tämä on selvää rahojen siirtämistä verottajan ulottumattomiin, mutta KHO on eri mieltä.

KHO katsoi lainan korot vähennyskelpoisiksi

KHO:n päätös oli epäilemättä ihan lain kirjaimen mukainen, mutta lain henkeä vastaan se sotii. Onhan tämä lainaksi aika kummallinen. Emoyhtiö myöntää tytäryhtiölle 15 miljoonan vakuudettoman ja eräpäivättömän lainan 30 %:n korolla eikä lainaa voi edes maksaa takaisin ennen kuin emoyhtiö sitä vaatii.

Tämän KHO:n päätöksen jälkeen ei lainaa vaadita koskaan maksettavaksi, vaan sitä otetaan lisää. Sitä enemmän otetaan lisää, mitä enemmän tytäryhtiö tuottaa voittoa. Samoin tulevat tekemään kaikki kansainväliset yhtiöt, joilla on Suomessa toimintaa.

Selostuksen KHO:n ratkaisusta voitte lukea täältä.

 

 

 

Kommentit (3)
  1. Veli-Matti Hurskainen
    3.7.2014, 21:17

    Kuka vielä tämän jälkeen väittää, että KHO on oikeasti poliittisista suhdanteista riippumaton ja rahan vallalle immuuni?

  2. Miltei kaikki tuomarit ja korkeimmissa viroissa niinsanotussa oikeuslaitoksessa ovat Kovan linjan Kokoomuslaisia

    1. Ainiin unohtui kaikki paha on kokoomuksen syytä. Onneksi vasemmistoa äänestämälllä säästyy esmes Paltamon kaltaisilta kokeiluilta

Kommentointi suljettu.