Kun työ ei ole työtä

Kunnissa kokeillaan osallistavaa sosiaaliturvaa, jonka ideana on saada työelämän ulkopuolella olevia osallistumaan toimintaan, joka ei ole varsinaista palkkatyötä. Toiminnan vastineeksi he saavat työttömyyskorvausta.

Näin aloitti Kainuun Sanomat osallistavan sosiaaliturvan pilotointia käsittelevän juttunsa, jonka otsikko oli ristiriitaisesti Paltamon työttömät ahkeroivat pian etujensa eteen.
Työttömät siis ahkeroivat töissä, jotka eivät ole töitä ja saavat siitä vastineeksi työttömyyskorvausta.

Juttu kuvastaa hyvin osallistavasta sosiaaliturvasta vallitsevaa epätietoisuutta. Kukaan ei vielä tiedä mitä se pitää sisällään ja kuinka se toteutetaan. Siksi pilotointiin on valittu kuusi kuntaa, jotka ovat Loimaa, Paltamo, Rauma, Rovaniemi, Varkaus ja Äänekoski.

Jutun mukaan ainakin Rovaniemellä suunnitellaan työttömille metsänraivausta. Metsänraivaus lienee osallistavan sosiaaliturvan suunnittelijoiden mielestä sellaista mukavaa puuhastelua, joka ei ole oikeaa työtä ja jolla työttömät saadaan osallistumaan yhteiskunnan toimintaan. Tämä ei ole mikään ihme, koska jo vuosikausia on työttömiä huudettu tekemään milloin mitäkin korvauksensa eteen. Jostain syystä risusavotta tulee näiden huutajien mieleen ensimmäiseksi.

Olen minäkin nuorena miehenä ollut risusavotassa. Se on yksi raskaimpia ja hikisimpiä tietämiäni töitä varsinkin helteellä hyttysten ja paarmojen kiusaamana. Ehkä sitä juuri siksi pidetään poikkeuksellisen sopivana rangaistusmuotona työttömyyteen syyllistyneille rikollisille.

Metsänraivausta suunnittelevalla Rovaniemen kaupungilla tuntuu olevan selvillä vain se, mihin toiminnan aloittamiseksi annettu 45 000 euron avustus käytetään. Rahalla palkataan kehittäjätyöntekijä. Pitäähän palkattomilla orjilla olla palkattu piiskuri.

Voitte ihan hyvin unohtaa jutussa mainitut vapaaehtoistyöt, harrastustoiminnan ja liikuntapalvelusetelit. Ne ovat vain joutavia ideoita, jotka eivät tule koskaan toteutumaan. Sen sijaan toteutuvat metsänraivaus, puistotyöt ja lumityöt. Pilottikunnat tulevat ulkoistamaan kaikki raskaimmat työnsä näille sosiaalietuuksiensa eteen raataville.

Kyseessä on osallistavan sosiaaliturvan isän, Rauman sosiaalijohtaja Antti Parpon peräänkuuluttama sosiaaliturvan paradigman muutos. Perustuslain takaama oikeus välttämättömään elantoon heitetään romukoppaan.

Tämä on erittäin vaarallista ajattelua. Työttömyyskorvaus ei enää olekaan korvaus työttömyydestä, vaan korvaus työttömän tekemästä työstä. Koko palkkatyön käsite romutetaan ja osa työvoimasta suljetaan ihan ajatuksellisestikin ulos palkkatyömarkkinoilta. Näin synnytetään palkattoman työn markkinat ja ne markkinat tulevat lisääntymään koko ajan.

Toivottavasti pilottikunnissa muistetaan kertoa työttömille, että pilotointivaiheessa kenenkään ei ole pakko osallistua kokeiluun. Kokeilu toteutetaan nykylainsäädännön puitteissa, joten kieltäytyminen ei johda työttömyysetuuden menettämiseen eikä toimeentulotuen alentamiseen.

 

Kommentit (33)
  1. Ihan oksettaa 🙁 Ja työllistämismäärärahoja jää käyttämättä 🙁

  2. tauno lehtonen
    21.7.2014, 09:41

    Oletkos Saku ehtinyt tutustua tähän Ihalaisen nuorisotakuu pelleilyyn?
    Meillä 20 vuotias tyttö on käynyt kotouttamisen merkeissä ilta-lukiota 2 – 4 tuntia 4 – 5 päivää viikossa. Siitä hän on saanut peruspäivärahan plus 9 euroa /pv. Nyt hänet laitettiin työkokeiluun 7 tuntia /pv 5 /pv viikko. Työkokeilussa ollessaan hän ei ole oikeutettu saamaan tuota 9 euroa /pv vaan ainoastaan peruspäivärahan.

    Itsekseni vaan olen tuumaillut, että paljonko kiinnostaa nuorta ihmistä työnteko myöhemminkään jos ensimmäinen kokemus on tällainen.

Kommentointi suljettu.