Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Leviää ja pahenee

Palkattoman työn teettämisen tauti leviää ja saa yhä kummallisempia muotoja. Palkan maksaminen näyttää olevan jo ihan vieras ajatus, kuten tästä MTV:n Facebookissa julkaisemasta ”työpaikkailmoituksesta” voi päätellä. Teksti siis kuuluu näin:

Etsimme tähtitoimittajaa. Oletko sinä Social News:n tähtitoimittaja FLOW festivaaleille? Tee lyhyt 1-1.5 min mittainen esittelyvideo yksin tai kaverisi kanssa miksi juuri te olisitte lyömätön duo haastattelemaan flow-festivaalin esiintyjäkaartia ja kertomaan muulle Suomelle mitä flow -festivaaleilla tapahtuu viikonlopun aikana. Voittajille tarjoamme ilmaisen sisäänpääsyn festivaaleille sekä mahdollisuuden tähtihaastatteluihin backstagella – sekä luonnollisesti näkyvyyden medioissamme.

Ajatus siis näyttää olevan, että ihmiset ihan kilpailisivat palkattomasta työstä. Facebookissa tiedusteltiin palkanmaksua, jolloin MTV täsmensi tarjoustaan näin:

Voittajat pääsevät kuvaamaan ja filmaamaan festivaaleilla uudella Lumia 930-älypuhelimella ja saavat liput festareille. Voittaja saa palkintona uuden Lumia-puhelimen ja koska kyseessä ei ole puhdas arvonta, se on veronalaista tuloa.

Tämä homma haisee nyt maasta taivaaseen. MTV siis kilpailuttaa työn, josta saa palkaksi vain pääsylipun festivaaleille ja puhelimen. Normaalielämässä sekä pääsylippu että työväline kuuluvat ilman muuta työnantajan kustannettaviksi, mutta nyt niitä tarjotaan ainoaksi palkaksi. Palkasta maksetaan myös veroa, joten työntekijä joutuu maksamaan veron sekä lipun hinnasta että palkinnoksi saamastaan puhelimesta. Itse työstä ei makseta mitään.

Keskustelussa Jiri Keronen kiteytti tämän työtarjouksen osuvasti näin:

Te siis  kusetatte artistien nuoria faneja tekemään teille ilmaistyötä, jonka seurauksena he joutuvat itse maksamaan verot tuosta Lumiasta.

Koska keskustelussa pyydettiin lyömään MTV:n väkeä lakikirjalla päähän, niin minä voin aloittaa. Rikoslain 47 luvun 3a §:ssä sanotaan näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tässä tapauksessa rikoksen tunnusmerkistö saattaisi täyttyä. Työnantaja pyrkii käyttämään hyväkseen nuorten ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta ja tietämättömyyttä työsopimuksen yleisistä ehdoista ja teettämään palkatonta työtä, jonka veroseuraamuksiakaan ei ole selkeästi kerrottu. Innokkaiden amatöörien oletetaan tekevän ammattilaisten työt pelkästä tekemisen ja näkyvyyden ilosta.

Moni tarttuu varmasti tilaisuuteen uuden tähtitoimittajan uran urkenemisen toivossa. Kyllä se into laantuu sitten, kun verottaja muistaa mätkyillä ja MTV tarjoaa lisää töitä samoilla tai vielä huonommilla ehdoilla.

Ei kai kukaan tosissaan kuvittele, että kerran tällaiseen syöttiin tarttuneelle tehtäisiin joskus parempi tarjous?