Että sitten niin kuin

– Nyt tavoite on lähteä selvittämään työttömien toiveita ja sitoutumishalukkuutta. Meillä on vapaaehtoinen ryhmä tulossa tähän, 5-10 pitkäaikaistyötöntä. Nämä sitten yhdessä tämän kehittäjätyöntekijän kanssa, johon tämä raha on saatu, lähtevät miettimään asioita ja minkälaisia mahdollisuuksia heille löytyy niin kuin sitä kuntoutusprosessia parantaa, selvittää Rovaniemen kaupungin strategisen suunnitteluyksikön kehittämispäällikkö Tarja Saarelainen.

Näin kertoi Yle Rovaniemen osallistavan sosiaaliturvan pilottihankkeesta, johon valtiolta on saatu 45 000 euroa ja jota uutisen otsikko kutsuu pitäaikaistyöttömien kuntouttamiseksi. Koko juttu on käsittämätöntä soopaa ja puhuu selvää kieltään siitä, että kenelläkään ei ole aavistustakaan mitä he ovat tekemässä. Kuten Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry:n puheenjohtaja Kari Laurila Facebookissa totesi, niin tämän strategisen sunnitteluyksikön kehittämispäällikön puhe on kuin puppugeneraattorin läpi pyöräytettyä.

– Osallistava sosiaaliturva ei ole vastikkeellista sosiaaliturvaa tässä mielessä. Meillä tällä osallistavalla sosiaaliturvalla ei edellytetä mitään ja ei se myöskään poista sosiaaliturvaa vaan tuo lisäarvon siihen että paremmin työelämä että sitten työttömät kohtaavat toisensa, vakuuttaa Rovaniemen kaupungin kehittämispäällikkö Tarja Saarelainen.

Tällaista lukiessa suututtaa toimittajien ammattitaidottomuus. He päästävät kehittämisjohtajan puhumaan ihan löysiä esittämättä yhtään kriittistä kysymystä. Ilmeisesti toimittajalla ei ole minkäänlaista käsitystä kuntouttavasta työtoiminnasta tai osallistavan sosiaaliturvan pilotoinnista. Todennäköisesti hän ei edes tiedä mitä niillä tarkoitetaan.

Rovaniemi sai siis valtiolta 45 000 euroa osallistavan sosiaaliturvan pilotoinitiin ja rahalla palkataan kehittäjätyöntekijä. Tämä työntekijä poimii sitten 5-10 pitkäaikaistyötöntä “miettimään asioita” ja etsimään lisäarvoa työttömien ja työelämän kohtaamiselle.

Tosiasiassa työttömyyttä pidetään sairautena, joka vaatii kuntouttamista eli työn teettämistä palkatta. Osallistava sosiaaliturva on nimenomaan vastikkeellista sosiaaliturvaa, vaikka kuinka muuta väitettäisiin. Osallistava sosiaaliturva ei tietenkään poista sosiaaliturvaa, vaan tekee siitä vastikkeellista.

Tosiasiassa Rovaniemellä on jo ihan selkeä suunnitelma siitä, että työttömät laitetaan  palkattomaan risusavottaan. Risusavotta lienee sitten se kehittämisjohtajan mainostama työelämän ja työttömien kohtaamisen lisäarvo.

Toinen Ylen toimittaja oli tehnyt jutun pitkäaikaistyöttömyyden hoidosta Tampereella. Nopea lukija saa sellaisen käsityksen, että Tampere työllistää palkkatuella tuhat pitkäaikaistyötöntä enemmän kuin viime vuonna.

Tosiasiassa jutun päähenkilö lienee yksi niitä aniharvoja, jotka ovat saaneet palkkatuetun työpaikan. Loput ovat palkattomassa työssä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Palkkatuettu työ on työttömän kannalta tietenkin parempi kuin palkaton työ. Siinä on vain pari ongelmaa. Ensinnäkin palkkatuetun työn työtunnit mitoitetaan niin, että työnantajan ei tarvitse sijoittaa yhtään omia rahojaan. Palkka siis jää huomattavasi pienemmäksi kuin kokopäivätyöhön otetun palkka.Toiseksi palkkatuettu työ loppuu heti, kun tukeen oikeutettu aika on kulunut loppuun.

Erityisen paljastava on tämä kappale:

Kuntouttava työtoiminta maksaa käytännössä itsensä takaisin kaupungille, kun työmarkkinaosuuden maksuvelvollisuudelta säästytään. Palkkatukityö ei ole kaupungille rahallisesti yhtä edullinen sijoitus, koska työntekijälle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Tässä paljastuu se tosiasia, että lakia rikotaan avoimesti. Lain mukaan kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata sellaista työtä, johon muuten olisi palkattava joku. Kaupunki siis myöntää avoimesti, että sen tarkoitus on vain säästää työmarkkinatuen kuntaosuudessa ja samalla teettää palkatonta työtä.Olen aistivinani jopa pientä harmistumista siitä, että palkkatuetussa työssä olevalle pitää maksaa palkkaa. Paljon mieluummin otettaisiin palkaton työntekijä ja säästettäisiin palkkakulujen lisäksi myös ns. sakkomaksuissa.

Ei kakka kaunistu yhtään, vaikka se pakataan koreaan pakettiin ja tarjoillaan yleisölle puppugeneraattorin läpi lasketun virastojargonin säestyksellä ymmärtämättömyytään salaavan toimittajan välityksellä.

Kommentit (19)
  1. Alku oli kuin suoraan Pahkasiasta.

  2. yhdelle ihmiselle palkka
    6.8.2014, 10:42

    Rovaniemen tapauksessa on tärkeintä vain saada yhdelle ihmiselle palkka. Saarelainen kyllä ei tiedä työttömyydestä, kuntoukseta, sosiaaliturvasta yhtikäs mitään. Ja toinen on toimittaja, aivan sama mitä kirjoittaa kunhan kirjoittaa.

    Mutta näinhän tuo on ilmaiseksi pitäisi töitä tehdä.

Kommentointi suljettu.