Jakomielistä moraalia
Työmarkkinatuella kituuttava työtön maksaa saamastaan tuesta 20 % veroa. Hyvätuloinen virkalääkäri ottaa sivutoimestaan saamansa tulot verottomina osinkoina, kuten sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty teki. Kumpi on yhteiskunnan vapaamatkustaja?
Jos asiaa kysytään Kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistöltä, niin asia on selvä. Kun hyvin toimeentuleva harjoittaa verosuunnittelua, niin hän vain hyödyntää lain suomia mahdollisuuksia. Se ei ole moraalisesti tai eettisesti mikään ongelma. Näin tekevä ansaitsee kaiken tuen ja kannustuksen.
Kenellekään ei liene yllätys, että Männistö tukee puolutoveriaan ja hyvää ystäväänsä. Hän on itse hakenut Rädyltä vapautunutta Helsingin apulaiskaupunginjohtajan virkaa. Jos hänet siihen virkaan ilman varsinaista pätevyyttä ja kokemusta valitaan, niin Räty nousee eduskuntaan hänen tilalleen kansanedustajaksi.
Kevan hallituksen puheenjohtajana Räty puolestaan oli keskeisiä vaikuttajia, kun Lasse Männistön isä Jukka Männistö valittiin kuntien ja valtion eläkkeitä hoitavan Kevan toimitusjohtajaksi aiemmin tänä vuonna. Paikka vapautui, kun Räty oli ensimmäisenä potkimassa pois viran edellistä haltijaa Merja Ailusta.
Jukka Männistöä varten kelpoisuusvaatimuksia piti muuttaa vähemmän vaativiksi, mutta eihän sekään kokoomuspiireissä ole ongelma. Näin siis pelataan, kun kauniit ja rohkeat jakavat keskenään veronmaksajien kustantamia hyväpalkkaisia virkoja.
Mutta annas olla, kun työtön eli Männistön ajattelussa ja kielenkäytössä työhaluton joutuu turvautumaan lakisääteisiin tulonsiirtoihin varmistaakseen edes välttämättömän toimeentulonsa. Se on yleistä oikeustajua romuttavaa ja moraalitonta vapaamatkustamista.
Silloin ei sovita, että eiköhän noudateta voimassa olevaa lakia, vaan lakia on muutettava välittömästä ja vapaamatkustajat on saatava kuriin. Näin Männistö messusi viime lokakuussa, jolloin kokoomusvetoisesti jahdattiin sosiaalipummi Tatua.
Ongelma ei siis ole se, että joku katsoo tarvitsevansa tulonsa verottomana. Ongelma ei ole sekään, että virkapaikkoja jaetaan kaveripiirissä. Ongelma on se, että laillisia tulonsiirtoja saava työtön köyhä syö ja asuu verorahoilla, joita kokoomuspäättäjät eivät halua maksaa ja joissain tapauksissa eivät maksakaan.
Äänestäkäähän Kokoomusta, köyhät ja pienituloiset, niin ainakin tiedätte mitä saatte. Saatte jakomielistä kaksinaismoraalia.
(Kiitos sille tuntemattomalle, joka ensimmäisenä keksi yhdistää nämä Männistön kaksi päivitystä yhdeksi kuvaksi. Kuva leviää kiitettävästi sosiaalisessa mediassa. Ja kiitos Annika Holmstenille omasta kommentistasi Fb-statuksessani. Kuten huomaat, niin lainasin sitä vähän muokaten.)
Mahtava juttu, että edes joku suomessa somesta tekee tutkivaa journalismia. Taas löyty kyllä iso jyvä akanoista.
Voiskos joku vielä tutkia, mitä ovat nämä verottomat osingot? Käsitykseni mukaan niitä ei ole ollut tuolloin Rädyn tempauksen aikana eikä sen jälkeenkään, kun verotusta on muutettu, vaan yhtiö on ensiksi maksanut yhteisöveron 26 % (?) yhtiön tuloksesta, jolloin rahat ovat olleet vielä Rädyn yhtiössä. Jos varoja on nostettu, on verotus ollut täysin riippuvainen siitä, kuinka paljon yhtiöön on jätetty tuolla edellä mainitulla prosentilla kertaalleen verotettuja yhtiön tuloja. Kertokaa toki, jos olen väärässä, mutta tuo ei vaikuta ”verottomalta osingolta” minun silmääni. Tämä tietenkin ottamatta kantaa sen tarkemmin siihen, onko asia oikein vai väärin.
Melkein. Yhteisöveroa laskettin alas 20% asti, mutta taas pääomaverotusta kiristettiin.
Pääomaverotus on 40k euroon asti 30% ja siitä ylöspäin 32%. Tietty verovapaus muodostuu siis siten, että 75% nostamastasi osingosta on verovapaata ja 25% verollista, mikäli nostamasi osinko on prosentuaalisesti laskettuna alle 8% (tai enintään 150k) osakkeen arvosta. Mikäli nostat enemmän, verotettava osa on 75% ja verovapaa 25% ja tämä karsii suuret osingot veronalaiseksi.
Eli mikäli nostat 40k euroa, eikä se oli yli 8% osakkeidesi arvosta saat siis 75% (30k euroa) verovapaana ja lopusta osuudesta eli 25% (10k euroa) maksat 30% (3k euroa) veroa.
Yrittäjänä en näe noita nostettuja osinkoja ”verovapaina” kuten demarit mielellään antaa ymmärtää, onhan oma firmani jo maksanut niistä kertaalleen hyvän veron. Jos nostaisin osinkoja, joutuisin maksamaan jo toiseen kertaan veron ansaitsemastani tulosta. Tätä sossujen on tosi vaikea ymmärtää, he yrittävät selittää ”mutta kun sinä olet eri veroobjekti kuin yritys” jne…
Tämmöinen kokonaisen puolueen totaalispopulistinen haukkuminen yhtenä argumenttina tämän yksittäisen tapauksen moralisoinnissa kielii hyvin kirjoittajan henkisen pääoman rajoittuneisuudesta johtuvasta poliittisesta suuntauksesta.
Makkis Pekki: Kirjoittajan henkisen pääoman arviointiin keskittyvä kommenttisi kielii kyvyttömyydestä ottaa vastaan omaa ideologiaa vastaamatonta tekstiä ja argumentointikyvyn rajoittuneisuudesta. Lisäksi tuollaiset kommentit suoraselkäinen ja rehellinen ihminen kirjoittaisi omalla nimellään. Kiitos käynnistä ja hyvästi.
Upeaa argumentointia,ihanaa ettei,myös minun maksamani,ilmainen koulutus ole mennyt hukkaan.Upeata sanansäilän välkettä.Kiitos ja tsemppiä. 🙂