Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Jakomielistä moraalia

Työmarkkinatuella kituuttava työtön maksaa saamastaan tuesta 20 % veroa. Hyvätuloinen virkalääkäri ottaa sivutoimestaan saamansa tulot verottomina osinkoina, kuten sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty teki. Kumpi on yhteiskunnan vapaamatkustaja?

Jos asiaa kysytään Kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistöltä, niin asia on selvä. Kun hyvin toimeentuleva harjoittaa verosuunnittelua, niin hän vain hyödyntää lain suomia mahdollisuuksia. Se ei ole moraalisesti tai eettisesti mikään ongelma. Näin tekevä ansaitsee kaiken tuen ja kannustuksen.

männistö 25.8.14

Kenellekään ei liene yllätys, että Männistö tukee puolutoveriaan ja hyvää ystäväänsä. Hän on itse hakenut Rädyltä vapautunutta Helsingin apulaiskaupunginjohtajan virkaa. Jos hänet siihen virkaan ilman varsinaista pätevyyttä ja kokemusta valitaan, niin Räty nousee eduskuntaan hänen tilalleen kansanedustajaksi.

Kevan hallituksen puheenjohtajana Räty puolestaan oli keskeisiä vaikuttajia, kun Lasse Männistön isä Jukka Männistö valittiin kuntien ja valtion eläkkeitä hoitavan Kevan toimitusjohtajaksi aiemmin tänä vuonna. Paikka vapautui, kun Räty oli ensimmäisenä potkimassa pois viran edellistä haltijaa Merja Ailusta.

Jukka Männistöä varten kelpoisuusvaatimuksia piti muuttaa vähemmän vaativiksi, mutta eihän sekään kokoomuspiireissä ole ongelma. Näin siis pelataan, kun kauniit ja rohkeat jakavat keskenään veronmaksajien kustantamia hyväpalkkaisia virkoja.

Mutta annas olla, kun työtön eli Männistön ajattelussa ja kielenkäytössä työhaluton joutuu turvautumaan lakisääteisiin tulonsiirtoihin varmistaakseen edes välttämättömän toimeentulonsa. Se on yleistä oikeustajua romuttavaa ja moraalitonta vapaamatkustamista.

Silloin ei sovita, että eiköhän noudateta voimassa olevaa lakia, vaan lakia on muutettava välittömästä ja vapaamatkustajat on saatava kuriin. Näin Männistö messusi viime lokakuussa, jolloin kokoomusvetoisesti jahdattiin sosiaalipummi Tatua.

männistä 9.10.13

Ongelma ei siis ole se, että joku katsoo tarvitsevansa tulonsa verottomana. Ongelma ei ole sekään, että virkapaikkoja jaetaan kaveripiirissä. Ongelma on se, että laillisia tulonsiirtoja saava työtön köyhä syö ja asuu verorahoilla, joita kokoomuspäättäjät eivät halua maksaa ja joissain tapauksissa eivät maksakaan.

Äänestäkäähän Kokoomusta, köyhät ja pienituloiset, niin ainakin tiedätte mitä saatte. Saatte jakomielistä kaksinaismoraalia.

(Kiitos sille tuntemattomalle, joka ensimmäisenä keksi yhdistää nämä Männistön kaksi päivitystä yhdeksi kuvaksi. Kuva leviää kiitettävästi sosiaalisessa mediassa. Ja kiitos Annika Holmstenille omasta kommentistasi Fb-statuksessani. Kuten huomaat, niin lainasin sitä vähän muokaten.)