Apinaa koijataan

Kun poliitikko haluaa leikata köyhien viimesijaista etuutta eli toimeentulotukea, niin hän saa kansanjoukot taakseen hyvin helpolla tavalla. Hänen tarvitsee vain ottaa maahanmuuttajiin liittyvä yleisin valhe ja väittää sitä todeksi. Näin teki Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma ihmettelemällä maahanmuuttajille hankittavia uusia lastenvaunuja.

Tämä temppu tepsii aina. Linkittämäni uutisen kommenttikentästä näkee hyvin, että syötti nielaistiin koukkuineen, siimoineen ja vapoineen. Kukaan ei edes huomaa, että Kauma haluaa leikata ihan kaikkien toimeentulotuen saajien harkinnanvaraisia etuuksia. Kukaan ei puhu mistään muista Kauman esittämistä ns. säästöistä, kuten vaikkapa tienrakennuspalvelujen yksityistämisestä. Kansa on villiintynyt ja haluaa lynkata toimeentulotukea saavat maahanmuuttajat.

Tämä on harvinaisen halpamainen keino, mutta se toimii aina. Valtaosa ihmisistä ei tiedä yhtään mitään toimeentulotuen määräytymisperusteista eivätkä ne heitä kiinnostakaan. Heille riittää, että joku sanoo maahanmuuttajien saavan jotain ylimääräistä. Kun sen sanoo korkeassa asemassa oleva kunnallispoliitikko, niin se otetaan vastaan totena.

Kauma olisi yhtä hyvin voinut väittää maahanmuuttajien saavan toimeentulotukena myös lentorahtina kuljetettavat syyrialaiset nahkasohvat, kultakellon ja tietysti sen Mersun. Kaikki olisi uskottu ja hänen sanomaansa olisi käytetty seuraavat viisi vuotta aukottamana todisteena.

Tosiasiassa Kauma ei näytä tuntevan tuen myöntämisperusteiden lisäksi edes peruskäsitteitä. Toimeentulotuesta annettu laki ei tunne harkinnanvaraista tukea, vaan se on nimeltään täydentävä toimeentulotuki. Valtuustoryhmän puheenjohtajan olisi helppo tarkistaa sekä peruskäsitteet että kaupungin ohjeet tuen myöntämisestä, mutta ei hän sitä viitsi tehdä. Hän luottaa siihen, että mölisevä massa takaa hänelle työrauhan leikata kaikessa rauhassa köyhimpien etuuksia tasapuolisesti, syntyperään katsomatta.

Sanotaan se nyt vielä kerran:

Toimeentulotukilain 7 a §:n mukaan perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, televisioluvasta, puhelimen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot. Perusosa myönnetään puhtaasti laskennallisin perustein ottamalla huomioon kaikki hakijan tulot ja menot. Laskelmat tehdään kaikille samoilla perusteilla eikä maahanmuuttajilla ole mitään eri taulukkoa.

Myös sitä ”harkinnavaraista tukea” eli täydentävää toimeentulotukea myönnetään kaikille samoilla perusteilla. Ne perusteet määräytyvät Toimeentulotukilain 7 c §:n mukaan näin:

Täydentävää toimeentulotukea myönnettäessä otetaan huomioon tarpeellisen suuruisina erityismenot, joita ovat:

1) lasten päivähoitomenot;

2) muut kuin 7 b §:ssä tarkoitetut asumisesta aiheutuvat menot; sekä

3) henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvat, toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeelliseksi harkitut menot.

Henkilön tai perheen erityisenä tarpeena tai olosuhteena voidaan pitää esimerkiksi pitkäaikaista toimeentulotuen saamista, pitkäaikaista tai vaikeaa sairautta sekä lasten harrastustoimintaan liittyviä erityisiä tarpeita.

Eipä puhuta laissa maahanmuuttajien saamista erityisetuuksista, joten niitä ei voi olla lain nojalla annetuissa kaupungin soveltamisoheissakaan. Tämänkin Kauma olisi saanut selville kysymällä Espoon sosiaalivirastosta.

En minä oikeastaan ihmettele ennakkoluuloilla ratsastavaa poliitikkoa. En ihmettele myöskään ilman tukia pärjäävien tietämättömyyttä. Eniten ihmettelen tällaisten urbaanitaroinoden uppoamista niihin, jotka itsekin saavat toimeentulotukea. He eivät aiheettomassa kateudessaan huomaa, että juuri heiltä itseltään tässä ollaan tukia leikkaamassa.

Ennen kuin kommentoitte tätä juttua toistamalla noita urbaanitarinoita, niin vilkaiskaapa tänne. Teitä koijataan.

Kommentit (133)
 1. Kyllä, olen samaa mieltä. Toimeentulotukea saavat ovat kovia koijaamaan.

  1. Saku Timonen
   30.8.2014, 07:22

   Minä kerron miten toimeentulotuki määräytyy lain mukaan ja kuntien viranomaisten toiminnan on perustuttava lakiin. Sinä tulet heittämään silmilleni pelkän mihinkään perustumattoman mielipiteesi. Sanonko minne voit tunkea sen mielipiteesi?

   1. Mari Aaltonen
    30.8.2014, 16:26

    Teorialla ja käytännöllä ei ole mitään tekemistä toistebsa kanssa kyseisessä asiassa. Loppujen lopuksi herää kysymys miksi meidän työssäkäyvien veronmaksajien pitäisi maksaa kenellekään niitä lastenvaunuja. Varsinkaan naapurin Saaralle joka ei nyt vaan halua tehdä töitä, koska saa saman rahan kotona maleksimisesta. Yhteiskunta mahdollistaa loisimisen muiden rahoilla tällä kauniilla toimimattomalla kommunisti-aatteella: kaikille samaa!

    1. Ja samalla logiikalla, niin lopetetaan kirjastot, kunnalliset sairaanhoitopalvelut ja yleinen liikenne. En minä niitä tarvitse. Yhteiskunnassa on aina lusmuja, niitä on myös työpaikoilla. Itsekäs ajattelu on niin kauan kivaa kun ei tarvitse apua tai palveluita. Keskustelu mihin ja miten veroja käytetään on toki paikallaan.

     1. Juu, samaa mieltä Vesku. Olen kustantanut veroja maksamalla mm Marin lasten päiväkodit, neuvolat, hammasraudat, lapsilisät ja monet monet muutkin kunnalliset palvelut. Ei hän ole koskaan käyttänyt yhteisen kassan rahoja, ei ikinä ole. Ei euron euroa. Ei enää huvita. Maksakoot itse. Aivan kaiken.

     2. Enhän sitä sanonutkaan etteikö tukiverkkoa ja kunnalliset palvelut (ne jotka toimivat) ole hieno asia. Pidän huolta siitä ettei mun KOSKAAN tarvitse sosiaalitoimiston puoleen kääntyä. Asenne ratkaisee paljon sanot mitä sanot! (ja juu juu on tilanteita joille vaan ei voi mitään) Tämä niille jotka vetävät rantapallon nenäänsä!

      1. ”Varsinkaan naapurin Saaralle joka ei nyt vaan halua tehdä töitä, koska saa saman rahan kotona maleksimisesta. Yhteiskunta mahdollistaa loisimisen muiden rahoilla tällä kauniilla toimimattomalla kommunisti-aatteella: kaikille samaa!” Pointtihan tässä oli tämä!

       1. Kannattaisi sinun Mari ottaa rantapallo omasta nenustasi pois, se on aiheuttaa paljon pahaa.
        Sosiaaliturva perustuu Suomessa lakiin, sinun ajattelusi on lainvastaista. Mieti sitä.

        1. Ei tarvita kuin elämänkoulu: potkut töistä, työttömyys. Tosielämän kosketus tekee ihmeitä.

      2. Saku Timonen
       30.8.2014, 19:21

       Sinun mielestäsi hieno asia ovat kaikki ne etuudet, joita itse saat ja huonoja asioita kaikki ne, joita sinä et tarvitse, mutta muut tarvitsevat. Tämä riittikin Marin osallisuudesta tähän keskusteluun, hyvin kiteytit itsekkään ajattelusi.

      3. Mari on nyt hyvä ja ennustaa, mitä hänelle tapahtuu esimerkiksi 15 vuoden päästä. Voi olla, että tuleva Mari tarvitsisi silloin jotain, minkä nyt on kieltämässä muilta muka tarpeettomana.
       Ai et osaa ennustaa vai. Sepä outoa!

       1. Voi teitä! Ihminen on pohjimmiltaan itsekäs. Myös te! Sitä sopiikin sitten itse kunkin miettiä. Mun pointti tässä koko jutussa oli se että tarvisi tukea työllisyyttä eikä kotona makaamista. Että sillai, mut hei onneksi on lottovoitto syntyä Suomeen <3

        1. Saku Timonen
         30.8.2014, 20:10

         Työllisyyden tukemisen tärkeydestä olemme varmasti kaikki samaa mieltä, mutta ei työllisyys kohene syyllistämällä siihen syyttömiä työttömiä.

        2. Jos sinä olet itsekeskeinen ja lyhytnäköinen niin voit tietenkin selittää sen itsellesi jonain ihmisyyden perimmäisenä olemuksena, mutta itseäsi sinä siinä vain huijaat.

         Kukaan ei myöskään voi sanoa etteikö tulisi koskaan tarvitsemaan sosiaaliturvaa tai muuta apua. Suurin osa on korkeintaan kahden tilipäivän päässä köyhyydestä, mutta aivan jokainen on päivän päässä hulluudesta.

        3. Jep, eli kotona makaavia työttömiä, jotka eivät halua työllistyä on X määrä. Koska näitä on X määrä niin kaikkien työttömien pitää kärsiä tai kuolla pois, koska Marin mielestä varmasti työttömyyskin on täysin itse aiheutettua? Samalla varmaan voisit selittää miksi avoimia työpaikkoja on reilusti vähemmän kuin työttömiä. Millähän ilhmeellä saamme täystyöllisyyden? Meneekö vammaiset, vanhukset ja muut työhön kykenemättömät vähävaraiset myös samaan kategoriaan, eli kotonahan ne kyllä vaan lusmuaa? On varmaan todella hienoa olla noin tietämätön ja heittää näitä sun paskoja väitteitä ilman mitään faktoja tai käsitystä todellisuudesta. Oikeasti han sun kannattaisi muuttaa muualle missä ei sosiaalitoimea ole, jos sitä et kerran tarvitse niin turhaan sitä täällä lusmujen toimeentuloa kustannat.

     3. Itsekkyys koskee molempia osapuolia nettosaajia, jotka haluavat yhteiskunnalta parempia palveluita, sekä nettomaksajia, jotka haluavat käyttöönsä suudremman osan ansaitsemistaan tuloista.

      Jos näet, että vain jälkimmäisessä on kyse itsekkyydestä, niin katsot maailmaan vääristyneiden lasien läpi.

   2. Hannu J Ahonen
    30.8.2014, 19:57

    Olet Timonen lähes koko työurasi saanut palkkaa veronmaksajain kukkarosta. Et ole yksityiselle puolelle menemistä harkinnut? Vai tulisiko pää vetävän käteen tuossa rahanjaossa. Olet toiminut Helsingin kaupungilla rakennusviraston toimistopäällikkönä. Miksi iso osa asunnoista on kosteusavurioisia, miksi työmailla puhutaan pääosian jotain muuta kuin suomen kieltä? Oletko ylepä näist(ki) saavutuksistasi. Ai niin, veronmaksajahan sen maksaa – kuten palkkasikin. Sulla oma lehmä ojassa, joten totta kai käyt taisteluun ”kaikkein heikoimpien ja haavoittuvaisten” puolesta. Julkisen puolen virkaloisten on aina helppo huudella kun ei oma työpaikka kärsi yt-neuvotteluista, ei Venäjän pakotteista eikä ole väliä onko töitä vai ei. Palkka juoksee.

    1. Saku Timonen
     30.8.2014, 20:06

     Etsipä huviksesi Helsingin kaupungin rakennusviraston organisaatiokaavio ja etsi sieltä hallinto-osaston toimistopäällikkö. Keskustellaan sitten minun osuudestani talojen rakentamiseen ja rakenustyömaiden työvoiman värväämiseen. Vähissäpä ovat sinunkin kommenttisi itse aiheeseen, kun pitää noin avutonta tekstiä kirjottaa.

 2. keravalla asuessa sain toimeentulotukea vähemmän kuin samanlaisessa vuokrakodissa asuva somali vaikka minulla oli alle vuoden ikäinen lapsi mieheni kanssa. Kysyessämme virkailijalta mistä moinen johtuu hän ei osannut vastata.. 1000e hänelle ja sossu maksoi vuokrankin. Me saimme 800e vaikka meillä ei muita tuloja ollut ja itse maksoimme vuokran.. Jep.sossu toimii vaan paperilla suomalaisille ja Mamuille annetaan kaikki mitä irti lähtee.

  1. Saku Timonen
   30.8.2014, 09:10

   Onneksi olkoon, ilmoittauduit juuri koijattavien joukkoon. Täydentävää toimeentulotukea myönnetään aina tapauskohtaisesti olosuhteiden mukaan lain säätämissä rajoissa, joten kahta tuensaajaa ei kukaan voi vertailla keskenään tietämättä kaikkia päätöksiin vaikuttaneita asioita. Sosiaalivirkailija ”ei osannut sanoa” syytä siksi, että tukipäätökset ovat salassapidettäviä. Sinunkaan päätöksiesi perusteluja ei kerrota sille maahanmuuttajalle. Mitä enemmän sinunlaisiasi koijattavia on, niin sitä helpompi päättäjien on leikata kaikkien saamia etuuksia.

   1. Joni Pelkonen
    30.8.2014, 11:18

    Syy korkeampaan tukeen on yleensä terveysmenot. Jokin aika sitten nettirassukat meuhkadivat somaliäidstä joka oli tosiaan saanut sodsusta huomattavia tukia: nettietsivät eivät jostakin syystä kertaakaan maininneet että syy tukiin oli perheen pojan vakavan sairauden hoitokulut.

Kommentointi suljettu.