Ristiretki lastenvaunuja vastaan

Kuten edellisessä jutussani kerroin, niin Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma lähti ratsastamaan upouusilla lastenvaunuilla, joita kuulopuheiden mukaan Espoon sosiaalitoimi hankkii maahanmuuttajille. Tietolähteekseen Kauma kertoi puhelinsoiton, jonka hän oli saanut huolestuneelta kuntalaiselta. Lisätietona hän sanoi Facebookissa kuulleensa, että joidenkin maahanmuuttajien uskonto ja tavat kieltävät käytettyjen tavaroiden kierrättämisen.

Kun merkittävässä asemassa oleva kunnallispoliitikko lähtee rakkikoirana puremaan tietyn kansanryhmän nilkkoja epämääräisen puhelinsoiton ja muiden kuulopuheiden perusteella, niin jotain on pahasti vialla. Hän ei viitsi kysyä asiasta oman kaupunkinsa sosiaalivirastosta. Hän ei ota selvää mahdollisista uskonnollisista epäselvyyksistä. Hän ei edes osaa laskea, vaan aikoo pelastaa Espoon talouden kieltämällä uudet lastenvaunut tietyiltä sosiaalitoimen asiakkailta ja leikkaamalla muutenkin täydentävää toimeentulotukea.

Nettikansa villiintyi, kuten ilmeisesti oli tarkoituskin. Edelliseen juttuun linkittämäni alkuperäinen uutinen pursuu käsittämätöntä vihapuhetta ja omaa blogiani sain siivota koko eilisen päivän. Innokkaimmat ns. maahanmuuttokriittiset eivät vieläkään tajunneet, että ihan kaikkien tukea tässä on tarkoitus leikata. Heille oli tärkeintä päästä kertomaan miten mamuja hyysätään ja romanitkin saavat enemmän kuin muut. Hommaforumilla suunnitellaan jo maahanmuuttajien lastenvaunujen valokuvauskampanjaa.

Koska Kauma ei osaa laskea eikä kukaan muu viitsi, niin minä lasken vähän. Katsotaan millaisista summmista on kysymys ja mikä on niiden osuus Espoon kokonaismenoista.

Vuoden 2013 tilinpäätöksen mukaan Espoon käyttötalouden kokonaismenot olivat 1 573 806 000 euroa. Toimeentulotukimenot kuuluvat perhe- ja sosiaalipalveluiden luokkaan, jonka kokonaismenot olivat 224 011 000 euroa eli 14,2 % kokonaismenoista.

Toimeentulotuen menot olivat yhteensä 48 146 000 eli ne tavalliset 3 % kaupungin kokonaismenoista. Tähän summaan kuuluvat sekä perustoimeentulotuen että tarveharkintaisen tuen menot. Tilinpäätös ei valitettavasti erottele laissa tarkasti säädellyn perusosan ja tarveharkintaisen tuen määriä, mutta yleensä tarveharkintainen tuki on vain murto-osa perusosaan käytettävistä summista.

Kun summat ovat tätä luokkaa, niin Kauman lietsoma ristiretki muutamia mahdollisesti saatuja uusia lastenvaunuja vastaan näyttää entistä naurettavammalta. Se on selvä osoitus täydellisestä tietämättömyydestä ja haluttomuusesta ottaa asioista selvää. Lisäksi se on täysin holtitonta vihan lietsomista ja sen seuraukset voivat ainakin metelistä päätellen olla arvaamattomia.

Kommentit (22)
 1. Länsiväylän jutusta:
  ”Kokoomuslainen Kauma haluaa leikata sosiaalituista mieluummin kuin korottaa veroja. Espoossa köyhien määrä on lisääntynyt, sosiaaliturvaa tarvitsevien määrä on kasvanut.
  Kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Ari Konttas on väläytellyt myös mahdollisista kaupungin henkilöstön irtisanomisista.
  – Sekin vaihtoehto on pidettävä keinovalikoimassa, Kauma komppaa.”

  Ei ole kyse lastenvaunuista. On kyse pienipalkkaisten kunta-alan työntekijöiden työpaikoista ja kunnallisista palveluista, jotka Kokoomus ja muut markkinaliberaalit taloususkovaiset haluavat tuhota.

  Köyhien ja työttömien määrä ei vähene sillä, että ihmisiä lomautetaan ja irtisanotaan. Etenkään, kun irtisanomiset hyvin harvoin koskevat kunnanjohtajia tai muita puolueen jäsenkirjalla työpaikkansa saaneita virastopäälliköitä, jotka saavat palkkansa ja tulevat eläkkeensä valtion kassasta. Nokkelimmat sijoittavat julkisista varoista maksetut palkkarahansa holding-yhtiön kautta tuottamaan osinkotuloja eikä raha kulje palkkaverotuloina takaisin kunnille. Pääomatuloista kun ei makseta kuntaveroa, ainoastaan valtion vero.

 2. Mietitään hetki miten toimeentulotuen asiakkaan pitäisi lastenvaunut hankkia. Huuto.netin mukaan käytetyt lastenvaunut maksaa 50-150 euroa. Retrovaunut voivat olla kalliimpia kuin 2000-luvun pelit, joista tottumattoman voi olla todella vaikea sanoa mitkä on hankittu uutena ja mitkä käytettynä. Mutta lähdetään siitä, että vaunut maksaa satasen.

  Toimeentulotuen perusosasta tuo satanen on todella iso raha. No mitä toimeentulotukiasiakas voi tehdä? Voi esimerkiksi kerätä pulloja kesätapahtumassa tai marjastaa naapureille. Molemmat on verovapaita tuloja. Mutta ai niin, ne vähennetään toimeentulotuesta, koska ne pitäisi ilmoittaa sosiaalitoimelle, jota kiinnostaa kaikki tulot, ei vain verotettava tulo. Jos tuttava tai sukulainen lainaa tai antaa satasen vaunuihin, sosiaalitoimi tulkitsee sen tuloksi ja vähentää toimeentulotuesta (tässä tietenkin sosiaalityöntekijä saattaa käyttää ns. tervettä järkeä, mutta voi olla myös käyttämättä).

  Eli käytännössä, jos sääntöjen mukaan pelataan, niin lastenvaunujen tai kodinkoneiden ja muiden isompien arjen perustarvikkeiden hankinta on pakko hoitaa harkinnanvaraisella toimeentulotuella, jossa sosiaalitoimen myöntämä maksusitoumus harvoin kattaa uutena muuta kuin korkeintaan kaikista halvimman mallin, jos se on tarjouksessa, tai voi myös velvoittaa hankkimaan sen käytettynä, jolloin myyjältä pyydetään kuitti.

  Mutta toimeentulotuen saajalla ei käytännössä ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa tällaiset asiat harkinnanvaraisella toimeentulotuella, mikäli haluaa pelata sääntöjen mukaan.

Kommentointi suljettu.