Luulo ja tieto

– Tietenkin faktatietoa on hyvin vaikea saada, mutta olen ollut kymmenen vuotta politiikassa ja kiertänyt Suomea ja saanut aika ajoin tähän viittaavia kommentteja hyvin monenlaisilta ihmisiltä. Myös ihan äskettäin minuun on oltu yhteydessä. Suomalaisia, nimenomaan kantasuomalaisia ärsyttää se, että suomalaisia ei välttämättä kohdella tasapuolisesti tässä maassa.

Näin perusteli kansanedustaja ja Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma A-studiossa puheitaan maahanmuuttajien lastenvaunuhankinnoista toimeentulotuella.

Näin korkeassa asemassa oleva päättäjä siis perustaa väitteensä vaalikentillä kuulemiinsa puheisiin ja kansalaisten yhteydenottoihin. Yleensä tätä tietolähdettä kutsutaan hevosmiesten tietotoimistoksi ja se on tunnetusti aktiivinen tiedottaja. Minullekin kerrotaan vähän väliä, että Lieksassa on maahamuuttajan nähty ajavan autoa ja se on aukoton todiste siitä, että auto ja ajokortti ovat sossun rahoilla hankittuja. Vähän väliä joku kertoo saaneensa varman tiedon kaverilta, jonka sukulaisen kummi on kuullut asian serkultaan, jonka kaverin kaima on sossussa töissä.

Näiden juttujen motiivina ovat tietämättömyys, kauna, kateus, rasismi ja muut ihmisluonnon alhaisimmat piirteet. Niiden levittäjät eivät koskaan vaivaudu perustelemaan mitään saati että ottaisivat ihan oikeasti selvää vaikkapa toimeentulotuen myöntämisen perusteista.

Tällaiset jutut kysemättä uskova on tyhmä kuin vasemman jalan töppönen. On huolestuttavaa, kun tällainen töppönen on oikeasti päättämässä asioista. Vielä huolestuttavampaa on, jos hän ei suostu edes kuuntelemaan totuutta.
Illalla Kauma ei näyttänyt kuuntelevan totuutta, jonka kertoi hänen vieressään istunut Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes:

– Ohjeet ja laki ovat samat kaikille. Meillä on Espoossa tietty summa, joka on laskennallisesti lastenvaunuihin 200 euroa ja rattaisiin 120 euroa. Kaikki ymmärtävät, että sillä rahasummalla ei mitään lastenvaunuja kaupasta voi uutena ostaa, vaan ihmiset joko ostavat kierrätetyt tai panevat muuta rahaa lisäksi.

Siinä tuli totuus virkavastuulla toimivan suusta ja oikeastaan koko haastattelun olisi voinut lopettaa siihen. Kauma löi pöytään kuitenkin vielä yhden kortin, jolla ilmeisesti aikoi vetää pisteet kotiin. Hän viittasi juuri saamaansa yhetydenottoon, jonka mukaan kantaväestöön kuuluva ei ollut saanut toimeentulotukea, mutta maahanmuuttaja sai. Maahanmuuttajalla oli ollut mukanaan vähemmistövaltuutettu ja ulkomaalaisasiamies, joten tietenkin rahaa irtosi. Suomalaisella ei ollut asianajajaa.

Kauma ei ole tainnut koskaan kuulla puhuttavan sosiaaliasiamiehestä, jonka tehtävänä on auttaa juuri tällaisissa asioissa. Itse olisin kysynyt tältä yhteydenottajalta vähän tarkempia tietoja. Olivatko maahanmuuttajan ja kantasuomalaisen tapaukset identtisiä? Hakivatko he samanlaista tukea samanlaisiin asioihin? Jos hakivat, niin mistä yhteydenottaja tämän tietää? Mistä yhteydenottaja tietää maahanmuuttajan taloudellisen tilanteen ja muut yksityisasiat vai tietääkö mistään? Olivatko sekä vähemmistövaltuutettu että ulkomaalaisasiamies ihan oikeasti molemmat fyysisesti paikalla samaan aikaan?
Ilmeisesti Kauma ei kysynyt mitään, vaan nieli kaiken sellaisenaan ja kiirehti vielä levittämään tätäkin urbaanitarinaa.

Fb-kaverini ja kovasti arvostamani Thomas Elfgren kiteytti asian näin:

-Lähteenä kuulopuheet, keppihevosena kierrätys, kohteena puolustuskyvyttömät maahanmuuttajat ja motiivina piilorsasimi. Kauma ei anna lainsäädännön eikä perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remeksen faktojen häiritä. Harvinaisen halpamaista ja vastenmielistä politikointia.

Ns. maahanmuuttokriittiset ovat saaneet Kaumasta uuden idolin, onneksi olkoon.

Kommentit (30)
  1. Tämä kirjoitus ja pari aikaisempaa samasta aiheesta ovat olleet tarpeellisia ja avaavia tekstejä idiotismista politiikassa. Kauman kaltaisten ihmisten ei toivoisi ryhtyvän politiikkaan, sillä ennakkoluuloihin ja oman edun ajamiseen keskittyvä ihminen ei tee mitään hyvää tälle maalle, ei millekään sosiaaliluokalle. Nöyrä toiveeni on, että Kauman äänestäjäkunta on edustajaansa fiksumpaa.

  2. Tapio Koivisto
    2.9.2014, 09:59

    Mainio kirjoitus taas, Sakari. Jos Kaumaa äänestää, niin ei kauhean fiksu voi olla. Ainakaan tämän jälkeen.

Kommentointi suljettu.