Sotaa köyhiä vastaan

Kokoomuksen kansanedustaja Esko Kurvinen haluaa leikata rajusti sosiaalitukia ja kuristaa ne takaisin vuoden 2000 tasolle. Hänen mielestään voitaisiin palata vuoteen 2000 ja palauttaa palvelut ja etuudet silloiselle tasolle ja perua kaikki tällä vuosituhannella tehdyt menonlisäykset. Hän muistelee, että vuonna 2000 Suomessa oli ihan kohtuullinen elintaso.

Kurvinen siis muistaa, että vuonna 2000 oli ihan kohtuullinen elintaso. Hän varmaankin myös osaa kääntää yleiset elinkustannukset vuoden 2000 tasolle ja luoda muutaman satatuhatta työpaikkaa. Hän osannee kääntää ajan ratasta neljätoista vuotta taaksepäin.

Katsotaanpa vähän sitä toimeentulotuen saajan elintasoa. Perustoimeentulotuen määrä vuonna 2000 oli 1981 markkaa kuukaudessa. Tilastokeskuksen rahanarvokertoimen mukaan se on nykyrahaksi muutettuna 419 euroa. Toimeentulotuen perusosa on tällä hetkellä yksin asuvalle 480,20 euroa kuukaudessa. Kurvinen siis leikkaisi silmää räpäyttämättä kaikkein köyhimmiltä 61,20 euroa kuukaudessa ihan vain säästämisen nimissä.

Häntä ei tunnu kiinnostavan tippaakaan miten nämä ihmiset pysyisivät hengissä. Hänelle riittää oma muistikuva siitä, että elintaso oli silloin aikoinaan ”ihan kohtuulllinen”. Tai ehkä tuo summa oikeasti on hänelle mitätön pikkuraha ja hän kuvittelee sen olevan sitä muillekin. Enpä usko Kurvisen kokeilleen sitä tuensaajan elintasoa vuonna 2000. En usko hänen kokeilleen sitä nykyiselläkään tuella. Suoraan sanoen en usko Kurvisen edes tietävän toimeentulotuen määrää.

Mistä tulee näitä Kokoomuksen kansanedustajia, joiden puhe on kuin keitetystä lampaanpäästä? Vuosi sitten jahdattiin sosiaalipummi Tatua, jonka väitettiin elelevän laiskasti ja leveästi yhteiskunnan tuilla. Viikon verran on ihmetelty Pia Kaumaa, joka haluaisi leikata kaikkien tarveharkintaisia toimeentulotukia. Keppihevosekseen hän otti maahanmuuttajat ja perusti puheensa huhuihin.

Tällaisia puheita kuullessaan normaali äänestäjä alkaa miettiä omaa kuluttajansuojaansa. Nämä kansanedustajat tuntuvat olevan tavattoman tietämättömiä köyhien arjesta ja perustavan vaatimuksensa urbaanitarinoihin ja omiin muistikuviinsa.

Tietämättömiä he varmasti ovat, mutta tuskin sentään noin tyhmiä. Yleinen taloustilanne on saanut heidät miettimään sopivia syntipukkeja ja sellaisiksi ovat löytyneet tukea saavat maahanmuuttajat ja muut köyhät. Kun heitä osoitetaan sormella ja valehdellaan heidän elävän leveästi toisten kustannuksella, niin syylliset ovat löytyneet. Tyhmin kansanosa hurraa ja äänestää heidät jatkoon.

Kokoomus on luopunut edes puheissaan taistelemasta köyhyyttä vastaan. Nyt se toimii avoimesti ja käy sotaa köyhiä vastaan.

PÄIVITYS 8.9. klo 8.45 Koska Kurvinen on päivittänyt juttuaan, niin minä teen samoin omalleni. Kurvinen on lisännyt loppuun seuraavan tekstin:

”Yhteiskunnan etuuksilla tarkoitan tässä kaikkia yhteiskunnan kautta liikkuvaa rahaa niin yrityksille, kunnille kuin yhteisöillekin. Etuuksien palauttamisella vuoden 2000 tasolle en tarkoita kuitenkaan ihmisten toimeentuloon kohdistuvia tukia, sillä elinkustannusten nousun johdosta realiostovoimasta on pidettävä huolta.”

Jos joku nyt ymmärtää mitkä etuudet Kurvinen haluaa palauttaa vuoden 2000 tasolle, niin kertokoon minullekin. Valtionosuudetko? Se sopisi varmasti kaikille kunnille, koska niiden saamia valtionosuuksia on leikattu koko ajan.

Lisäksi Kurvinen tekee saman perusvirheen kuin useimmat julkisen sektorin alasajoa vaativat. Hän sanoo, että Suomen BKT:sta 60 prosenttia koostuu julkisesta sektorista. Tämähän ei pidä paikkaansa, koska pitäisi puhua suhteesta bruttokansantuotteeseen, joka on ihan eri asia kuin osuus bruttokansantuotteesta. Prosenttiluvunkin pitäisi olla noin 50.

Ehkä Kurvinen ei ymmärrä mitä eroa on osuudella bruttokansantuotteesta ja suhteella bruttokansantuotteeseen. Tai sitten hän luottaa siihen, että eivät muutkaan tiedä. Sanotaan se vielä kerran. Julkisen sektorin suhde bruttokansantuotteeseen on noin 50 % ja yksityissektorin lähes 180 %. Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noin 20 % ja yksityissektorin noin 80 %.

Kommentit (12)
 1. Herman Z. Hartman
  7.9.2014, 22:08

  Kokoomus on luopunut edes puheissaan taistelemasta köyhyyttä vastaan. Nyt se toimii avoimesti ja käy sotaa köyhiä vastaan.

  Eikö ole kuitenkin positiivista, että vihdoinkin kokoomuslaisten sanat vastaavat tekoja? Valehtelemisen aika on ohi…

 2. Vääpeli Matala
  7.9.2014, 23:47

  Esko kirjoittaa tuossa 7.9:ttä julkaistussa blogissaan tarkalleen näin: ”Yhteiskunnan etuuksilla tarkoitan tässä kaikkia yhteiskunnan kautta liikkuvaa rahaa niin yrityksille, kunnille kuin yhteisöillekin. Etuuksien palauttamisella vuoden 2000 tasolle en tarkoita kuitenkaan ihmisten toimeentuloon kohdistuvia tukia, sillä elinkustannusten nousun johdosta realiostovoimasta on pidettävä huolta.”
  http://www.eskokurvinen.fi/?p=1385

Kommentointi suljettu.