Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Laiskat lurjukset

Kokoomuksella näyttää olevan menossa Puhu suusi puhtaaksi-viikot.

Jo vuosi sitten ministeri  Jan vapaavuori kertoi kesäkokouksen yhteydessä, että liian hyvä sosiaaliturvajärjestelmä kannustaa laiskottelemaan ja että laiskat vanhemmat opettavat myös lapsensa olemaan tekemättä töitä. Kansanedustaja Pia Kauma uskoi huhuja maahanmuuttajien sosiaalituella hankkimista lukusuluokan lastenvaunuista ja vaati tasapuolisesti kaikkien saamien tarveharkintaisten toimeentulotukien leikkaamista.

Uunituore kansanedustaja, ääriliberaalin ajatuspaja Liberan toimitusjohtaja Elina Lepomäki vaati ansiosidonnaisen päivärahakauden lyhentämistä, koska 500 päivässä kuka tahansa löytää halutessaan työtä.

Kansaedustaja Esko Kurvinen nokitti vaatimalla sosiaalietuuksien leikkaamista vuoden 2000 tasolle.

Näillä suunsa puhtaaksi puhujilla on paljon yhteistä. He ovat kaikki Kokoomuksen kansanedustajia. He tulevat hyvin toimeen. Heillä ei ole eikä tule olemaan omakohtaista kokemusta työttömyydestä ja sen mukanaan tuomista taloudellisista ongelmista. He eivät tiedä mistä puhuvat, vaan heissä puhuu ideologinen liturgia.

He pitävät työttömiä ja muita köyhiä laiskoina lurjuksina, jotka turhana joukkona tahallaan elätyttävät itseään toisten kustannuksella.  He elävät omahyväisessä rinnakkaistodellisuudessaan. Siinä oikeassa todellisuudessa heinäkuun 2014 työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli 350 400. Tähän lukuun lukuun on lisättävä yhteiskunnan tuella työllistettyinä olevat 31 000. Lisäksi 100 000 on pakotettuina palkattomiin töihin tai humpuukikoulutuksiin ja suurin osa tästä joukosta on heitetty työttömyysturvan ulkopuolelle erilaisten rangaistusten avulla. Pieni osa on työttömyyseläkkeellä.

Työttömiä eli näitä laiskoja lurjuksia on siis oikeasti puolisen miljoonaa ja lisää tulee koko ajan.  Avoimia työpaikkoja oli heinäkuun lopussa 26 500. Kokoomuksessa on lopullisesti heitetty romukoppaan puheet kuuntelevasta työväenpuolueesta, jonka mielestä vastakkainasettelun aika on ohi. Nyt on tullut aika aloittaa jyrkkä vastakkainasettelu, jossa vastakkain ovat me hyväosaiset ja nuo köyhät.

Joukkoirtisanomisista kuullessaan nämä kansanedustajat varmaan ilahtuvat suunnattomasti, koska taas on isosta firmasta löytynyt satapäin työhaluttomia laiskoja lurjuksia.

Onhan köyhien syyllistäminen tietysti ideologisesti rehellistä puhetta. Mitäpä sitä suotta valehtelemaan, kun se pitemmän päälle käy työlääksi eivätkä teot ole tähänkään asti vastanneet puheita. Ensi kevään vaaleihin Kokoomus näyttää lähtevän selvästi luokkasodan hengessä.

Aika näyttää mitä siitä seuraa, mutta ylimielisyydellä on tapana kostautua. Lisäksi näissä puheissa piilee paljon suurempi vaara kuin äkkiä katsoen näyttää. Jos hyvätuloiset katsovat voivansa sanoa irti sanattoman yhteiskuntasopimuksen, niin ei se sitten enää sido toisiakaan.