Saatiinpa palkaton renki

Työttömiä on Suomessa saatu jo puutarhatöihin, mutta ei vielä maatiloille. Forssassa avataan uusia ovia, sillä tiloilla on töitä paljon tarjolla. Työtön pääsee maatilatöihin, mikäli hän siellä pärjää ja jos ulkotyöt kelpaavat. Työmatkat eivät tosin ilman autoa onnistu.

Näin komeasti alkoi Ylen uutisten juttu, jonka toimittaja ilmeisesti kuvittelee käsittelevän työllistämistä. Jo nopea lukeminen paljastaa kuitenkin, että toimittaja ei ymmärrä työllistämisen ja palkattoman orjatyön välisestä erosta yhtään mitään. Tämä juttuhan kertoo siitä, miten maatiloilla iloitaan palkattomien renkien saamisesta. Sen paljastaa haastateltavan työntekijän yksi ainoa kommentti:

– Ei tällä rikastumaan pääse. Saan palkkaa yhdeksän euroa päivältä. Päälle tulevat sitten tuet.

Hän on siis kuntouttavassa työtoiminnassa tekemässä palkatonta työtä. Siitä kertoo asioita vähänkin ymmärtävälle jo sekin, että jutussa puhutaan työvalmentajista. Nämä nykyajan orjanmetsästäjät näkyvät Forssassa toimivan oikein Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Green Care-hankkeen nimissä. Sitä rahoittaa Euroopan Unioni ja EU:n sosiaalirahasto. Orjanmetsästäjät saavat tietenkin palkkaa, mutta heidän välittämänsä orjat eivät saa.

Toimittaja kuuluu siihen valtavaan joukkoon tietämättömiä tomppeleita, jotka kuullessaan sanan työllistäminen luulevat automaattisesti kyseessä olevan palkkatyö. Heille ei pälkähdä päähän yhtään kysymystä siinäkään vaiheessa, kun työllistetty kertoo saavansa ”palkkaa” yhdeksän euroa päivässä. Jos ihminen tituleeraa itseään toimittajaksi, niin kyllä tässä vaiheessa pitäisi jonkinlaisen hälytyskellon soida. Mistä työstä maksetaan palkkaa yhdeksän euroa päivässä?

Kello ei soi siinäkään vaiheessa, kun kerrotaan oman auton välttämättömyydestä. Työtön joutuu siis ylläpitämään autoa ja kulkemaan omalla kustannuksellaan tekemään palkatonta työtä. Ilmeisesti toimittaja iloitsee työvalmentajan tavoin yhteiskuljetuksista ja unohtaa kysyä miten työntekijä omalla ”palkallaan” on yleensä onnistunut ylläpitämään autoa.

Sanotaan vielä kerran asiallisesti tämä työllistämisen ja työllistämistoimenpiteen välinen ero:

Työllistäminen on sitä, että ihminen saa työtä, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työllistämistoimenpide on sellaista työtä, jota tehdään kokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana yhdeksän euron päiväkorvauksella.

Ylen juttu on tehty siitä näkökulmasta, että maatiloilla on huutava pula työvoimasta. Tuskinpa on, mutta palkattomasta työvoimasta on tietysti aina pulaa. Forssassa viisikymmentä tilaa on ilmoittanut halunsa saada palkaton renki. Kyllähän jokaiselle kelpaa sellainen renki, joka ei tarvitse palkkaa ja jota ei talon tarvitse edes ruokkia. Eipähän tarvitse maksaa maataloustyöntekijän tai lomittajan palkkaa ja kun heitä sitten rupeaa jäämään työttömiksi, niin orjanmetsästäjät kyllä kuskaavat heitä pikkubusseilla paikalle.

Tällainen toimittaja tekisi varmaan sellaisenkin jutun, jossa maatilalla iloittaisiin huutolaislapsista

-Auttavia käsiä tarvitaan töihin, joita ei itse ehdi tekemään.

Kommentit (42)
  1. Saku, laita oikasupyyntö jutusta Yle Hämeeseen! Tuossa jutussa tuntui olevan perustavanlaatuisia virheitä, periaatteessa joutuisivat korjaamaan ne oikaisussa. Valitettavasti Yle on täynnä näitä toimittajia, jotka ei tiedä mistään mitään. Tälläisiä räikeitä virheitä ei sais ees tapahtua! https://www.facebook.com/ylehame

  2. Terve Sakke. Maailmankapitalismin koukerot tulevat Suomeenkin. Minimipalkat poljetaan jne. Onneksi ollaan työelämässä vielä kohtuuehdoin. Ökyjen taskuunhan
    tässä rahat menee. Suomi putoaaa euroopan alakastiin. Mitään päätöksiä ei KOSKAAAN tehdä kansan parhaaksi, vaan eliitin. Kansa maksaa ja lapset maksaa munattomien kusipäitten touhut. Jäämeren valtiosta ei KOSKAAN tule Euroopan valtiota.

    1. Kappas – sosiaalidemokratia on viety taas uudelle tasolle! Näin se vaan menee, hyvinvointivaltio ja sitä rataa 🙂

Kommentointi suljettu.