MTK innostui orjista

Maatiloilla on paljon tekemätöntä työtä. Vaikka lisäväelle on tarvetta, tilat eivät halua maksaa palkkaa. Forssassa on ryhdytty metsästämään orjia. Kaupungin orjapäällikkö kertoo, että virallisen liturgian mukaan kyse on kuntoutuksesta, jolla yritetään aktivoida pitkään työttömänä olleita. Tosiasiassa työttömät pakotetaan palkattomaan työhön.

Kynnys orjuuteen on laskettu mahdollisimman matalaksi. Sekä tehtävät että tekijöiden kunto vaihtelevat. Jotkut uupuvat neljässä viikkotunnissa, toiset kestävät palkatonta työtä jopa 30–40 tuntia viikossa.

– Orjatyökokeilussa selvitetään asiakkaan työkyky ja osaaminen. Jos hän suoriutuu hyvin, mietitään, voisiko yrittäjä ottaa hänet vakituiseksi orjaksi, päällikkö kertoo. Kuntouttavan työtoiminnan nimellä työtön voidaan määrätä palkattomaksi orjaksi jopa kahdeksi vuodeksi. Työkokeilu voi kestää vain 12 kuukautta, josta 6 kuukautta samalla työnantajalla on maksimi. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska orjaa voidaan kierrättää työnantajalta toiselle.

Orja saa ajalta työmarkkinatukea ja yhdeksän euron kulukorvauksen Kelalta, mutta ei palkkaa. Työkokeiluun osallistuminen on täysin vapaaehtoista, mutta kieltäytyjä menettää työmarkkinatukensa ja joutuu toimeentulotuelle, jota lisärangaistuksena alennetaan 20 %.

Forssassa 50 tilaa on ollut kiinnostunut ottamaan orjia. Vaikka ”työllistäminen” on vielä hyvin pientä, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa MTK:ssa se herättää innostusta.

– On loistavaa, jos osapuolia saadaan lähestymään toisiaan työttömiä pakottamalla, MTK:n maaseutuyrittäjyysjohtaja sanoo.

Hän muistuttaa, että maanviljely on kausiluontoista. Kiireajoiksi tilat ovat palkanneet väkeä myös muista maista.

– Jos kotimaisia palkattomia orjia saadaan riittävästi, niin enää ei tarvitse maksaa ulkomaiselle työvoimalle eikä yleensä kenellekään.

Jos yrittäjä haluaa pitää orjan kokeilun jälkeen, niin se onnistuu helposti. Työttömälle laaditaan aktivointisuunnitelma, jossa kuntouttava työtominta määritellään ensisijaiseksi toimintamuodoksi. Tämän jälkeen hänet voidaan määrätä palkattomiin töihin kahdeksi vuodeksi.

Harvalla työttömällä on maatalouden osaamista, mutta se ei ole este.

– Tiloilla on monenlaisia töitä ja isännät ovat hanakoita neuvomaan tarvittaessa kovallakin kädellä, kunhan vain ei tarvitse maksaa palkkaa.

Jos ihmettelette ylläolevaa tekstiä, niin minä vain suomensin virallista liturgiaa, jota voitte lukea tästä Taloussanomien alkuperäisestä uutisesta. Olisin voinut kääntää koko tekstin, mutta itseänikin rupesi hirvittämään tämä nykymeno ja huumorintajuni alkaa loppua.

Palkaton pakkotyö on työttömän etu ja palkatonta työvoimaa haalitaan maatilojen sesonkitöihin, jotta ulkomaiselle työvoimalle tai yhtään kenellekään ei tarvitsisi enää maksaa palkkaa. On ihan turha puhua oikean palkkauksen mahdollisuudesta, koska kukaan ei palkkaa ketään niin kauan kun tarjolla on palkattomia renkejä ja piikoja.

Alkuperäisessä jutussa sekoitettiin lisäksi kuntouttava työtominta ja työkokeilu. Ei ole olemassa mitään kuntouttavaa työkokeilua, vaan on vain työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta. Sinänsä haastateltavan tai toimittajan ymmärtämättömyydellä ei ole merkitystä, koska periaate molemmissa on sama:

Kieltäytyjä menettää työmarkkinatukensa ja joutuu toimeentulotuelle, jota alennetaan 20 %. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 %. Tätä sanotaan täydelliseksi vapaaehtoisuudeksi.

Havahtukaa ajoissa ja lukekaa näitä uutisia uusin silmin. Meneillään on täydellinen työmarkkinoiden murros, jolla palkallisesta työvoimasta ollaan pyrkimässä kokonaan eroon. Tätä sanotaan työllistämiseksi ja onhan se tietysti sitä. Työtä löytyy, mutta ei enää palkanmaksajaa.

 

 

 

Kommentit (88)
 1. Kiitos tästä tekstistä ja muistakin. Kirjoitat harvinaisen selkeästi aiheista, jotka muualta luettuna ovat välillä ihmeellisen vaikeaselkoisia (ja nähtävästi tarkoituksella).

 2. Hannu Soikkeli
  28.9.2014, 16:00

  Eikö orjatöissä vaadita työturva-, tieturva-, ja mitäliekortteja, joita
  ilman ei minkäänlaisia töitä tietääkseni saa nykyään tehdä?

  1. Saku Timonen
   28.9.2014, 22:06

   Ei vaadita. Kyseessä ei ole työsuhde, joten siihen eivät päde mitkään työsuhdetta koskevat määräykset.

Kommentointi suljettu.