Arkaan paikkaan

– Osuiko juttu arkaan paikkaan, jopa ammottavaan haavaan, joka kenties on syntynyt keskusteltaessa siitä, pitäisikö työttömän tehdä korvaustensa eteen työtä. Sattuiko tämä? Vai onko eräästä ominaisuudesta, joka taannoin suomalaisessa ihmisessä oli hyve, tullutkin jo kirous? Onko tätä nykyä pahe, jos joku sattuu olemaan ahkera?

Näin jatkaa Ylen toimittaja Eeva Hannula  aloittamaansa palkattoman työvoiman käytön ylistämistä Forssan maatiloilla. Kysehän on siitä, että Forssassa on TE-toimiston ja THL:n vetämän Green Care-projektin yhteistyönä ruvettu patistamaan työttömiä maatiloille työkokeiluun palkattomiksi rengeiksi.

Nyt tekee mieleni sanoa kuten tv-sarja Raidin komisario Jansson:

– Onko typeryys teille tekosyy olla ajattelematta?

Kyllä, kyse on nimenomaan siitä ”avoimesta haavasta”, joka on syntynyt keskusteltaessa siitä, pitäisikö työttömän tehdä työttömyyskorvaustensa eteen työtä. Hannula ei ole ymmärtänyt sellaista yksikertaista asiaa, että työtä tekevä työtön ei ole työtön, vaan hän tekee työtä. Siksi hänelle pitäisi maksaa siitä työstä myös palkkaa eikä suinkaan työttömyyskorvausta. Työ on sellaista toimintaa, josta maksetaan TES:n mukaista palkkaa.

Työttömyysetuus on sitä rahaa, jolla työtön pidetään hengissä sen aikaa, että hän löytää sitä työtä. Puurot ja vellit ovat pahemman kerran sekaisin, kun ruvetaan puhumaan työnteosta työttömyysetuutta vastaan. Juuri Hannulan kaltaiset ovat aloittaneet tämä merkillisen keskustelun, jota ei sivistys- ja oikeusvaltiossa luulisi tarvitsevan edes käydä. Eri asia on vaikkapa Pohjois-Korea, jossa työleirit ovat ihanteellisa paikkoja työskennellä oikean ideologian puolesta raittiissa ulkoilmassa. Ahkeruus on hyve ja työnteko itseisarvo, mutta palkasta ei saa puhua mitään.

Lisäksi Hannula puhuu muutakin omituista:

– Palkkaa työkokeilusta ei työttömälle makseta, vaan hän saa työmarkkinatukea ja työkokeilunsa aikana päivässä kulukorvausta 9 euroa. Useimmat työttömät saavat myös asumistuen ja toimeentulotuen. Työttömällä on oikeus kieltäytyä työkokeiluun osallistumisesta.

Monet työttömät saavat asumistukea ja jotkut lisäksi myös toimeentulotukea. Toimeentulotuki ei kuitenkaan ole mikään automaatti, josta tipahtaa jokaisen työttömän tilille lain määräämä summa 480,20 euroa kuukaudessa. Tukea myönnettäessä laaditaan tarkka laskelma, jossa kaikki tulot ja menot otetaan huomioon ja vain lain määrämän minimin erotus maksetaan tukena.

Tätä eivät ymmärrä ne, jotka laskevat yhteen kaikkien lainsäädännöstä löytyvien mahdollisten tukien maksimimäärät ja olettavat kaikkien saavan automaattisesti tämän kaiken. Outo on myös väite siitä, että osallistuminen työkokeiluun on täysin vapaaehtoista. Jos näin on, niin Forssassa rikotaan avoimesti lakia.

Työttömyysturvalain 2a luvun 12 §:n 1 momentti sanoo näin:

Työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta palvelusta kieltäytymisestä lukien, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy muusta työllistymistä edistävästä palvelusta kuin työttömyysetuudella tuetusta työnhakijan omaehtoisesta opiskelusta tai kotoutumisen edistämisestä annetun lain 22–24 §:ssä tarkoitetusta omaehtoisesta opiskelusta.

Jos työtön siis kieltäytyy hänelle sopivaksi katsotusta työkokeilusta, niin hän menettää työmarkkinatuen ja joutuu pelkälle toimeentulotuelle. Sitä puolestaan alennetaan 20 % rangaistuksena työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisestä. Toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 %.

Tutkivana journalistina Hannula voisi kertoa miten on mahdollista, että Forssan työvoimaviranomaiset eivät noudata lakia, vaan sallivat vapaan kieltäytymisen. Hannulan tekstistä päätellen toimintaan kohdistunut kritiikki on osunut todella arkaan paikkaan. Muuten ei voi selittää kansallishyveenä pidetyn ahkeruuden nostamista palkattoman työn puolustukseksi.

Kommentit (92)
 1. Joni Pelkonen
  29.9.2014, 10:56

  Toimittaja ei ole selvästikään kunnolla perehtynyt aiheeseen vaan on lukenut tarjolla olevaa, tietenkin orjatyön teettäjän tuottamaa, materiaalia ja tyypilliseen kilttiin, auktoriteettiuskoiseen suomalaistyyliin uskonut kaiken.

  Eli tarkoituksena oli kai tehdä hyvänmielen paikallisuutisointia joka ei sisällä sellaista kritiikkiä kuin voi odottaa kansallisen tason uutisoinnilta, tajuamatta että tässäkin on kyse melkolailla suuremmista asioista kuin mitä toimittaja käsitti tehtyään kivan haastattelun johon osallistui tasan yksi ”työttömyydestä kuntoutettava”.

  Reaktio kritiikkiin on tietenkin myös hyvin suomalaiskansallinen: suututaan ja syytetään kritiin esittäjää. Suomessa ei tarvitse neuvotella, auktoriteetti on aina oikeassa.

  1. Vääpeli Matala
   29.9.2014, 11:13

   Meinasin kommentoida että toimittajalla on oma lehmä ojassa, mutta koska toimittajan oma maatilayritys on viljely- eikä lihatila, niin jätän moiset asiattomat letkaukset!

   1. Joni Pelkonen
    29.9.2014, 11:47

    Ahaa, vai niin se olikin 🙂 Kiitos paremmasta tiedosta.

 2. Jospa Ylekin huomaisi Hannulan rakkauden työntekoon ja ahkeruuteen?
  Paljonkos Hannulan palkka mahtaa olla?
  Löysin palkkavertailu-sivulta toimittajan keskipalkaksi sellaiset luvut kuin 3250- 3450e, eli olisikohan se jotain tuollaista luokkaa?
  Nyt Hannulalle lappu kouraan ja sitten takaisin samoihin töihin, palkaksi 480,20+9e/pvä.
  Ahkeruus ja rakkaus työntekoon palkitsevat jo itsessään.

  1. Näin on.

   1. Hupsis, Yle aloittaa yt:t. (Uutisvuoksi tänään).
    Pääseeköhän toimittaja Hannulakin nyt mierontielle, ja sitä kautta ehkä seuraamaan omaa kutsumustaan, joka on tietenkin pyyteetön ahkeruus?

  2. Piikana 480e/kk-on hyvä olla,
   tosin monien kikkare-kokkareiden ja persauksien omaanperäänsäkuuluttama ”abrbeit macht frei”-innostus toi ilmi Hannulan edellisessä jutussa voimakkaasti
   ”Ulkoilman myönteisen terveysvaikutuksen”,joka ei karjakkona ehkä päde,
   RisuSavottaa kyllä harvemmin sisätiloissa tehdään.

   1. Heh, tosiaan huvittavaa, että näissä propaganda-artikkeleissa mainostetaan ”raitista ulkoilmaa” jonakin lähes maagisena luontaisetuna, joka enemmän tai vähemmän korvaa palkan. Eikös sitä raitista ulkoilmaa saa jo ihan esim. kotikonnuilla puistoalueella lenkkeilemällä. ”Raitis ilma” ei ole uskoakseni orjatilojen yksityisoikeus. :o)

   2. entinen riihipiru
    30.9.2014, 03:20

    En muista edes intissä höpistyn raittiista ulkoilmasta, vaikka siellä leikillisesti kaikenlaisia kehuja viskeltiinkin.

Kommentointi suljettu.